Dessa 6, nästan sju veckor, har varit otroligt roliga och lärorika. Jag känner nu att jag har lärt mig basen i hur man rider in en häst, vilket var en viktig del av projektet för min del. Huvudmålet var att rida in Máney, eller åtminstone se till att hon var väl förberedd inför nästa steg i inridningen ifall att det inte hade räckt med 6 veckor. På slutet av projektet kunde jag rida Máney med lite hjälp av en ledarhäst för att hjälpa till med drivningen samt för att agera stöd. Vi red framför allt skritt och trav men även lite galopp ibland, jag kunde utan större hjälp styra, starta, stanna och ändra gångart från ryggen. Det som jag huvudsakligen behövde hjälp med var att hålla henne framåt i traven samt att hon ibland gärna föll innanför spåret istället för att följa det. Men sista passet hade jag mycket större kontroll över det än vad jag haft tidigare eftersom att jag kom ihåg att använda mig mer av min vikt för att styra. Jag kände att hon nu efter sin viloperiod är redo för att bli riden utan ledarhäst. Man skulle säkert kunnat gjort det redan men eftersom att jag är lite oerfaren och vill hellre vara för noga så gjorde jag det aldrig för säkerhetens skull.

Máney har varit väldigt enkel att jobba med eftersom att hon lätt köper saker samt att när hon blir lite osäker så sker det inte så mycket. De vill säga att hon är väldigt lugn och mer introvert och står hellre still vid förvirring än att agera utåt genom att t.ex. springa ifrån. Det kan bli ett problem att ha en introvert häst eftersom att om de stänger av helt går det nästan inte att få kontakt med dem, men Máney var ändå ganska känslig samt att hon som sagt lätt köpte saker och ting, så i det här fallet var det inget större hinder. Detta har speglas i att drivet och bjudningen fram har varit bristfällig. Men genom att vara extra tydlig så har det gått bra i alla fall. Om jag hade haft en mer extrovert häst hade jag antagligen varit mycket mer försiktig och tagit det lite mer lugn än vad jag har gjort med Máney. Anledningen till det är att Máneys reaktion är ganska lätt att hantera och inte så farlig. Men om jag haft en häst som springer iväg och/eller sparkar m.m. så blir risken för skador och konflikter större, och på grund av det och antagligen min osäkerhet hade jag gjort allt lugnare och försiktigare. Man kan såklart inte generalisera någonting eftersom att alla individer är olika. Det är därför det gäller att verkligen läsa och analysera hästen för att justera ens hjälper och träning för att de ska bli så bra som möjligt.

Problemet jag fick, som smög sig på i slutet av vecka 3 och början av vecka 4, hade kunnat förhindrats. Det problem jag pratar om är att hon inte ville gå in till stallet eftersom att hon inte ville vara där inne. Eftersom att hon inte var motvillig när vi gick från stallet till ridhuset, utan endast när vi gick till stallet, så tog jag slutsatsen att det inte var arbetet hon var negativ till. För att förhindra det för att hända skulle jag sett till hon inte skulle behövt stå inne i stallet och vänta lika mycket som hon gjort. När jag arbetade med en annan av de som hade unghästar så tog vi in dem för att arbeta med den ena medan den andra fick stå inne i stallet själv. Máney gillade bevisligen inte det. Jag skulle istället sett till att göra iordning henne, jobba och sedan gå ut med henne direkt när vi var klar. Jag ändrade på mitt beteende när jag märkte detta så det blev bra i slutändan, men det var onödigt att det blev så i första början. Jag fick lära mig någonting av det åtminstone.

Kroppsform/allmäntillstånd

Innan träningen sattes igång var Máney muskelfattig och i helt ok hull, läs första inlägget på bloggen för mer ingående info. Nu efter 6 veckors träning och ändrad foderstat så ser man skillnad på hästen. Nu har hon en päls som har mer glans i sig och inte är lika tuffsig. Hennes hållning har förbättras när man kollar på henne ser hon nu mer rest och stolt ut. Hon är inte lika muskelfattig längre vilket tyder på att hon tar upp näringen mycket bättra samt att träningen har fungerat. Om hon jämför bilderna på henne från innan träningen samt i slutet, så kan man se det jag sagt, hennes rygg är inte lika urholkas nu som förr samt att hennes bog ser inte lika trång ut.

Hon har nu inte haft diaré på ett bra tag, näringen får verkligen gå igenom hela systemet i god tid nu. Med tanke på det fina resultatet, kroppsligt, så kan jag dra slutsatsen att denna foderstat som hon gått på har fungerat.

Bild 1: Helkroppsbild från början

Bild2 och 3: Helkroppsbild från slutet

Bild 4: Bild på bog från början

Bild 5: Bild på bog från slutet (lite dålig vinkel eftersom att jag glömde att ta en ordentlig)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Sista dagen av projektet.

Jag gjorde iordning Máney och gick sedan ut till paddocken för att träna lite häst vid hand som sista förberedelsen innan visningen. Det kändes som att jag hade henne med mig ganska bra. Men jag bestämde mig för att jag skulle alltid ha henne mellan mig och väggen pga. att det är lättare att få henne rak och framåt då. När jag försöker springa med henne och inte har en vägg på andra sidan far rumpan ut och hon vill gärna nafsa på mig, vilken hon inte alls gör när en vägg finns på andra sidan. Så för att undvika konflikter samt att hon ska lära sig grejen med det hela så tog jag det beslutet.

Så inne i ridhuset ställde jag upp henne framför lärarna och presenterade Máney. Dommarna frågade även vad mitt mål med Máney varit. Efter det visade jag henne vid hand, först fram och tillbaka i skritt för att sedan göra samma sträcka i trav. Hon var väldigt duktig och det var bland de bästa omgångarna vi gjort. Jag fick ta hjälp av pisken för att lättare få ner henne till skritt utan att dra i hennes mun genom att vifta framför henne. Vändningarna gick också mycket bättre idag och hon reagerade lite snabbare.

Efter visningen vid hand blev det ridning. Jag hade Linnea på Gára med mig som handhäst eftersom det är så långt vi har kommit med ridningen. Jag satte mig upp utan att någon höll i henne vilket gick bra. Vi började som vanligt med att kyssa stigbyglarna, vilket hon nästan gör at sig själv nu. Sedan gick vi fram med Linnea framför oss. Vi reppeterade lite halter och igångsättningar samt svängar. När det kändes bra så tog vi och trava. Máney var mycket mer framåt än vad hon har varit förut och hon var även mer följsam än vad hon tidigare varit. Jag kom även ihåg, efter påminnelse av Sara tidigare, att använda mig av vikten mer när jag ska svänga henne. Vilken skillnad. Det här var helt klart vårat bästa pass och jag kunde inte varit mer nöjd. Jag kan tänka mig att en bidragande faktor till att Máney bjöd mer fram idag var att jag först visade henne för hand. När jag gör det känns det nämligen som att hon vaknar upp en aning och blir mer vaksam samt pigg.

Som avslutning gick vi fram till lärarna och stannade för att sedan visa att Máney kan stå still. Jag släppte tyglarna och tog ur fötterna ur stigbyglarna för att sedan svänga på armarna och överkroppen en aning, klappa händerna och till sist slå ihop fötterna över nacken på henne. Máney stod som vanligt där som en ängel med sänkt huvud.

Perfekt avslut på 6 roliga veckor.

Likes

Comments

Tisdag 28/3: Träning av häst vid hand på schemat idag, vilket är någonting som Máney aldrig har varit med om. Jag fick se till att vara mycket tydlig med mina hjälper och noga med att berömma, som alltid. Hon var lite svår att vända från mig samt att få fram henne med bra bjudning. Men med hjälp av Erika blev det bättre. Det var tydlig förbättring från början till slut. Det som främst gjorde att det blev förändring var att jag tuffade till mig lite och fick bra tips från Erika på hur jag skulle göra.

Máney var som vanligt duktig och hade lite för lite bjudning fram. Hon var även lite svår att flytta från mig i vändningarna så där fick jag verkligen vara noga och hård.

Imorgon ska vi visa detta för lärarna samt presentera hela projektet.


