Tisdag 14/3: Malin hjälpte till idag på lektionstid. När jag krafsade hovarna idag så la hon sig nästan ner när jag tog upp vänster fram, ingenting som hon har gjort tidigare. Jag vet inte riktigt varför hon gjorde det eller vad det kan tyda på. Hon kanske inte hade lust att stå just då...(?)

Det blev longering med all utrustning på idag (sadel, träns och tyglar). Innan jag gick ut till ridhuset fick jag henne med ledande tygeltag att böja huvudet och "kyssa stigbyglarna". Det gjorde jag för att introducera att hon ska följa tygeltagen. Hon följde ganska lätt med, när hon förstod vad hon skulle göra gjorde hon det nästan av sig själv. Till en början, för att undvika motstånd, tog jag hjälp av godis. Ute i ridhuset longerade jag Máney och hade Malin som drivande hjälp. Jag slutade med longeringen när hon hade en bra bjudning fram och lyssnade bra på mina hjälper. Hon börjar kännas lite bättre med framåtbjudningen, det hjälper ganska mycket att ha en till som driver på i longeringen.

Efter longeringen, som inte höll på så länge, så gick jag med Máney längs med fyrkantsspåret. Jag var placerad i ett drivande läge för att så småningom styra henne med tyglarna istället. Först hade jag longerlinan i kapsonen och tyglarna fick endast hänga. När hon förstod min position och hjälper från sidan om henne tog jag tar i den yttre tygeln för att leda henne ut. Så jag hade både linan och tygeln påkopplad. Jag gjorde detta i båda varven. När det fungerade så kopplade jag helt enkelt av linan och gick med henne med endast tyglarna som hjälp. Det fungerade riktigt bra. Hon hade lite motstånd för den ledande tygeln men det blev bättre mot slutet. Hon lyssnade väldigt bra på de förhållande hjälperna och stannade lätt. Som avslutning ställde jag mig framför henne och fick henne att rygga med hjälp av tyglarna, rösten och tryck på bogen. Hon lyssnade väldigt bra på det.

Under hela detta arbetspasset tuggade Máney väldigt mycket och var väldigt koncentrerad. Jag är väldigt nöjd med henne! Eftersom att allting går så bra bestämde jag och Malin att vi, på torsdag ska rida henne! Jag sitter på och Malin longerar. Imorgon ska hon få vila.

Onsdag 15/3: Vila

Torsdag 16/3: så idag longerade Malin Máney medan jag satt på. Jag började som vanligt med att longera henne utan ryttare på för att värma upp henne samt att se till att hon är fokuserad. Så jag monterade henne helt enkelt i båda varven tills hon verkade lugn och fokuserad. Efter det satte jag mig upp, gick såklart igen alls steg med klapp, hopp och fläkt. Jag satte mig upp en varsin gång från båda hållen.

Som inledning gjorde jag ledande tygeltag från ryggen så hon fick "kyssa stigbyglarna". Din förstod det känsla snabbt och släppte efter i nacken. Det var svårare till vänster däremot. Efter det kombinerade jag tygeltag med skänken så att det blev en sväng. Sedan ledde Malin oss så med kombination av hennes och mina hjälper stannade och startade vi. Till slut efter lite start och stopp samt svängar kom vi ut på en volt runt Malin. I longeringen fortsatte vi med hjälperna. På slutet travade vi även.

Máney skötte detta väldigt bra. Jag hörde henne tugga större delen av tiden. Från ryggen blev det ännu tydligare att hon är sné, vilket jag endast anat tidigare. I vänster varv föl hon gärna in och böjde sig inte lika mycket genom kroppen som i höger varv. Förutom det så gick det, som sagt, bra. Det gick framåt under hela passet och förbättringar gjordes. Hon svarade lättare och snabbare mot slutet. Vi avslutade det hela i höger varv eftersom det gick bättre där och med det ge henne ett bra minne av upplevelsen.

Imorgon ska jag göra detta igen. Men på grund av hoppträning kan det bli svårt att få plats i ridhuset. I värtsa fall får jag longera henne utomhus.

Fredag 17/3: Ridhuset var upptaget så det fick bli longering utomhus. För att åtminstone träna på det vi gjorde igår så satte jag mig upp inne i stallgången innan vi gick ut. Uppe på hennes rygg repeterade jag de ledande tygeltagen och sedan hjälperna för stata stanna och svänga. Sofie hjälpte mig så hon ledde oss i gången. Efter det gick jag ut till paddocken och longerade henne en kort stund (Sofie hade inte så mycket tid), men det var bättre att göra lite så att hon fick röra på sig lite. Máney hade mycket mer bjudning framåt utomhus. Hon ville helst springa hela tiden. När jag kände att jag hade hyfsad kontroll över henne och hon skrittade, istället för att springa, när jag bad henne om det, så slutade jag.

Lördag - Söndag 18-19/3: Vila!¨

Måndag 20/3: Jag var sjuk så det fick bli en oplanerad extra dag med vila.

Bilderna nedan är tagna den 14 mars, alltså i början av denna vecka. Man kan se skillnad på hennes hållning och allmänna tillstånd! Hennes päls är inte lika matt och tuffsig längre samt att den är renare. Hon har även fått mer muskulatur nu!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments