HVA ER EGENTLIG PTSD ? 

God morgen 🌸

Når jeg fikk denne lidelsen sendt i fanget mitt var det mye spørsmål om hva dette handlet om, hvorfor fikk jeg dette, hvorfor sa dem dette? Å hva er egentlig posttraumatisk stressyndrom. Dette var gjentatte spørsmål i hode mitt i 2017. Jeg har heldigvis fått endel informasjon etterpå, jeg har også gjort en stor jobb selv å lest å funnet endel stoff selv. Men uten hjelpen jeg har fått og skal få så vet jeg ikke hvordan jeg skulle ha greid å forholde meg til dette - for selv med endel kunnskap om det nå så det er ting jeg lurer på i det daglige. Så jeg tenke jeg skulle skrive litt om hva egentlig PTSD det er slik at andre også kan forstå det litt lettere å kanskje ikke bare igjennom ett fagspråk. Tidligere har jeg hørt om denne lidelsen, men jeg forbant det med folk som har hvert i militæret å fått traumer fra en stund i Irak eller lignende steder dem har hvert å gjort tjeneste - jeg trodde faktisk ikke at ``vanlige``mennesker kunne få dette . Så jeg ble veldig overrasket når psykologen min sa at dette var lidelsen & diagnosen han kom til å sette på meg !

Posttraumatisk stressyndrom er en veldig alvorlig og inngripende tilstand som mennesker kan få etter at man har hvert vitne til eller opplevd en veldig vanskelig/tøff hendelse eller situasjon hvor ting har hvert katastrofalt eller truende. Når man har ptsd så får man veldig sterke reaksjoner om man har hvert igjennom en slik situasjon eller hendelse. Eksempel på slike hendelser kan være, ulykker, terrorangrep, plutselig dødsfall, overgrep og vold fra nære relasjoner.

De vanligste reaksjonene man får er at man gjenopplever den traumatiske hendelsen/hendelser gang på gang igjennom minner som trenger seg på dette kalles også flashbacks, kan også oppstå igjennom drømmer og mareritt om at hendelsen skal skje på nytt - alt virker veldig ekte og levende. Rundt de fysiske reaksjonene som man kan få er at man er i alarmberedskap heltiden, kjenner mye på frykt og redsel, at man skvetter lettere av ting man kanskje ikke har blitt skremt av tidligere, søvnløse netter fordi man er redd for å falle i søvn for da kan de vonde minnene komme tilbake - Når man er i ett alarmberedskap å oppfører seg slik kaller man det ofte at den personen er konstant på vakt 24/timer i døgnet - Hvordan tror du det kjennes ut å ha en indre frykt og konstant være på vakt at noe fælt og uforsigbart kan hende?

Dette er ikke en diagnose man er født med eller noe man har bestemt selv at man skal ha eller kan velge bort. Men for at denne diagnosen kan stilles må personen ha flere av symptomtegnene som nevnt ovenfor og i tidligere innlegg over en periode etter at den traumatiske hendelsen skjedde. Det er mange som klarer å komme over disse reaksjonene etter en stund uten å få diagnosen stilt også, men de som har fått posttraumatisk stressyndrom er at reaksjonene svekkes ikke over tid, dem forverres, vedvarer eller at den oppstår etter lengre tid etter hendelsen og avtar ikke .

Prognosene for denne lidelsen varierer veldig ut i fra hva personen har opplevd og alvorlighetsgraden av lidelsen. Mange mennesker blir bedre etter 1 år med behandling, andre trenger ytterlige mer behandling og andre kan slite i mange år uten å kunne se spesiell fremgang. Mange på ptsd får svekket arbeidslivet sitt, å får varige konsekvenser både økonomisk og kroppslige ( medisinering) . Noen går ned i arbeidsstilling, andre sliter meg å komme ut i arbeidslivet igjen og andre kommer kanskje aldri ut i arbeid igjen dette varierer veldig ut i fra person til person og hendelse . Hjelpetelefonen er her for å hjelpe om ting kan være litt tung og vanskelig - dem er døgnåpent å du kan ringe dem når som helst opp til 2 ganger i døgnet og dem er der for deg. Jeg har benyttet meg av disse opp til flere ganger å det er veldig godt å kunne dele tankene med noen som forstår deg ring hjelpetelefonen : 116123 ( anbefaler å lagre nummeret, pluttslig får du bruk for det både til deg selv eller en venn). Håper dette var litt til nytte for noen der ute.

Ønsker alle en riktig fin Søndag, nyt dagen & grip øyeblikkene 💚

- Mammaentilamalielielle 🤍
Liker

Kommentarer