Sy en egen sovorm


I veckan har jag sytt en sovorm åt lillan. Det var först lite klurigt att lista ut hur jag skulle göra men sen gick det förvånansvärt lätt. Med en sovorm i sin bedsidecrib får Alicia förhoppningsvis den där bekanta tryggheten hon har nu. Hon har tidigare sovit i sitt babynest som tyvärr börjar bli lite litet. Vi får se hur det går inatt men jag tror verkligen hon kommer trivas däri.

Dessutom har en sovorm så många användningsområden. Lekkamrat, gosedjur, den skapar trygghet i sängen och kan användas som skydd så hon inte trillar ur sängen. Sovormen jag har gjort är anpassat efter en bedsidecrib, som är något mindre än en vanlig spjälsäng. Så mät er spjälsäng och anpassa antalet tygbitar därefter. Här nedan kan du läsa hur du gör en egen sovorm till din lilla älskling.

Du behöver:

  • Några olika tyger, i mitt fall 4 tyger, 12 bitar på 37*24 cm
  • En symaskin
  • Nål och tråd
  • Stoppning

Gör så här:

1.

2.

1. Välj ut tyger. Jag valde 4 olika tyger men det ena är tvåsidigt. Klipp ut rektanglar i de tyg du valt, jag gjorde 12 stycken, 3 av varje tyg, på 37*24 cm, detta är med sömnsmån. Tänk på mönstret på tyget, så att du får med ett så helt mönster som möjligt, och i rätt riktning på bitarna. Lägg sedan ut bitarna på rad, här kan du leka lite, tills du hittar den kombination du gillar bäst.

2. Nåla ihop alla bitar efter varandra, långsida mot långsida, räta mot räta.


3.

4.

3. Sy ihop alla bitar med raksöm. Sedan avslutar du med sicksack runt kanten.

4. Vik ormen på mitten som på bilden, avigsidan utåt. Rita ut en avrundning på de två sista bitarna, detta ska bli svanstippen på ormen.


5.

6.

5. Nåla hela långsidan på ormen. Sy sedan ihop tygerna med raksöm, och svanstippen, lämna en bit öppen på ca 15 cm nära ormens huvud så du kan vända ormen åt rätt håll, och även underlätta när du ska brodera ögonen senare. Avsluta med sicksacksöm även här runt kanten.

6. Sy en tunga till ormen av ett av tygerna. Rita först ut tungan på avigsidan, klipp ut två bitar i tyget och glöm inte sömnsmån. Lägg bitarna med rätan ihop, sy först med raksöm sedan sicksack som tidigare. Lämna ena kortsidan öppen så du kan vända den rätt. Stryk sedan tungan så den blir platt. Avsluta med en sicksacksöm så att inte tyget trådar upp sig.

Ta sedan tygbiten som ska bli ormens huvud, vik den på mitten med sömmen neråt som på bilden ovan. Lägg in tungan med spetsarna först, så att endast någon millimeter sticker ut.


7.

8.

7. Rita ut huvudets form på tyget. Nåla sedan och sy ihop. Klipp bort överflödigt tyg och sicksacka sedan.

8. Tvätta ormen i tvättmaskinen, för att få bort alla kemikalier i tyget.

När ormen torkat, vänd tyget åt rätt håll och stoppa ormen sedan med stoppning.


9.

10.

9. Rita dit var du vill ha ormens ögon. Gå in genom öppningen i ormen så du kommer upp med nålen underifrån när du ska brodera. Brodera sedan dit ögonen i önskad trådfärg.

10. Sy igen hållet du använde när du stoppade ormen för hand. Klart!


Jennifer <3

Gillar