Tisdag 14/2 : Nu börjar det!

På lektionstid kollade vi på alla "främmande" projekthästar, där ibland alla unghästar. För att se hur de rör på sig så släppte vi dem en och en i ridhuset. Máney visade alla gångarter med fina rörelser och var lagom känslig för våra hjälper (drivning med hjälp av pisk). Med det menar jag att hon blev inte galen eller rädd förpisken men att hon var uppmärksam på den och gick fram. Från början efter att vi släppte henne var hon lite orolig och gnäggade, men det är helt vanligt för en unghäst att göra första gången i en ny omgivning.

Inne i stallet kollade vi även på exteriören. Vi kom fram till att det inte fanns några större avvikelser som var värda att hänga upp sig på. En bra kropp som har möjlighet att hålla länge.

Onsdag 15/2: Jobbade på lektionstid igen.

Idag kollade vi hullet på alla hästar. Máney har bra hull men är musklefattig. I dagsläget går hon på fritillgång vilket är någonting som hon kommer att fortsätta med att göra. Hon är även en aning matt i pälsen. Eftersom att hon är muskelfattig (tecken på att ho är muskelfattig = matt päls, över lag omusklad, träng i bogen) och inte är fet är det bra om hon får fortsätta äta så mycket som hon vill eftersom hon dessutom kommer att hamna i träning nu vilket betyder att hon kommer behöva mer för att orka. I dagsläget håller vi på att byta foder från ett med lång halt av protein till ett som har bra värden. Detta kommer att ge henne bättre förutsättningar till att bygga muskler. Hon är idag lös i magen men det kommer antagligen att bli bättre när foderbytet är gjort och de har vänt sig med det nya höet.

Tvättade Máney efter hon varit i ridhuset. Jag fick bort en hel del idag, men det är mycket kvar. Det kommer att ta några gånger innan allt är borta. Hon stod riktigt snällt och fint, kunde bli lite otålig mot slutet men jag såg till att inte hålla på allt för länge så att hon inte ska bli negativt inställd mot tvättning.

Efter lektionen tog alla vi men M.elis hästar (Jag, Sara, Sofie och Kattis) och longerade våra hästar för första gången. Vi använde oss ut av kapson när vi longera dem för att på ett säkert och bra sätt lätt kunna manövrera dem. På oss såg vi såklart till att ha på oss hjälm och handskar med tanke på säkerheten. Vi tog in hästarna en och en i ridhuset. Längst ner gjorde vi en inhägnad för att begränsa området och då minska risken för olyckor.

Máney var väldigt duktigt, det kändes nästan som att hon hade gjort det förut. Jag tog ut henne på volten och fick henne att gå runt mig vilket hon förstod väldigt snabbt och efter det så gick hon bara där. Hon fick gå/springa ute i volten tills jag tyckte att hon blev lugn och gjorde det utan att göra motstånd, gjorde det i båda varven. Det tog endast några minuter. Superduktig häst!

Torsdag 16/2: Väldigt halt ute. Så eftersom hon inte hade några skor gjorde jag ingenting idag eftersom att det hade varit en alldeles för stor risk.

Fredag 17/2: Idag fick hon skor! Máney var väldigt duktig och stod snällt för hovslagaren. Jag var själv inte med men jag fick höra det från Sara. Framhovarna skoddes först på alla unghästar och sedan bakhovarna. Detta för att de inte ska behöva stå stilla för länge. Hovslagaren upptäckte att hon hade en utväxt hovböld på vänster fram som hovslagaren fyllde med tjära. Ingenting som hämmar henne nu.

Efter detta fick hon gå ut eftersom att det blev väldigt mycket som hände inne i stallet för henne idag.

Lördag 18/2: Vila

Söndag 19/2: Tvättade henne igen och sedan longering för andra gången. Framsteg från förra gången. Hon lyssnar väldigt bra på mina hjälper, framförallt rösten. Slutade även denna gång när hon hade ett bra flyt fram och inte höll på med några konstigheter. Efter longeringen fick hon stå i box och äta lite hö samtidigt som hon hade träns på henne för att hon ska bli van vid det. Hon gapade lite till en början men ganska så snabbt brydde hon sig inte om det utan stod endast och åt. När en häst tuggar med bettet i avdramatiseras bettet och de sägs även att hästar tänker bättre när de tuggar.

Måndag 20/2: Vila

Första bilden är från en av tvättningarna och den andra från när hon blir skodd :)

Film från longering finns

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments