Just nu håller jag på och lasttränar Stene Tapir igen, han har ju gått från lättlastad till ja hemsk? Eller de kanske är fel ord egentligen men han har iallafall inte vart rolig.

De hela började efter han var på inridning, sista gången han skulle hem tog de över en timme att lasta honom, han total vägrade kliva på. Till slut hade vi två linor plus ett longerspö och petade honom i rumpan med och då klev han till slut på, stod lugnt hela vägen hem och klev av hemma som ingenting.

Efter detta har han haft total panik så fort han behövt gå i närheten av transporten, varför vet jag inte, kan ju vara så att han sätter de i samband med att han ska åka hemifrån i längre perioder.

Så vi har helt enkelt fått börja om från början totalt, två första gångerna har jag bara bett honom om att gå upp med framhovarna på rampen sen har jag backat ned honom, han får godis eller liknande varje gång han går upp som belöning. Anser att de är viktigt att på något sätt uppmuntra beteendet som man vill ha, han får aldrig någon uppmärksamhet eller godis när han gör ett "oönskat" beteendet och de gäller i alla lägen oavsett om de är lastning eller annan träning. 

Har fått en del synpunkter på att jag lärde honom att bara gå upp med framhovarna från början MEN de finns alltid ett men, jag kände att jag behövde bryta ned momentet i mindre delar speciellt med honom. Han är en känslig kille som gärna låser in sig i sig självt, det gäller att lirka upp låset och sen få honom att börja tänka framåt igen och inte bakåt. 

Och de bevisade han idag, han var in två gånger i transporten, backade sedan lugnt ut och vi avslutade med att han behövde gå upp med alla fyra hovar på rampen och sen backa ned. 

Vi har ju fronturlastning plus delbar frambom så har valt att ta ned frambommen så länge för att ha utrymmet ifall att han blir nervös, rädd osv. De gör att transporten inte känns så instängd helt enkelt och i för som jag vet att Stene står snällt när han väl är inne och åker så anser jag inte de vara något problem.

Hans problem just nu är att de har låst sig för honom, att han inte vill åka någonstans. De är just nu de viktiga att han väljer att stanna kvar med mig inne i transporten tills jag ber honom backa ut. Sen om vi bara står där och lallar eller om han äter lite hö tex spelar inte så stor roll, han ska stanna tills jag ber honom göra något annat. 

En så länge är jag väldigtt nöjd med utvecklingen vi har väl tränat 3-4 gånger nu sista veckan med ungefär en eller två dagar mellanrum vilket verkar vara lagom så han får smälta ned de som hänt. Så jag tror absolut att de kommer gå och lasta honom igen bara han känner sig trygg. 

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
,
Bättre att skynda långsamt när det kommer till lastning. Jag hade en fruktansvärt svårlastad häst förut och honom fick jag ta det i etapper med. Bara att passera en transport var ett helvete , så småningom kunde jag lägga ner lemmen och longerade honom närmre och närmre tills att han var tvungen att kliva upp och sen ner. Så småningom blev han lättlastad men det tog tid och det fick ta tid. Du känner din häst bästnouw.com/fia_jungdalen
mandastillnert
,
Jag tänker så här m3d stene när han är mogen för saker kommer han fixa de. De är lika med ridningen han var/är inte riktigt mogen. Och med transporten är de likadant han känner sig inte trygg med de som händer och då får han panik och låser in sig. Man ser på ögonen på honom, men genom att låta han vara den han är så utvecklas han, jag brukar säga att någon hade träffat honom för 1 år sedan och sedan kdag skulle de se att de är inte samma häst som kom till oss. Blicken är lugnare även om han har dåliga dagar fortfarande, nu kan han slappna av när man borstar honom tex och faktiskt njuta av att bli borstad på. Från början stöka han omkring bara. Nej jag känner att de får den tid de tar med allt jag har ingen brådska någonstans jag investerar för framtiden 🙏 nouw.com/mandastillnert
mychallenge
,
Tålamod och tid är ju allt när det kommer till lastning. Vi har haft enormt jobbigt med lastning och framförallt med att stå lugnt i trailern här. Vårt problem var redan från början och jag tror att en jobbigt importresa var skälet till min hästs reaktioner och stress. Tror kanppt någon har tränat så mycket lastning som vi gjort. När jag nästan var färdig att ge upp och efter många professionella och oprofessionella råd så löste det sig. Vår hjälp var en lastträning för Eamon Hickey som vi sedan bröt ner till vår egen nivå och vårt eget sätt. Nu har jag en bra struktur och Denar känner sig trygg med att lastas och resa. Och gud vad skönt det är! 😊nouw.com/mychallenge
mandastillnert
,
Precis så man måste hitta det som fungerar för varje häst 😊 Sen om de är att bryta ned de till mindre delar eller annat de måste man känna efter själv. nouw.com/mandastillnert
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229