Eftersom vi skulle flyga hem och var osäkra på om vi skulle hinna med ytterligare en bussfärd tur o retur till city bestämde vi oss för att gå på zoo istället. Det låg åt samma håll som flygplatsen så det kändes bättre. Navigatorn tog oss en jäkligt krånglig väg dit så de kändes bra att vi startade i tid.

Det var vackert och fint därinne men djuren verkade ha tråkigt. Många var ensamma utan partner eller annat sällskap.

Chimpanserna är alltid roliga att kolla på. Edingburgh Zoo driver ett projekt för att rädda chimpanserna från bedrövliga förhållanden i många länder och det kändes bra att vi med våra pengar genom att betala inträde som innehöll tre pund donation till olika projekt som de engagerar sig i.

Surikaterna roade oss länge. Vilka underbara små gynnare de är. Så lekfulla och roliga att kolla på. Denna gosse hade till uppgift att spana så att inga faror hotade. Det gör de ju alltid i fria livet men beteendet finns djupt rotat. Tros att de på Zoo knappast har något att frukta håller alltid en i flocken span.

Jag avslutar med en bild på kartan där jag markerat hur vi åkt. Jag måste rekommendera alla at åka till Skottland. Vilket land. Så vacker natur, trevliga människor och fantastiska miljöer. Det ser ut precis som på TV. Vädret kunde ha varit lite bättre men vi var rustade med regnkläder och paraplyer.

Sist men inte minst vill jag rikta ett stort och varmt tack till Evelina Sjödin på Weekendresor i Europa som hjälpte oss med alla bokningar. Allt fungerade in i minsta detalj. Från flygbiljetter, hyrbil, boende till tips på sevärdheter efter vägen. Superservice vid alla kontakter. Innan avresan fick vi ett tjockt kuvert med allt vi behövde, vouchers, viktig info mm. TACK

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

  • 32 Readers

Likes

Comments

REGN REGN RENG.Vaknade till ett helt igenmulet Oban. Åkte direkt efter frukost mot Inveraray och Stirling. Båda hade slott man kunde besöka men dyrt inträde och hällande regn gjorde att vi åkte vidare.

Stannade ill för en fika på Ducks Bay där Bengt tog en scones med sylt och gärde. Jag nöjde mig med the (med snodde lie av grädden). Helt underbart ställe med en vacker inredning. Utsikten var nog helt betagande om vädret inte varit så grått.

Liten vy från Stirling där vi stannade till en liten stund efter att ha försökt få parkering på slottet.

Whiskybutik i Stirling.

Gamla fängelse i Stirling i bakgrunden.

Nu är vi framme i Edinburgh. Regn även här. Checkade in på våt B & B och tog bussen till stans city. Smidigt. Shoppade lite och åt stark mat på en Thairestaurang. Dyrt. Kunde inte besöka slottet då det var avstängt för ett tattoo. I morgon bär det av hemåt igen men vi ska försöka hinna med att besöka Edingburgh Dungeon.

  • 32 Readers

Likes

Comments

Dagen börjar med skotts frukost som är helt i min smak. Kunde vara lite fetare bacon men korven är i alla fall helt ok. Vårt värdpar på B & B är såå himla gulliga. Man är väldigt väl omhändertagen på dessa fantastiska boenden.

LOCH NESS. Vi spanade och spanade men såg inte skymten av Nessie. Sjön är jättestor och hon har ju många ställen att gömma sig på. Djupet ligger på 228 meter så .......

URQUHART CASTLE från 1200-talet. Tillbyggt under flera hundra år. Väldigt intressant ställe. Vi knallade runt en så och begrundade hur man levde här på medeltiden. Ganska hårt liv som man dessutom måste försvara från allehanda fiender hela tiden. Det verkar som om man krigat en hel del i detta land. Mycket motsättningar från alla håll och kanter.

HOGWARTHSEXPRESSEN: Dock inte från perrongen 9 3/4. En här har vi stanna till i Fort William där man kan ta en tur med detta ånglok med vagnar som var med i filmen om Harry Potter. En butik fanns ombord med allehanda Potterprylar. Det var tyvärr fullbokat är vi kom dit och nästa tr gick inte förrän dagen efter.

Byn ligger alldeles vid foten av Ben Nevis som är Skottlands högsta berg. Man kunde åka linbana upp en bit men då vädret var uselt och gråkallt kändes det inte alls lockande.

OBAN var vårt nästa resmål för dagen. En fiskeby, ganska stor, känd för sina fiskrestauranger. Vi valde dock en liten picnic på en bänk i hamnen.