Likes

Comments

Tisdag 21/3: Idag fick jag hjälp ut av Katarina och Sofie. Min plan var att idag göra samma sak som jag gjorde sist med Malin. Så jag började med att longera henne som uppvärmning. Hennes framåtbjudning var betydligt bättre denna gång. Efter det gjorde vi "kyssa stigbyglarna" från marken samt uppsuttet. Det är inge problem med att sitta upp på henne nu. Kattis fick gå med oss så jag fick repetera hjälperna. Efter det fick hon longera oss. Hon lyssnade väldigt bra på mina hjälper idag. Kattis behövde nästan inte göra någonting alls. Det som hon behövde göra mest var att hjälpa till med drivningen. Eftersom att det gick så bra. och jag i princip styrde Máney själv så bestämde vi oss för att Sofie fick gå och hämta Yldis som fick agera ledarhäst! Så medans vi väntade på att de skulle komma till ridhuset så longerade vi en liten stund till. Men för att hon inte skulle bli allt för trött så stod vi och pratade med varandra och vänta. Jag satt kvar på Máney som inte rörde en fena. Vi stod still i ett par minuter vilket hon skötte med bravur Till slut kom Sofie och Yldis in till ridhuset. Så då följde jag och Máney efter dem. Vi började med att endast starta och stanna för att se så hon lyssna, vilket hon såklart gjorde. Hon hade ett ganska bra driv frammåt och med stöd av Yldis red vi lite olika vägar i både skritt och trav. Jag avslutade passet med att röra mig lite i sadeln, vifta med amar och ben. Först försiktigt och sedan med lite större rörelser eftersom att hon inte brydde sig. Jag kunde dessutom klappa ihop mina fötter över hennes hals. Hon rörde sig inte ur fläcken, reagerade lite genom att höja blicken lite, men inge mycket.

Hon kommer verkligen att passa bra som ridskolehäst!

Onsdag 22/3: Jobbade på lektionstid så jag hade hjälp av Malin idag. Började med att longera henne för att fastställa att hon var med mig. Efter det hoppade jag upp, utan någon som stod och höll i henne. Malin var för visso framför oss uppe på sin häst som litet stopp. Máney gick fram några steg men stod sedan still igen. Jag hade både Malin och Linnea som ledarhäst idag. Linnea fick också vara med eftersom hon var i ridhuset och för att inte förvirra Máney over vem hon skulle följa så fick Linnea så lov att följa med. Jag hade inte dem framför mig allt för länge däremot eftersom det stora problemet med Máney är hennes framåtbjudning så är det bättre om de är bakom och driver på. Så då fick jag rida först. Övergångarna mellan skritt och trav gick lättsamt. Att ha Malin och Linnea bakom hjälpte även för drivningen. Malin hade även en piska som förstärkning. Vi galopperade till och med vissa tillfällen. Mycket nöjd med Máney. Det skedde förbättringar från början till slutet av passet!

Ska nästa pass göra samma sak!

Torsdag 23/3: Sara fick vara ledarhäst idag. Jag började som vanligt med att longera Máney innan jag hoppade upp på henne samt att jag gjorde "kyssa stigbygeln" åt bägge håll innan vi börja. Máney ville gärna springa i samma spår som vi hade igår. Vi hade endast ena halvan av ridhuset på grund av andra hästar i ridhuset samtidigt, så hon ville gärna svänga tvärs över på mitten av ridhuset. Sara fick hjälpa till att hålla henne på spåret genom att vara innanför oss och agera vägg. Hon var en aning mot tygeln när jag försökte svänga tillbaka henne in till väggen. Men med hjälp av Sara gick det bättre. De andra hjälperna lyssnade hon bra på, och att svänga på andra ställen fungerade även bra. Framåtbjudningen var lite bristfällig så Sara gav mig tippset att jag borde rida henne ute för att hon förhoppningsvis ska få mer energi. Så jag tänkte göra det efter helgens vila.

Fredag, lördag, söndag: Vila.

