Är du svartsjuk!? Har du dålig självkänsla!?

Jag skulle inte vilja säga själv att jag upplever mig som en svartsjuk person.

Svartsjuk? NEJ

Är du svartsjuk?

Jag blir snarare glad för andras lycka och välmående.

Dålig självkänsla? JA

Har du dålig självkänsla?

Dock har jag en väldigt dålig självkänsla som gör mig osäker i visa situationer och då kan de säkert upplevas som att jag är en svartsjuk person. Men så är inte fallet.

Svartsjuka och självkänsla är helt två olika saker för mig.


Vad betyder svartsjuka för mig?

Svartsjuka för mig innebär följande.

Om man har en fågel i en bur och låser in fågeln och aldrig släpper ut den. Att fågeln aldrig får känna sig fri eller får lova att vara utanför buren. För du är rädd att förlora den och bli sårad om du släpper ut fågeln. Det är lättare att ha den instängd. Du vill ha kontroll och fågeln inom räckhåll så du kan se vad den gör hela tiden. De är svartsjuka för mig. Att inte låta en annan person få leva utan vara instängd.

Det är riktigt hemskt! Och så ska det verkligen inte behöva vara!

Dem person som är väldigt svartsjuka enligt mig har ju en stort osäkerhet som gör att dem beter sig på ett visst sätt mot andra för att själva må bra. Fast hur bra mår dem egentligen?


Vad betyder självkänsla för mig?

Självkänsla för mig innebär följande.

Att man bär på en stor osäkerhet som kommer ifrån att man kanske har blivit sviken, lämnad, blivit behandlad illa, nertryckt, mobbning, misshandlad osv.

- Jag har blivit sviken! Har du?

- Jag har blivit behandlad illa! Har du?

- Jag har blivit nertryckt & mobbad! Har du?

- Jag har blivit misshandlad! Har du?

Jag tror att alla människor inklusive du och mig varit med om både hemska och fantastiska saker genom livet som skapat dem vi är idag.


Dålig självkänsla är en styrka inte svaghet!

Dålig självkänsla är inte att man är svag som människa på något sätt utan att man blivit felbehandlad av andra som skapat din självkänsla till att du ska känna dig liten, svag, mindre värd, inte lika fin som alla andra, inte ha de lika bra som alla andra osv.

Det är inte ditt fel! Eller mitt fel! Det är fel på samhället i sig! Alla bär vi på saker som vi hanterar olika då vi kommer från olika bakgrunder och uppväxter. Det som är ditt fel och mitt fel är blåögdheten, snällheten och för godhjärtad som gör oss till offer. Det kan vi dock påverka och ändra om vi vill och inser att vi är det.


Förbättra sin självkänsla


Man kan absolut jobba upp sin självkänsla och få ett bra självförtroende. Dock enligt mig så har jag dålig självkänsla för en massa olika saker som jag fått vara med om i livet men jag har inte ett dåligt självförtroende

Har du dålig självkänsla men ett gott självförtroendet? Eller tvärtom?


Jag är unik! Du är unik!


För jag vet hur bra jag är och hur fin jag är. Då jag har turen att jag har fina människor runt omkring mig som visar hur grym dem tycket jag är och hur unik jag är.

Och de är verkligen du med. Du är också unik. Det finns ju bara ett exemplar av just mig och ett exemplar av just dig. Men visa situationer spökar i kroppen och rubbar detta som skapar osäkerhet iallafall hos mig.


Så dem som är svartsjuka bär på en osäkerhet.

Dem som har dålig självkänsla bär på en osäkerhet.

Dem som har dåligt självförtroende bär också på en osäkerhet.


Förståelse för båda

Hur vi beter oss handlar inte om hur vi egentligen är som personer utan det är en osäkerhet hos oss alla som skapar dessa beteenden hos oss. Så det man bör jobba på är osäkerheten i dem olika situationerna. Jag säger inte att det är okej att behandla dig och mig illa men jag säger bara att jag har en förståelse för både offer och förödare.


Våga släppa taget om fågeln

En väldigt svartsjuk person måste våga släppa kontrollen låta fågeln flyga och tänka att om man släpper ut fågeln så kan det absolut hända jobbiga saker som kan sårar en och gör ont men om man aldrig släpper ut fågeln så är det större risk för att bli sårad och känna smärta. För du vet ju inte om fågeln verkligen vill vara i buren eller om den flyger iväg direkt när du öppnar.

Så även hur jobbigt och ont de gör öppna dörren till buren låt den stå öppen och se vad som händer. Om fågeln kommer tillbaka så vill den ju verkligen vara hos dig och de är en stor bekräftelse i sig. Och kommer fågeln inte tillbaka så var det lika bra att den flög iväg just precis nu än om flera år.


Vad vill jag få fram med detta inlägg?


Det jag försöker få fram med hela detta inlägget är att man ska våga leva med någon men även leva själv. Att man delar samma liv fast har två olika liv. Du kan ju aldrig hitta rätt fågel om du stänger dörren? Så låt den vara öppen. Det är inte din förlust om fågeln beter sig dåligt och sårar dig. Det är
fågeln som mår dåligt medans du växer genom att du ger fågeln frihet.

