Vi har haft en heldag på Sahlgrenska

Om ett par veckor så fyller Vera tre år. Så nu var det dags för en heldag på Sahlgrenska. Alla barn som är födda med någon typ av spalt genomgår mer eller mindre samma rutiner. Vid tre år så träffar man audionom, audiolog, kirurg, fotograf, logoped och tandläkare. Så det är vad vi har gjort idag. Vera har varit exemplarisk! Hon hade en dag själv med mamma och pappa, det var ett tag sedan nu. Vi har skrattat, busat, lekt, ätit, fikat och sprungit runt på Gröna Stråket med andan i halsen.

Det var otroliga köer i Kallebäck så vi började dagen lite senare än vad vi hade planerat, även om vi var ute i god tid. Men det var inte någon under hela dagen som visade en sur min eller liknande över att vi ibland var några minuter sena. De är nog vana efter att ha haft den här typen av dagar för barn och föräldrar ett tag.

Vera var som sagt jätteduktig. Hon lät dem lysa/titta i öronen, gjorde hörseltester med maskin, flyttade klossar under hörseltestet. Hon pratade hos logopeden så att hon fick en inspelning, även om hon tecknade en del av de ord som hon även kan säga. Men nu vet i alla fall logopeden vad alla hemma hos Vera heter, för det berättade hon när de tittade på bilder. Dock fick jag översätta lite, för alla vet inte att I-a betyder Vinga, A-i-a betyder Vanja och I-e betyder Inez. Men nu vet de, och de har det inspelat. Kanske kan hon säga namnet lite renare i juni när vi ska dit nästa gång? Logopeden tror inte att Vera kommer att behöva någon mer operation av gomspalten, men det är svårt att garantera innan hon har vuxit färdigt.

Vi var hos läkaren som tyckte att det såg jättefint ut i munnen och efter vad vi hade att säga efter besöket hos logopeden så trodde han inte heller att det skulle vara något som behövde göras det närmsta. Jag frågade och fick ett jättebra svar om gomspenen. Man brukar försöka sy ihop den, men eftersom det är en slemhinna så gör den lite som den vill under läkningen och man får oftast ett streck/jack i den och en liten skevhet. Men Veras gomspene ser hel ut. Jag har nämligen läst någonstans att det är lite olika om man syr ihop den eller inte. Vi fick även veta att man inte kan förklara gomspenens egentliga funktion. Spännande det där, man lär sig något nytt varje dag!

Efter kirurgen så blev Vera fotograferad. Så om hon pratar om en lapp i pannan när du tar kort på henne så är det för att fotografen satte en liten klisterlinjal för att kunna jämföra bilderna utan att få henne att sitta helt still och ha samma avstånd på kameran varje gång. Smart tycker jag! Han fick även ett jättefint kort på munnen, det var inte så vanligt att treåringarna gick med på det efter vad jag förstod.

Sista besöket var hos tandläkaren. Vera gapade jättefint och visade alla sina tänder. Tandläkaren tittade och räknade och konstaterade att det nog kommer att kunna bli en tandreglering för henne senare i framtiden. Eftersom vi precis har flyttat och bytt ordinarie tandmottagning så visste de inte riktigt var vi kunde välja sen, men jag sa att för enkelhetens skull så kommer vi nog att välja Sahlgrenska om vi kan. För att få ha så få kontakter som möjligt. För det känns onödigt att ha hela hennes LKG-team på Sahlgrenska, sedan ÖNH-läkaren på Östra och så lägga till tandläkaren i Borås. Nej, då håller vi oss till Göteborg. Mölndal kan jag gå med på, men ser helst Sahlgrenska. Om det är fler besök i samma veva så kan man försöka få dem samma dag.

Nu är vi trötta efter en lång men rolig dag. Alla tjejerna ligger i sina sängar, kanske inte sovandes men de är på god väg. Jag har en kopp kaffe och energin börjar ladda lite för att försöka bli klar med flyttlådorna som förra veckan flyttade ut i vår hall. För jag har glömt att säga att Vanjas rum börjar bli färdigt. Nu har hon flyttat hem, ska bara försöka fixa fram lite bokhyllor till henne så att vi kan få upp hennes lådor. En dag i taget, snart är vi färdiga och kan fortsätta resten av året!

#mammastina #trebarnsmamma #vardag #LKG #Sahlgrenska #Göteborg #Vera #barn #spalt #gomspalt #gomspaltsmamma #prematur #track #logoped #mamma #kärlek #döttrar #konferens #SahlgrenskaUniversitetsSjukhuset #SU #fotograf #audionom #audiolog #kirurg #tandläkare #världensduktigastedotter

Gillar

Kommentarer

Peter
,
Pappas duktiga flicka 💖