Så gör du din egen play-doh lera!

Forma gubbar, knåda, bygga med eller laga mat med leran och mata sina leksaksfigurer med är något som Alicia och säkert många andra barn tycker är en rolig lek. Att göra egen lera är också ett roligt pyssel och det är inte alls svårt. Dessutom är det billigare än att köpa i butik och man behöver inte vara rädd för att barnen ska få i sig något farlig – de flesta av ingredienserna hittar man nämligen i skafferiet! Play-doh, trolldeg eller leklera – att "dega" är en favorit bland många barn. Får de dessutom vara med och göra egen deg blir det ännu roligare! Här är recept på hur du enkelt gör egen lera hemma. Med det här receptet får du härlig leklera som håller länge. Receptet används på många förskolor däribland den förskola jag arbetar på. Tips! Du kan också färgsätta med naturliga ingredienser som exempelvis kakao, gurkmeja, rödbetsjuice eller morotsjuice.

Det här behöver du:

  • 1 ½ msk matolja
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl salt
  • 2 msk alun eller citronsyra
  • 5 dl vatten
  • Karamellfärg

Så här gör du:

Blanda vetemjöl, salt och alun i en bunke. Koka upp vatten och tillsätt olja och färg i det. Häll vätskan i bunken med de torra ingedienserna. Blanda väl. Om degen är för kladdig blanda i lite mer mjöl. Förvara degen i ett tätslutande kärl eller i en plastpåse. Tack vare alunet kan degen förvaras i rumstemperatur. Nu har du play-doh som håller länge! Dags att dega!


Förra veckan var tjejerna förkylda och febriga och tyvärr var det min tur nu. Så medan tjejerna var på förskolan på förmiddagen var jag hemma från jobbet och kurerade mig, både näsa och ögonen rinner, feber och hosta, jag känner mig inte på topp om jag säger så. När min man kom hem med tjejerna från förskolan ryckte jag upp mig och samlade kraft för lite pyssel, jag hade som ni nog förstått planerat att göra lera med tjejerna. Alicia tyckte det var jättekul att hjälpa till att göra leran, det var så smidigt att blanda ihop degen, och ännu roligare var det att leka med den när den väl var klar. Leona var också med på ett hörn men var inte intresserad av att dega utan hon ville måla istället, hon vet vad hon vill den där lilla älsklingen minsann. Nu blir det en lugn kväll här hemma, jag hoppas verkligen jag mår bättre i morgon!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer