Att tappa känseln i tungan är tätt på lika illa som att tappa tungan. Jag har smått en erfarenhet av det från igår kväll.
Vad som hände? Jo, jag fick för mig att göra egen chili paste då den jag fick från USA snart är slut.
Hittade två olika sätt man kan göra på, jag valde den som ska "puttra" geggamojsan i en timme, då den ska bli mer spicey än den som ska puttra i fem minuter.
Fiiii i hiiiilvete vad den blev spicey! Mer än förväntat ... jösses! Men den smakar bra ... ska nog bara vara lite försiktig med den 😂😂😂 ... Hur magen är idag är en annan femma som vi inte ska prata om 😣. Tungan som sagt blev helt bedövad.

Eftersom jag inte hade färsk chili hemma så tog jag små torkade chilisar, därför min chili paste blev mer gul än röd.

Hur gör man då?
Jo, jag kan berätta om ni får lust och mod att göra egen.
Ta chilisar, färsk ca 3-5 stycken ... jag tog ca 30 st av de små torkade (vill man bli bedövad i käften så gör man det 😉 ) ... klipp dem i mindre bitar.
Grovhacka en gul lök.
Skala och dela i mitten 10 st vitlöksklyftor.
Ta några solrosfrön eller cashewnötter.
En tesked socker.
En tesked salt.
Mixa ihop allt så det blir en geggamojsa.
Värm upp en halv kopp vegetabilisk olja (fast jag tog olivolja, gick lika bra) i en stekpanna.
Häll ner sörjan i oljan och låt det puttra i ca 3 minuter tills det börjar dofta gott (jag nös som en dåre, kan vara ett tecken på att man kan sänka värmen).
Sen låter man det bara puttra vidare på svagare värme i en timme ... rör om då och då ... för efter en stund ångas ju "vätskan" och pastan blir torrare.
Låt den svalna i rumstemperatur och sedan in i kylskåpet ... hållbarheten är ca två veckor.
Good Luck! 😃

Glömde säga, om ni använder torkad chili ska dessa läggas i kokt vatten i 20 minuter, kramas ur och sedan mixas med det andra.

  • 213 visningar

Gillar

Kommentarer

Ama de casa
,
Haha! "Det ska va måtta med allt". Kloka ord från n'AW. n'AW var Anders farfar 😊
Du är pysslig på många vis du 😊
amacasa.wordpress.com/
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229