Måndag 27/3: Jag hade hjälp av Sara idag också. Som sagt hade jag tänkt att rida Máney ute idag! Det blåser ganska mycket men jag tänkte testa i alla fall. Om jag hade haft en nervigare häst hade jag däremot inte gjort det. Men eftersom Máney är så lugn så gav jag det ett försök. Började idag med att kyssa stigbyglarna, jag longerade alltså henne inte, vilket jag kanske skulle gjort egentligen. Det som fick mig att inte göra det var för att jag tänkte att hon kanske kunde få lite mer energi av det, men med tanke på vädret hade det varit smartare och säkrare att longera henne först i alla fall. Det gick hur som helst bra. Vi red lite inne i paddocken och jag kände att jag kunde stanna och starta utan större svårigheter. Att stanna och svänga var däremot lite segare än vanligt. Efter två varv i paddocken red vi utanför den men på grund av vinden red vi endast runt skolan för säkerhetens skull. Det kändes bitvis som att vi skulle blåsa omkull så vi gick in i ridhuset för att avsluta lugnt och fint. Máney skötte det utomhus bra med tanke på alla omständigheter. Jag kunde få stopp på henne, om lite segare än vanligt. Hon ville helst gå framför ledarhästen dessutom. Men det gick som sagt bra, det blev ingen springtur. Inne i ridhuset travade vi lite och red olika ridvägar. Hon hade till en början mer framåtbjudning än normalt men efter ett tag försvann den. Hon lyssnade bra på min hjälper inne mot slutet, så då slutade jag. Otroligt lugn och snäll häst.

Kommande vecka finns inte med i min planering. Så det som är tänkt att göra denna avslutande vecka är; Tisdag ska vi träna på att visas för hand. Onsdag ska vi visa för hand som slutpressentation av projektet. Om jag inte har förstått allting helt fel så kommer vi dessutom att rida lite inne i ridhuset för att visa hur långt vi har kommit. Projektet tar här slut, men Máney kommet inte att åka hem förrän på lördag. Men eftersom att hon har arbetat så bra under dessa veckor så tänker jag att hon ska få stå fram tills hon åker. Jag ska däremot tvätta henne en sista gång innan hon åker så att hon är red och fin.

Eftersom att mängden bilder på mig och Máney är begränsade och jag inte vet hur man laddar upp filmer i denna blogg så får ni här en havldålig bild.

Likes

Comments

Tisdag 14/3: Malin hjälpte till idag på lektionstid. När jag krafsade hovarna idag så la hon sig nästan ner när jag tog upp vänster fram, ingenting som hon har gjort tidigare. Jag vet inte riktigt varför hon gjorde det eller vad det kan tyda på. Hon kanske inte hade lust att stå just då...(?)

Det blev longering med all utrustning på idag (sadel, träns och tyglar). Innan jag gick ut till ridhuset fick jag henne med ledande tygeltag att böja huvudet och "kyssa stigbyglarna". Det gjorde jag för att introducera att hon ska följa tygeltagen. Hon följde ganska lätt med, när hon förstod vad hon skulle göra gjorde hon det nästan av sig själv. Till en början, för att undvika motstånd, tog jag hjälp av godis. Ute i ridhuset longerade jag Máney och hade Malin som drivande hjälp. Jag slutade med longeringen när hon hade en bra bjudning fram och lyssnade bra på mina hjälper. Hon börjar kännas lite bättre med framåtbjudningen, det hjälper ganska mycket att ha en till som driver på i longeringen.

Efter longeringen, som inte höll på så länge, så gick jag med Máney längs med fyrkantsspåret. Jag var placerad i ett drivande läge för att så småningom styra henne med tyglarna istället. Först hade jag longerlinan i kapsonen och tyglarna fick endast hänga. När hon förstod min position och hjälper från sidan om henne tog jag tar i den yttre tygeln för att leda henne ut. Så jag hade både linan och tygeln påkopplad. Jag gjorde detta i båda varven. När det fungerade så kopplade jag helt enkelt av linan och gick med henne med endast tyglarna som hjälp. Det fungerade riktigt bra. Hon hade lite motstånd för den ledande tygeln men det blev bättre mot slutet. Hon lyssnade väldigt bra på de förhållande hjälperna och stannade lätt. Som avslutning ställde jag mig framför henne och fick henne att rygga med hjälp av tyglarna, rösten och tryck på bogen. Hon lyssnade väldigt bra på det.

Under hela detta arbetspasset tuggade Máney väldigt mycket och var väldigt koncentrerad. Jag är väldigt nöjd med henne! Eftersom att allting går så bra bestämde jag och Malin att vi, på torsdag ska rida henne! Jag sitter på och Malin longerar. Imorgon ska hon få vila.

