Olyckor händer även världens snällaste hästar ..

Igår började dagen precis som vanligt, släppte ut grabbarna grus i respektive hage innan jag tog tag i mockningen. När alla sysslor var klara hade Trulen varit ute cirka en timme, hade öppnat upp hagen åt honom så han skulle få mera gräs att tugga på.

Rullade in vagnen hämtade Herr Trul i hagen, selade och åkte ut. Hann värma en vända och skulle vända nere vid granen som vanligt, problemet var bara att Trulen gick i mot granen och blev rädd och välte vagnen som tur var i skritt så de gick inte så fort. Jag landade på rygg och tappade andan lite och hann inte riktigt med upp och gripa tag i tömmarna. Såg hur Trulis travade iväg, tänkte i min enfald att han springer ju hem eller max till grannen som bor 2 km bort där han känner igen sig och känner igen sina hästar. Så jag började gå hemåt, tar väl cirka 3-4 minuter att ta sig till fot ned till gården.

Där möte jag Pappas fru som satt i bilen redan, Trulen hade dragit i full sken trav, Pappa hade sett honom komma förbi i full kareta med vagn och hela skiten. Ringde direkt upp 114 14 och fick tala med trafikenheten, då vi inte visste vilket håll han hade dragit mot på vägen var vi ju tvungna att meddela Polisen om lös häst på vägen.

Vi ringde i mellan bilarna, Pappa körde sin och jag åkte med S, vi åkte längs vägen hemåt mot mig, kollade överallt ingen Trulis .. Sen fick Pappa samtal från grannen att en familj hade hört av sig och fråga om de kände igen en svart häst med vagn som stod på deras gårdsplan. Fort som tusan åkte vi dit, Pappa han först och hade börjat sela av Trulis. S åkte och låna transport av vår snälla granne. Vår egna måste bytas baklucka på då en häst trampa rakt igenom den i helgen, den är med andra ord hel rutten .. Tur bara att knappt någon häst åkt i den sista halvåret.

Medan vi stod där och väntade på transport och grimma så kollade vi över Trulis, de rann blod längs båda bakbenen, ena bakskon hade flugit åt helskotta och de droppa svett om hästen. De hade som tur var erbjudit honom vatten när de hittade honom. Han hade lugnat sig betydligt när de tog tag i tömmen trots att de var häst ovana.

Trulen klev snällt på transporten, vi åkte hem och duschade av honom. Visade sig att blodet hade runnit från skrapsår på ena benet. Efter en rejäl dusch så fick han ett bandage med gasväv och helosan plus linda innan vi släppte ut honom i hagen igen. Han var både chockad och trött kraken.

Idag hade benet svällt till de dubbla, de hade runnit både blod och annat gojs ur såren när jag gjorde rent dem på eftermiddagen. Han gillar inte när man håller på med sår, dåliga minnen antagligen från unghästtiden då han trampa sönder halva ballen på ena fram hoven . Men med lite pellets mutor fick jag tvätta, smörja och linda på ny gasväv igen.

Han är väl inte regelrätt halt men väldigt stel i muskulaturen vilket kanske inte är så konstigt efter hans skentur på cirka 7 km .. Bara glad att de ändå gick så pass bra med oss båda, visst vi är mörbultade men vi lever båda två. Bara ta en dag i sänder nu och hoppas på de bästa.

Gillar