Om någon sviker dig så beror det aldrig på dig utan på person som sviker.

Om du blir misshandlad så beror det aldrig på dig utan på personen som slår.

Om du blir nertryckt eller mobbad beror det aldrig på dig utan på personen som trycker ner och mobbar.

Om du blir övergiven eller lämnad så beror det aldrig på dig utan på personen som lämnar eller överger.


Varför behandla folk godhjärtade och snälla folk illa? Dem behöver hjälp!

På ett sätt tycker jag väldigt synd om dem personerna som verkligen måste behandla andra illa för att själva mår bra och skapa svartsjuka och dåliga självkänsla hos andra personer. Bara för att dem själva har det. Det är faktiskt dem som behöver hjälpen och inte vi som har blivit utsatta.

Jag menar du och jag som blivit utsatta är ju betydligt starkare personer än dem personerna som beter sig illa mot andra.


Se saker med andra ögon!

Ibland måste man se saker och ting med andra ögon och försöka hitta en förståelse till varför personer beter sig som dem gör. Det finns alltid en förklaring till allt.


Kämpar med min självkänsla!

Jag kämpar med min dåliga självkänsla och bygger upp den för varje dag som går.
Jag vill ge stort beröm till min underbara sambo som stöttar, hjälper, peppar och finns där i alla lägen och väder. Man känner verkligen när man hittat rätt fågel. Osv som händer kommer han alltid vara min bästa vän, pappa till mitt barn och förhoppningsvis min partner såklart tills vi blir gamla. Älskar honom väldigt mycket som människa.Du, ja du som läser, du är aldrig ensam! Du är älskad av många glöm aldrig det!

<3Gillar

Kommentarer

Emiz
Emiz,
Så bra skrivit!🌺
nouw.com/emiz
MandyEriksson
MandyEriksson,
Tack ❤️ Kul att du gillade det!
nouw.com/mandyeriksson
annakarlssons
annakarlssons,
härligt inlägg 🌸
nouw.com/annakarlssons
MandyEriksson
MandyEriksson,
Tack ❤️ Kul att du gillade det!
nouw.com/mandyeriksson
MaddeLofholm
MaddeLofholm,
mycket bra skrivet. var en gång i tiden fast i ett destruktivt förhållande då jag var fågeln i buren. Det var hemskt.. men som tur är gick allt bra,men har verkligen fått känna på det ”livet”.
nouw.com/maddelofholm
MandyEriksson
MandyEriksson,
Tack <3 Jag vet precis hur du känner dig, jag har också fått känna på livet. Men allt hemskt har alltid något fin med sig. Jag träffade min underbara sambo som även blivit och är min bästa vän idag & hjälpt/hjälper mig sjukt mycket! Vad skönt att höra att allt har gått bra för dig! <3
nouw.com/mandyeriksson
MaddeLofholm
MaddeLofholm,
Det stämmer,man lär sig alltid något. blir ödmjuk inför andras livssituationer och förståelsen ökar . Underbart att du fått sådan fin sambo som vet hur man ska behandla sin ”fågel” <3
nouw.com/maddelofholm
janielindahl
janielindahl,
Vilket fint och klokt inlägg ❤️ Håller helt med dig! Kram fina du 💕
nouw.com/janielindahl
MandyEriksson
MandyEriksson,

Tack <3 Kul att du gillade det! Kram <3

nouw.com/mandyeriksson
Vägentillfriheten
Vägentillfriheten,
Vilket fantastiskt fint inlägg! Så fint att du delar med dig ❤️ kramar!
nouw.com/vägentillfriheten
MandyEriksson
MandyEriksson,

Tack så mycket!! Vad kul att du gillade det! Kram <3

nouw.com/mandyeriksson
Julialinneaj
Julialinneaj,
Jättebra inlägg!🙌🏼 Verkligen så sant det du skriver, om att det är samhället det är fel på! Så bra också att du får en att tänka till, lila viktigt att "våga" leva med sig själv, som med någon annan🌸❤️
nouw.com/julialinneaj
MandyEriksson
MandyEriksson,

Åh tack så mycket 😃!! Kul att du tyckte om det! <3

nouw.com/mandyeriksson
mammashus
mammashus,
Så kloka ord!
nouw.com/mammashus
MandyEriksson
MandyEriksson,
Frulindhamn
Frulindhamn,
bra inlägg ju! men jag tycker nog att du under svartsjuka beskriver kontrollerande snarare än svartsjuk. man kan ju vara svartsjuk utan att bete sig sådär. jag har bättre självkänsla än jag har självförtroende jag 😊. har haft sjukt dålig självkänsla men det är så mycket bättre nu. kram!
nouw.com/frulindhamn
MandyEriksson
MandyEriksson,
fast det kontollerade kommer i grunden av svarsjuka. men klart det finns olika fall och behöver inte vara så i allafall men beskriver som jag säger vad jag tycker. Vad skönt att du mår bättre ❤️ kram!
nouw.com/mandyeriksson