Onsdag 15/3: Vila

Torsdag 16/3: så idag longerade Malin Máney medan jag satt på. Jag började som vanligt med att longera henne utan ryttare på för att värma upp henne samt att se till att hon är fokuserad. Så jag monterade henne helt enkelt i båda varven tills hon verkade lugn och fokuserad. Efter det satte jag mig upp, gick såklart igen alls steg med klapp, hopp och fläkt. Jag satte mig upp en varsin gång från båda hållen.

Som inledning gjorde jag ledande tygeltag från ryggen så hon fick "kyssa stigbyglarna". Din förstod det känsla snabbt och släppte efter i nacken. Det var svårare till vänster däremot. Efter det kombinerade jag tygeltag med skänken så att det blev en sväng. Sedan ledde Malin oss så med kombination av hennes och mina hjälper stannade och startade vi. Till slut efter lite start och stopp samt svängar kom vi ut på en volt runt Malin. I longeringen fortsatte vi med hjälperna. På slutet travade vi även.

Máney skötte detta väldigt bra. Jag hörde henne tugga större delen av tiden. Från ryggen blev det ännu tydligare att hon är sné, vilket jag endast anat tidigare. I vänster varv föl hon gärna in och böjde sig inte lika mycket genom kroppen som i höger varv. Förutom det så gick det, som sagt, bra. Det gick framåt under hela passet och förbättringar gjordes. Hon svarade lättare och snabbare mot slutet. Vi avslutade det hela i höger varv eftersom det gick bättre där och med det ge henne ett bra minne av upplevelsen.

Imorgon ska jag göra detta igen. Men på grund av hoppträning kan det bli svårt att få plats i ridhuset. I värtsa fall får jag longera henne utomhus.

Fredag 17/3: Ridhuset var upptaget så det fick bli longering utomhus. För att åtminstone träna på det vi gjorde igår så satte jag mig upp inne i stallgången innan vi gick ut. Uppe på hennes rygg repeterade jag de ledande tygeltagen och sedan hjälperna för stata stanna och svänga. Sofie hjälpte mig så hon ledde oss i gången. Efter det gick jag ut till paddocken och longerade henne en kort stund (Sofie hade inte så mycket tid), men det var bättre att göra lite så att hon fick röra på sig lite. Máney hade mycket mer bjudning framåt utomhus. Hon ville helst springa hela tiden. När jag kände att jag hade hyfsad kontroll över henne och hon skrittade, istället för att springa, när jag bad henne om det, så slutade jag.

Lördag - Söndag 18-19/3: Vila!¨

Måndag 20/3: Jag var sjuk så det fick bli en oplanerad extra dag med vila.

Bilderna nedan är tagna den 14 mars, alltså i början av denna vecka. Man kan se skillnad på hennes hållning och allmänna tillstånd! Hennes päls är inte lika matt och tuffsig längre samt att den är renare. Hon har även fått mer muskulatur nu!

Likes

Comments

Tisdag 7/3: Longerade med sadeln på igen men nu hade jag även satt på stigbyglar. Máney tyckte att det var lite konstigt med någonting som rörde sig men efter ett tag gick även det bra. Hon var till en början inte lika mycket fram som hon kan vara samt att hon sneglade lite på ryggen då hon tyckte att det var lite konstigt. Men efter ett tag så slappnade hon av och accepterade dem. När jag tog ner henne till skritt idag så ville hon helst byta varv direkt istället för att fortsätta på spåret. Försökte att vara extra tydlig då och se till att det var jag som bestämde när vi skulle byta varv. ¨

Åt mineraler med bett.

Onsdag 8/3: Longering med sadel igen och bett i utan inverkan. Framåtbjudningen var dålig, sämre än tidigare, så Sofie W fick hjälpa mig med det. Hon fick ta min piska och gå bakom mig och hjälpa till med att få framåtbjudningen tydlig. Det var väldigt effektivt och behövligt. När hon blev påmind om att tänka mer fram så blev hon även lite mer lyhörd på de andra hjälperna. När longeringen var klar så bestämde jag mig för att hänga på henne. Hon verkade redo för det eftersom att hon inte brydde sig om sadeln längre.