Från hamnen vandrade upp till McCraigs Tower. Omans eget Colloseum. En bankman vid namn John Stuart MacCraig lät bygga tornet för att ge lokala murare arbete. Från början av det en halvcirkel men väte till och blev en hel rund byggnad. Högt upp var det och man hade en härlig utsikt.

  • 31 Readers

Likes

Comments

Vi gav oss iväg till Ceres och hittade snabbt parkering. Vi var tidiga så vi strosade runt och hittade lite marknadsstånd att kolla på.Jag kostade på mig att få lite fjädrar i håret. Finns tyvärr inte på bild.

Likes

Comments

Skottska högländerna. Fantastiskt. Vilka vyer. Hisnande bilfärd på smala krokiga vägar. Dessutom på fel sida.

Balmoral castle var första stoppet. Dyrt inträde och inte så himla märkvärdigt egentligen. Visst trädgården var fin,många annorlunda träd och slottet ganska imponerande men..... Ett måste när man är i Skottland kanske. Här tillbringar kungligheterna sin sommar enligt uppgift. Man får inte gå in utan får böja sig med att kolla på utsidan.

Nästa stopp Glenfiddich destillery. Svindyr whisky i butiken. Inte mycket billigare än hemma trodde vi. Men mååånga års lagrad whisky fanns till salu för hiskeliga summor. Vackert var det i omgivningen men vi betalade inte för att kolla på själva framställningen.

Framme i Inverness där vi ska tillbringa nästa natt. Samma trevliga bemötande på vårt B&B. Fantastiskt rum med stort fräscht badrum. Heder år Weekendresor i Europa som bokat detta åt oss. I morgon bär det vidare söderut och då ska vi kolla om vi kan få se en skymt av Nessie.

Likes

Comments

Vi gav oss iväg till Ceres och Highland Games. Vi kom tidigt och kunde hitta parkeringen direkt. Vi kollade lite på marknadsstånden och jag kostade på mig att få lite fjädrar i håret. Tyvärr finns det ingen bild på detta.

Invigningen. Började med parad med St Andrews & District pipe band. Mäktigt och läckert.

Hela dagen pågick även danstävling med klassiska skottska (heter det så?) danser. Flickor,mest, i alla åldrar dansade i kiltar i olika färger. De yngsta ara 5-6 år. Så himla söta. Brottning i andra hörnet pågick hela dagen och där fick an tillfälle att se vad de har under kilten. När de kastade runt varandra så flög nämligen kilten upp och avslöjade åtskilliga kalsonger.

Styrkegrenarna var roligast. Här ska de kasta en 9 kg tung järnklump över ribban. Kollar ni noga ser ni vikten precis över ribban. Den höjdes för varje gång de klarat av höjden. Alla hade tre försök.

Nästa gren var att med en högaffel slänga en rulle med hö hört lindad och lite säckväv utanpå över samma ribba. Även den vägde ca 9 kg. Tyvärr är bilden mörk men man ser hörullen mot himlen.

Förutom att stöta kula, kasta en stor sten med handtag på så långt som möjligt så var ju stångstötning den sista av styrkegrenarna. Stången ska först lyftas upp och lutas mot axeln. Sedan springer de 10-15 m och hivar iväg den. Den ska sedan dunsa. Er och vända sig så att toppen landar så långt bort som möjligt.

Spelen avslutades med dragkamp. Det var ett lag med tyska dragkampare där som hade utmanat hemmalaget. De fem som tävlade i styrkegrenarna utgjorde även dragkampslaget. Tyskarna hade inte en chans. De for som käglor när skottarna tog i. Det var himla roligt.

Likes

Comments

Landade Edinburgh efter en riktig bumby ride. Det blåser så in i Norden. Hämtade ut hyrbilen och vad händer? Bengt går in på fel sida naturligtvis. Efter att ha tänkt igenom allt vad som är nytt med vänstertrafik gav vi oss iväg. Jäklar vad läskigt att sitta som passagerare på vänster sida. Vägarna är smala och man tycker att man sitter ute i diket.

Detta är en typisk dryck i Skottland fick vi veta av den mycket trevliga tjejen på Budget hyrbilar. Den är nog vad Almdudler är för Österrike.

St Andrews var första målet. Imponerande plats som nu bara kan ses som ruiner.

Badstrand fanns också alldeles nedanför slottet.

Framme i Perth där vi ska tillbringa två nätter. Adam bed&breakfast var helt osannolikt fint. Så trevligt bemötande och så himla fräscht. Eget fint badrum, tv, vattenkokare med te o kaffe m lite chokladbitar. Allt fanns. I morgon bär det av till Ceres och Highland games. Anledningen till att vi valde att åka till Skottland. Dåblir det rövkrok, stångstötning, dragkamp och massor av säckpipa. Kiltar förstås.

