Citat: Jag är ingen papegoja

Veras tal har verkligen utvecklats det senaste året. I april fyller hon fyra år och nu får man nästan be henne att vara tyst. Hon pratar konstant, även om man kanske inte alltid förstår vad hon säger. Men det går framåt.

Nu har hon börjat upprepa allt vi vuxna säger, så det gäller att tänka sig för. När jag frågar henne om hon är en liten papegoja så säger hon "Jag är ingen papegoja. Vinga är en papegoja". Alltid lika roligt och alltid lika klassiskt för ett barn. Så då frågar jag henne istället om hon är dagens eko, men det är hon inte heller enligt egen utsago.

Sedan Vera blev av med tracken i november 2016 så har hennes tal utvecklats i rekordfart. De första månaderna sa hon inte så mycket men sedan förra våren så har talet gått framåt hela tiden. De som inte träffar henne så ofta märker av det mer, och jag förstår ju oftast allt hon säger även när hon använder sitt eget språk.

Vi försöker hjälpa Vera så gott vi kan genom att upprepa svåra ord, använda tecken och försöka ha så mycket tålamod som möjligt. Det är inte enkelt alla dagar och eftersom vi har misstanke om hörselnedsättning så har jag fått ligga på hos hörselvården för att få en tid. Tyvärr så höll de inte vårdgarantin på tre månader och om jag inte hade ringt och tjatat så hade den nog dragit över bra mycket längre än de två veckor som det blev nu. Hoppas på att få svar på våra frågor och en tydligare bild av hur hon hör. Eventuellt behöver hon hjälpmedel, för en del ord som hon upprepar låter inte alls som de ska. Precis som det gör hos barn med hörselnedsättning. För hör man inte ordentligt så är det svårt att lära sig att säga orden ordentligt.

Vi går hos logoped pga gomspalten och tracken. Där får vi hjälp med lekar/material så att Vera kan utveckla sitt tal ännu mer. Och hon är verkligen jätteduktig. Så jag är inte orolig för att hon inte ska prata (det gör hon redan) utan mer orolig för att hon ska halka efter i talet om hon inte får rätt hjälp med hörseln.

Den som jag i vanliga fall brukar kalla för dagens eko (efter tips från en vän) är Vinga. Allt som Vanja eller Vera gör/säger ska hon också göra. Och ibland blir det väldigt tokigt, för hon pratar inte ordentligt än och hon är inte så stor. Men roligt är det och jag är för den sakens skull glad att jag är hemma med barnen så att jag får se dem utvecklas varje dag!


#mammastina #tal #funktionsnedsättning #lkg #gomspalt #spalt #papegoja #dagenseko #nouw30daychallenge #vågabeomhjälp #hemmaförälder #vardag #trebarnsmamma #hörselvården #hörselnedsättning #logoped

Gillar

Kommentarer

evelinarou
evelinarou,

intressant att läsa 😊

nouw.com/evelinarou
MammaStina
MammaStina,
Mylittlestories
Mylittlestories,

Barnens utveckling är kul att se 😃 jag har uppskattat varje minut jag fått/får vara med dem.

nouw.com/mylittlestories
MammaStina
MammaStina,
Jag är glad att jag har haft valmöjligheten att vara hemma så länge med mina barn 💖
nouw.com/mammastina
Livetsomemelie
Livetsomemelie,

Så kul att när ens barn utvecklas och lär sig nya saker! 😃

nouw.com/livetsomemelie
MammaStina
MammaStina,
Ibland går det lite väl fort bara, men är glad att alla mina barn utvecklas hela tiden 💖
nouw.com/mammastina
mcsoderholtz
mcsoderholtz,

vad roligt att det går framåt, hoppas det med hörseln löser sig 😊

nouw.com/mcsoderholtz
Gintare Mullback,

Åh vad roligt att hon pratar.

www.kampenmotsm.blogg.se
MammaStina
MammaStina,

Det är helt underbart, speciellt med tanke på att hon var tyst i över ett år pga operationsskada.

nouw.com/mammastina
karinahidalgo
karinahidalgo,

Vad roligt att se utvecklingen!
Och vad söt hon verkar vara!!

nouw.com/karinahidalgo
MammaStina
MammaStina,

Tack! Hon är verkligen en underbar unge när hon sätter den sidan till. För när hon är sur, då märker man det 😉

nouw.com/mammastina
josefineviberg
josefineviberg,

Så fina färger <3

nouw.com/josefineviberg