Jag gick igenom alla steg vad gäller att förbereda henne på att jag skulle sitta uppe på henne. Skaka på sadeln, slå på den, röra på stigbyglarna och dra i dem, hoppa bredvid henne, svinga armarna över sadel och bak. Hon brydde sig inte så jätte mycket om de sakerna. Det som hon reagerade mest på var att jag hoppade bredvid henne. Jag tog mig försiktigt upp genom att sätta i foten i stigbygeln och sedan ställa mig upp för att först hänga mig över hennes rygg. Hon accepterade det bra så efter att jag hängt från båda sidorna satte jag mig i sadeln. Hennes reaktion, över lag, var att höja huvudet en aning, stå still och vara lite extra uppmärksam. Det kändes bra så vi gick några steg fram och sedan tillbaka. Hon var väldigt duktig. Stegen var lite tveksamma men hon gick fram så det räckte gott och väl.

Jag bestämde efter detta att hon ska få stå och vila i tre dagar för att smälta allt nytt som har hänt samt för att vila kroppen.

Sofie gav mig även lite tips i hur jag kan leda Máney på ett bättre sätt för att lättare få fram henne när jag tar henne till och från hagen. Jag går nu mer bredvid henne än förr och ser även till att ha lite grimskaft över så att jag kan använda det som drivande hjälp mot baken. ¨

Tor, fre, lör:Vila, gav henne mineralerna nere i lösdriften eftersom att hon inte verkat så positiv till att gå till stallet. Så för att hon ska få en mer positiv inställning till att bli hämtad stannar vi kvar nere vid lösdriften.

Söndag 12/3: Det verkar som att vilan gjorde sitt. Idag var hon mycket mer positiv och hade mer bjudning fram när jag tog in henne till stallet. Jag hade sett till att ta fram all utrustning innan jag hämtade hästen så att tiden i stallet inte behöver vara så länge. Under tiden som jag borstade och sadlade henne fick hon äta sina mineraler. I longeringen hade hon inte lika mycket bjudning fram som jag vill att hon ska ha, så jag lär behöva hjälp med drivningen nästa gång. Efter en stunds longering så satte jag mig upp på henne igen. Hon reagerade inte alls lika mycket som hon gjorde förra gången, hoppen som hon var lite tveksam mot förra gången brydde hon sig inte om idag. Ylva var min hjälpreda idag så hon ledde oss fram och tillbaka några steg som var lite mindre tveksamma idag jämfört med förra gången.

Måndag 13/3: Idag introducerade jag tyglarna. Gjorde det genom att hon blev longerad med dem fästa i bettet (gjorde en knut vid manken för att förhindra tyglarna från att åka fram). Hon var ungefär som vanligt med lite bristande framåtbjudning. Så Kattis fick hjälpa mig och då fick vi fram en reaktion i hästen. Idag försökte Máney att vända mitt i longeringen vilket är någonting som hon aldrig tidigare gjort, kan vara en reaktion på tyglarna. Men med hjälp av tydliga hjälper från mig och Kattis så löste det sig och Máney sprang på spåret igen. När jag hade en bra bjudning framåt och hon lyssnade bra så slutade vi.

Bild på Máney med all utrustning på!

Likes

Comments

Tisdag 28/2: Inne i stallet började jag med att lägga på longeringsgjorden för att se hur hon reagerade på det. När Jag spände gjorden så reagerade hon lite genom att backa några steg och se lite vaksam ut (höja huvudet och spärra upp ögonen lite). Men efter att jag spänt (inte så hårt till en början för att undvika risken för sadeltrång) så var hon lugn och betedde sig helt normalt igen. Eftersom hon accepterade gjorden så gick vi ut till ridhuset för att longera. I longeringen var hon inte lika framåt och fokuserad som hon brukar vara vilket antagligen är en reaktion på att hon har någonting fastspänt runt magen. Efter ett tag blev det bättre och hon lyssnade som vanligt på mina hjälper. Jag slutade då. Nästa gång jag longerar får hon ha på longeringsgjorden igen så att hon verkligen accepterar den i arbetet.

Fick ha bett på sig inne i stallet ett tag.