Likes

Comments

Äntligen var det dags för bad. Det mest kända och exklusiva badhuset Gellertbadet. Ligger centralt i Budapest och är tjusigt som tusan. När man kom dit fick vi en egen omklädningshytt. Det var lite svårt att hitta där inne. Det var många gångar och olika duschar, pooler och bastur. Stora hallen innehöll den kända poolen som finns på alla turistbroschyrer. Den var kall, eller mer normal för simning. Där var man tvungen att ha badmössa av någon anledning. I de varma poolerna kunde man vara utan mössa. En fika på balkongen gav fin utsikt över den fina stora poolen.

Mitt emot Gellertbadet låg denna fantastiska kyrka som är insprängd i berget.

Vi tog oss därifrån över en av de vackra broarna och sedan med en ultramodern tunnelbana.

Eftermiddagen ägnade jag och Maggie åt ett besök på Terrorns Hus. Ett museum som är inrymt i det hus där hemliga polisen höll till under kommunisttiden. Där fängslades och förhördes dissidenter med avskyvärda metoder. Besöket innebar en komplett historielektion från andra världskrigets utbrott till kommunismens fall. Källaren var vidrig, Celler där människor torterats och avrättats. Obeskrivlig miljö som man inte glömmer i första taget. Tyvärr fick man inte fotografera alls där inne så inga bilder här.

Efter allt det hemska behövde vi lite flärd. Gick till den fina gågatan Vaci och njöt av alla fina affärer. Avslutade dagen på den stora Saluhallen där vi även hittade god mat som vi åt mer eller mindre på stående fot.

Här testar Maggie en ungersk specialitet. En degrulle som bakas på en träbit ( typ brödkavel )över glöd. Rullas sedan i socker och kanel/valnötskross. Gudomligt gott.

Sista dagen

Efter en tidig frukost och utcheckning gav vi oss iväg för att kolla in de judiska kvarteren och minnesmonumentet över de skjutna judar som fick ta av sig skorna innan de sköts. De ramlade eller knuffades sedan ner i floden. Mycket otäck känsla att se alla skor som hedrar minnet av dessa arma människor.

Folk lägger karameller, blommor, ljus mm vid skorna. Själv la jag en svensk enkrona i dessa barnskor.

Denna goa gubbe får avsluta vårt besök i Budapest. 

Likes

Comments

Efter ca två timmar i buss kom vi fram till gården Varga Tanya där de hade ca 70 hästar. Mest ungerska halvblod men även lite andra raser. Gården hade hotell och stugor man kunde hyra om man ville stanna där och rida. De ordnade ridlektioner och ridturer för alla möjliga önskemål. Vi fick åka vagn till en mindre gård där vi fick smaka på vin, mintte och köpa lokalproducerade produkter.

Den ungerska paprikan hänger på tork. Den finns i flera varianter från söt till väldigt stark. En lustig sak är att man på vissa förpackningar visar styrkan med en kvinna för söt, och en man för starkt!!!

Huset var 120 år gammalt och i mycket gott skick. Lägg märke till plåtstövlarna till vänster om ingången. Vi hade gissningstävling om vad dessa användes till. Ingen hade rätt. Den sämsta gissningen var att det var ett rör som man täckte för skorstenen med.

Rätt svar: Dessa används när man skördar och skär till vassen som man sedan lägger på taken. Se bilden övar vilket fint tak som huse har. Vanligt i Ungern på landsbygden.

Huset hade fyra rum i fil. Detta rum låg intill köket och hade denna märkliga pjäs som tog en stor del av utrymmet. En "kakelugn" skulle jag beskriva den som. Ett rör från den vedeldade spisen gick in till denna som då värmdes upp och spred värme in till kammaren där man sov mm.

Lockiga grisar? Ja det stämmer. En gammal urras som nomaderna hade med sig är ungrarna befolkade landet och slog sig ner här. Rasen har bevarats och finns fortfarande på många gårdar i Ungerns. Köttet ska vara väldigt gott och eftertraktat.

Nu blev det hästuppvisning. Först med vagnar och därefter ryttare. Czikos heter de ungerska boskapsskötarna som har en lång tradition som skickliga ryttare. De visade lite lekar man har till häst, en av dessa påminde om vår Hubertusjakt där man ska ta en rävsvans från varandra.

