Idag har vi tagit vara på det underbara vädret. Strålande solsken och ca 15 grader varmt. Fantastiskt! Mitt icke-spf-insmorda ansikte tyckte dock inte det var lika fantastiskt... Men det gjorde Oskar. Och det var väl det viktigaste!

Oskar har: flugit flygplan, åkt rutschkana, gått balansgång och byggt berg! En väldigt produktiv utevistelse med andra ord. Lite gungning hann han med också!

Elina har också haft en spännande dag. Hon har gungat för första gången och smaskat äpple! Väldigt uppskattat!

Hoppas att ni också haft en fin dag idag och en härlig fortsatt helg!

Likes

Comments

Det här är en väldigt billig och lättlagad måltid som funkar både till lunch och middag. 

Du behöver:

Lax, vi hade några frysta filéer som jag använde. 

Pasta, jag brukar använda fullkornsspagetti men vad som helst funkat. 

Fryst spenat

Vitlök, vi hade chilimarinerade hemma så jag använde de. Men vanlig funkar lika bra. Om det krisar kan man även använda vitlökspulver. 

Lime, juice från 1/2-1 lime beroende på hur mycket du gör. Citron funkar också men lime är mycket bättre tsm med vitlöken!

Salt och limepepper, om man inte har linepepper så kan man använda citronpeppar också. 

Olivolja

Ev grädde. Jag tog ungefär en dl grädde bara för att vi hade en liten skvätt hemma. Går minst lika bra utan!

Sen slängde jag i lite ärtor också. Bara för att!


Gör så här:

Koka pastan. Under tiden så steker du laxen och delar den i småbitar. I med vitlök, spenat, olja och kryddor. 

Smaka av och tillsätt lime. Om du vill tillsätt grädde. Om du använder grädde kom ihåg att smaka av igen, då smakerna kan bli lite dämpade av grädden. 

Till sist lägger du i ärtorna. Blanda ihop allt och servera! Smaklig måltid!

Likes

Comments

När jag fick Oskar så ammade jag honom i ungefär fyra månader innan vi gick över till ersättning. Då gjorde vi ett val att göra så och jag var och är fortfarande väldigt nöjd med det beslutet. Oskar började även äta "riktig" mat rätt så fort så det blev inte så himla mycket ersättning till slut ändå.

Så den erfarenheten har jag haft och det var en bra erfarenhet. Men när lillasyster kom så var ville jag amma mer. Jag ville helamma tills hon var åtminstone sex månader och sedan fortsätta delamma tills hon var minst ett år! Tyvärr blev det inte så.

När hon var några månader så ökade hon inte i vikt så jättebra. Och vid ett tillfälle så tappade hon även lite i vikt. Vår BVC/BHV-sköterska i princip beordrade oss till att ge tillägg med ersättning minst tre gånger om dagen efter amning.

Självklart så är välmåendet av mitt barn det viktigaste och jag har inget emot att ge ersättning. Men om man som mamma vill helamma sitt barn så borde man få stöd och hjälp till det. För det var en hel del omständigheter som vi borde ha tänkt på. Amningsnappen var en av dem.

Men jag tänker inte gå in något mer på det. I slutändan blev det iaf så att ersättningen konkurrerade ut amningen och vid fyra-fem månaders ålder så hade hon slutat amma helt och jag hade slut på mjölk. Självklart hade jag kunnat kämpa för att få tillbaka mjölken och amningen men med en snart 3-åring hemma så kände jag att jag inte här tid eller ork till det.

Nu är Elina drygt sex månader och äter bara ersättning. Hon tycker inte om något annat än, förutom vattenmelon. Det tyckte hon var riktigt mumsigt!
Jag har accepterat situationen och jag känner mig någorlunda tillfreds med det. På många sätt är flaskmatning mycket smidigare än amning.

Men varje gång jag sätter mig med henne och ger henne flaskan känner jag ändå ett litet stick i hjärtat av saknad. Varje gång jag ser en bild på en bäbis som ammar så känner jag mig lite avundsjuk. Jag saknar amningen. Nåt oerhört. Vissa gånger mer än andra.

Jag sörjer förlusten av amningen. Och det är okej.

En av anledningarna till varför jag har tagit detta så hårt tror jag är pga att det inte var ett frivilligt och medvetet val att sluta amma. Det blev påtvingat mig.

Det är för det mesta väldigt lätt att slippa uppleva det på det här sättet. Slippa bli påtvingad något man själv inte vill. Och det är att vara påläst. Läs på Amningshjälpens hemsida om hur amning fungerar och skaffa dig kunskap. Dessvärre så har och får inte alla BVC/BHV-sköterskor tillräckligt mycket utbildning inom amning och kan därför ibland propsa på ersättning när det kanske inte behövs egentligen. De vill det bästa för våra barn men ibland har de inte kunskapen som krävs för just amningsdelen.

På Amningshjälpen så finns det utbildade experter som man kan kontakta både via mail, telefon, sms och genom träffar. De kan hjälpa och stötta med det mesta inom amning.

Så om du vill amma, ge inte upp för lätt. Skaffa dig kunskap. Men kämpa inte bara för kämpandes skull. Ersättning och flaskmatande kan vara precis lika bra.

Det finns hjälp och stöd att få. För både amning och flaskmatning.

Puss och kram till er alla!

Likes

Comments