Onsdag 1/3: Som sagt blev det longering med longeringsgjorden på igen. Det gick mycket bättre idag. Hon slappnade av med den på och var med som hon brukar vara. Tecken som hon visade och tyder på att hon slappnade av var: hon hade lägre och längre form, hon frustade och lyssnade bra på mina hjälper. Hon arbetade bra genom hela kroppen. Efter longeringen frågade jag Sara vilken sadel jag ska använda på Máney, så för att ta reda på det tog on fram en som jag fick testa. Jag la på henne sadeln inne i stallet. Hon reagerade inte så mycket på den, hon stod stilla och verkade lite nyfiken. Spände inte någon sadelgjord. Nästa gång kommer longeringen ske med sadeln på.

Torsdag 2/3: Vila

Fredag 3/3: Longering med sadel på! När jag lade på sadeln reagerade hon inte så mycket vid det momentet, men alldeles efter att jag hade spänt gjorden så sket hon lite löst vilket kan vara tecken på stress. Men när vi kom ut och jag longerade henne så slappnade hon av ganska så snabbt. Hon hade en låg form, arbetade med hela kroppen och hon frustade. Hon hade, från och till, så låg form att det såg ut som att hon skulle vilja lägga sig ned. Men det gjorde hon aldrig. Slutade som vanligt när hon verkade avslappnad och närvarande.

Lördag 4/3: Idag ville jag bryta mönstret lite då hon har varit motvillig när jag hämtar henne i hagen och går till stallet. Men det är endast från hage till stall och från ridhus till stall som hon är så. Jag tror alltså inte att hon har fått en negativitet mot träningen utan att hon mer troligt, inte gillar att vara inne i stallet för mycket. Men för att bryta mönstret och göra någonting annat så släppte jag henne löst inne i ridhuset. Hon verkade tycka att det var lite roligt. Efter det fick hon äta med bettet på och hon blev även tvättad.

Söndag 5/3: Vila

Måndag 6/3: Vila

Likes

Comments

Tisdag 21/2: Jobbade på lektionen igen. Longerade henne, Hjalti var med idag. Hon var väldigt duktig och sprang på volten med bra flyt. Hjalti tyckte att jag ska göra övergångar på kommandon nu eftersom att det går så bra. Han sa även att jag ska fortsätta vänja henne vid bettet. På kvällen tvättade jag henne igen.

Efter longering stod hon inne med bettet på.

VI hade denna vecka gäster från Island vilket resulterade i att jag inte kunde jobba så mycket med Máney. Under lovet kommer jag att kunna ta igen en lite tid som försvann denna vecka.

Fredag 24/2: Longerade henne igen, idag med övergångar. Jag fick henne att på kommando skritta, trava och galoppera. Upp och nedtagningar fungerade väldigt bra! Jag bestämde mig för att nästa gång ska jag longera henne med en longeringsgjord på för att vänja henne med tryck på magen. Det är ett bra sätt att förbereda henne för sadeln.

Hon stod inne med bettet på ett tag idag också.

På bilder ser ni Máney med bett i för första gången.

Likes

Comments

Tisdag 14/2 : Nu börjar det!

På lektionstid kollade vi på alla "främmande" projekthästar, där ibland alla unghästar. För att se hur de rör på sig så släppte vi dem en och en i ridhuset. Máney visade alla gångarter med fina rörelser och var lagom känslig för våra hjälper (drivning med hjälp av pisk). Med det menar jag att hon blev inte galen eller rädd förpisken men att hon var uppmärksam på den och gick fram. Från början efter att vi släppte henne var hon lite orolig och gnäggade, men det är helt vanligt för en unghäst att göra första gången i en ny omgivning.

Inne i stallet kollade vi även på exteriören. Vi kom fram till att det inte fanns några större avvikelser som var värda att hänga upp sig på. En bra kropp som har möjlighet att hålla länge.

Onsdag 15/2: Jobbade på lektionstid igen.