Att kunna lägga ner sin häst på detta sätt hade en viktigt funktion på den tiden då män värvades till att göra flera års värnplikt. Man gömde sig helt enkelt för värvningsmännen genom att lägga ner hästen och gömma sig bakom buskar och annat när man hörde att de var på G. Piskorna som ryttarna har smäller som pistolskott när det snärtas och det bekom inte hästarna alls. Det gjorde man för att vänja dem vid smällar under kriget så att de inte skulle bli rädda. Alltså även detta hade sin förklaring historiskt.

Här driver czikos en hjord med långhornade kor, tror jag man kan kalla dem. Även dessa en gammal ras som bevarats sedan nomadfolkets tid.

Detta tror man inte är på riktigt. Men det är det. Han står med en fot på vardera av de tå hästarna längs bak. Sedan har han åtta (8) ytterligare hästar framför sig i enbart tömmar. I full galopp. Helt sjukt faktiskt. Det var så man fick ståpäls.

Visst är dom läckra?

Den absoluta höjdpunkten! På frågan om någon ville sitta upp på en av hästarna var jag genast där. Snacka om man var nöjd. Tyvärr fick man inte rida själv.

Efter en trerätters lunch på hästgården för vi hem och bytte kläder för vidare transport till nästa aktivitet. Besök på Borkatakombas och en ungersk afton. Nedan ser vi världens största vintunna som fortfarande är i bruk. Innehåller 1014 hl vin. Förvarad i dessa gångar i berget som är idealiska för vinlagring. Berget har ca 10 mil gångar som bröts när man behövde sten till stadens uppbyggnad. Idag används bara två mil till lagring.

Värdshuset var så fint med en häftig inredning. Tyvärr var det oerhört stimmigt med alldeles för hög musik och ett stort gäng ryssar som gapade och skrek. Maten var god och trots stimmet en intressant upplevelse ur ett kulturellt perspektiv.

Lite dans blev det också. Hem med buss och efter en väldigt lång och intensiv dag var det så skönt att avrunda med en kopp te på rummet innan en god natts sömn. I morgon bär det av till Gellertbadet minsann. Då ska det lögas.

Likes

Comments

Dagen började med buss till Hjältarnas torg där vi fick en liten historielektion. Vissa av gubbarna var utbytta allt eftersom stadens härskare ansåg att det var fel gubbe som stod staty där. Ungern har ju varit ockuperat av alla möjliga folkslag genom tiderna.

Maggie glad över att kvällslektyren är fixad.

Stans häftigaste buss som helt plötsligt rullar ner i floden och fortsätter på Donau. En amfibiebuss alltså.

Guiden undrade om vi kunde gissa vad som förekom i denna byggnad. Skridskoåkning?? Jo,det var alldeles sant. Skridskoklubbens klubbhus. På andra sidan huset fanns en jättelik skridskobana som frös till på vintern och på sommaren kunde man ro båtar på vattnet. Men just var det varken eller.

Denna byggnad var ett hopkok av olika byggnadsstilar. Kopior av kända byggnader sammansatta till en. Vilka minns jag inte men huset var ganska läckert.

Konstmuseet var tyvärr stängt, vilket många museer tydligen är på måndagar. Vi ville även besöka "Terrorns hus" där hemliga polisen höll till under kommunisttiden. Huset är ett museum som innehåller en del otäcka bevis på hur det kunde gå till under deras förhör med dissidenterna. Dit ska vi istället på onsdag efter vi varit på det stora Badet.

Efter en halvtimmes bussfärd var vi framme i den lilla förorten/byn Szentendre där vi stötte på en "Katt på hett plåttak". Den knallade säkert runt på taket med målmedvetna steg. Hade nog gått där många gånger.

Byn var så mysig och vi åt lunch och shoppade en hel del.

I detta smala hus låg ett museum som innehöll miniatyrer av det minsta lilla minsta man kan tänka sig.Tyvärr var det inte möjligt att fota för alla miniatyrer fick du kolla på genom lupp. Det var helt osannolikt hur små de var. Figurer i ett nålsöga, på ett riskorn, på ett hårstrå etc. Små konstverk placerade på eller urskurna direkt i materialet. Tänk en liten kaffeservis i guld placerad på ett riskorn. Verkligen en annorlunda konstart.

Denna man snidade små träskrin som var omöjliga att öppna om man inte visste exakt hur man skulle göra. De var vackra och väldigt sinnrika i konstruktionen. Gjorde man inte rätt kom man omöjligt in i den lilla boxen.

Tillbaka i stan gick vi den långa gågatan och shoppade ännu mer. Tyvärr var Saluhallen stängd när vi kom dit.

Dagen avrundades med en god middag på Selfie Burger som hade en hel del smarrigt att erbjuda. Burgaren i förgrunden var helt underbar.

I morgon blir det Pustan och hästar. 

Likes

Comments