Idag kollade vi hullet på alla hästar. Máney har bra hull men är musklefattig. I dagsläget går hon på fritillgång vilket är någonting som hon kommer att fortsätta med att göra. Hon är även en aning matt i pälsen. Eftersom att hon är muskelfattig (tecken på att ho är muskelfattig = matt päls, över lag omusklad, träng i bogen) och inte är fet är det bra om hon får fortsätta äta så mycket som hon vill eftersom hon dessutom kommer att hamna i träning nu vilket betyder att hon kommer behöva mer för att orka. I dagsläget håller vi på att byta foder från ett med lång halt av protein till ett som har bra värden. Detta kommer att ge henne bättre förutsättningar till att bygga muskler. Hon är idag lös i magen men det kommer antagligen att bli bättre när foderbytet är gjort och de har vänt sig med det nya höet.

Tvättade Máney efter hon varit i ridhuset. Jag fick bort en hel del idag, men det är mycket kvar. Det kommer att ta några gånger innan allt är borta. Hon stod riktigt snällt och fint, kunde bli lite otålig mot slutet men jag såg till att inte hålla på allt för länge så att hon inte ska bli negativt inställd mot tvättning.

Efter lektionen tog alla vi men M.elis hästar (Jag, Sara, Sofie och Kattis) och longerade våra hästar för första gången. Vi använde oss ut av kapson när vi longera dem för att på ett säkert och bra sätt lätt kunna manövrera dem. På oss såg vi såklart till att ha på oss hjälm och handskar med tanke på säkerheten. Vi tog in hästarna en och en i ridhuset. Längst ner gjorde vi en inhägnad för att begränsa området och då minska risken för olyckor.

Máney var väldigt duktigt, det kändes nästan som att hon hade gjort det förut. Jag tog ut henne på volten och fick henne att gå runt mig vilket hon förstod väldigt snabbt och efter det så gick hon bara där. Hon fick gå/springa ute i volten tills jag tyckte att hon blev lugn och gjorde det utan att göra motstånd, gjorde det i båda varven. Det tog endast några minuter. Superduktig häst!

Torsdag 16/2: Väldigt halt ute. Så eftersom hon inte hade några skor gjorde jag ingenting idag eftersom att det hade varit en alldeles för stor risk.

Fredag 17/2: Idag fick hon skor! Máney var väldigt duktig och stod snällt för hovslagaren. Jag var själv inte med men jag fick höra det från Sara. Framhovarna skoddes först på alla unghästar och sedan bakhovarna. Detta för att de inte ska behöva stå stilla för länge. Hovslagaren upptäckte att hon hade en utväxt hovböld på vänster fram som hovslagaren fyllde med tjära. Ingenting som hämmar henne nu.

Efter detta fick hon gå ut eftersom att det blev väldigt mycket som hände inne i stallet för henne idag.

Lördag 18/2: Vila

Söndag 19/2: Tvättade henne igen och sedan longering för andra gången. Framsteg från förra gången. Hon lyssnar väldigt bra på mina hjälper, framförallt rösten. Slutade även denna gång när hon hade ett bra flyt fram och inte höll på med några konstigheter. Efter longeringen fick hon stå i box och äta lite hö samtidigt som hon hade träns på henne för att hon ska bli van vid det. Hon gapade lite till en början men ganska så snabbt brydde hon sig inte om det utan stod endast och åt. När en häst tuggar med bettet i avdramatiseras bettet och de sägs även att hästar tänker bättre när de tuggar.

Måndag 20/2: Vila

Första bilden är från en av tvättningarna och den andra från när hon blir skodd :)

Film från longering finns

Likes

Comments

Máney står idag på fri tillgång i flock med 6st andra var av 3 st är unghästar som är lika gammal som henne. Hon och de andra unghästarna behöcer 10-12 kg hö i dagsläget för att tillfredsställa deras näringsbehov. Eftersom att det är så pass många samt att de behöver mycket hö ar vi valt att ha dem på fri tillgång. Máney var från början av projektet i helt ok hull, behövde inte gå ner någonting och skulle inte skada av att gå upp lite.

Eftersom att höet som vi har inte innehåller med så mycket magnesium så behöver jag ge tillskott ut av det. Det gör jag med ett magnesium pulver och för att blanda ut det får hon ca en näve lucernhack. Lucernhacket agerar endast som utblandning av pulvret och eftersom att det är så lite gör det inte så jättestor skillnad. Det gör dessutom ingenting om hon skulle få lite mer protein än normalt eftersom att hon från början var muskelfattig samt att hon sätts i gång och är fortfarande växer.

Likes

Comments