Alicia 3 år och 8 månader


Här kan ni följa Alicias utveckling månad för månad i en utvecklingsrapport. I framtiden tror jag det kan vara roligt att gå tillbaka till och läsa, att minnas hennes första tid. Här kan ni läsa om hennes utveckling under hennes tredje år hos oss, 24/4 2019 - 24/5 2019.

Mat: Alicia äter numera mat för det mesta med god aptit, men ibland är hon lite pillig med maten. Men en bra dag så börjar hon dagen med lite frukost, tex. havregrynsgröt med lingonsylt, risgrynsgröt, eller en macka med mjölk. Sedan står två mål mat och mellis på schemat. Hennes favoriter just nu är: pasta, kyckling, och majs.

Sömn: Alicia vilar inget på dagen numera, bara om hon är sjuk. Vår kvällsrutin just nu är ombyte till pyjamas, gå på toaletten, byta ut trosorna mot nattblöja, tandborstning följt av en godnattsaga. Jag eller min man nattar henne i sin säng, om min man jobbar kväll nattar jag båda tjejerna i Alicias säng. Någon gång under natten kommer hon oftast över till vår säng och somnar om där. Om hon vaknar på natten vill hon gärna somna om med en flaska med vatten i famnen. Hon brukar vakna för dagen runt klockan 8-9, de dagar det inte är förskola.

Motorik: Alicia sitter, kryper, ställer sig upp, går och springer utan problem numera. Hon kryper snabbt som blixten, reser sig upp hur lätt som helst och hon springer genom livet. Hon kan stå på ett ben och hoppa på ett ben. Hon älskar att göra kullerbyttor och att gå balansgång.

Kommunikation: Alicia kan prata numera. Hon har börjat med längre meningar på runt 20 ord, och kan hålla i konversationer. Hon älskar att sjunga och kan nu sjunga hela sånger tex. Blinka lilla stjärna, I ett hus i skogens slut, och Tio små apor hoppade i sängen. Det bara sprudlar ut nya ord och meningar ur hennes mun varje dag.

Månadens kommentarer: ”Kan vi inte få gå till farmor (hamo) och farfar (vava) och krama Tessi?” En kommentar som vi får höra ungefär 1000 gånger per dag numera sedan deras nya hundvalp flyttade hem till dem.

Förståelse: Alicia förvånar mig varje dag med hur mycket hon förstår, det är underbart! Och vilket minne hon har! Jag kan be henne hämta något och då förstår hon vad jag menar och hämtar den saken. Hon förstår i, på och under. Stor och liten kan hon nu. Hon kan räkna till tjugo för det mesta, ibland hoppar hon över någon siffra. Och siffrorna mellan 18-20 är kluriga och blir ofta fel. Hon kan läsa mellan raderna, förstår olika tonfall, ja det är inte mycket som undgår henne. Hela världen har öppnat sig för henne och hon vill lära sig allt däri.

Andra personer: Alicia är blyg nu mot nya personer. Det tar en stund innan hon smälter och öppnar upp och börjar prata och leka. Även de hon känner kan hon vara lite blyg emot en liten stund i början. När hon är ledsen vill hon gärna vara hos mig men annars går det bra att vara hos andra. Att ha barnvakt eller vara på förskolan går så bra just nu.

Älskar: Alicia är väldigt mån om sin lillasyster just nu, det verkligen märks hur mycket hon älskar henne. Hon vill alltid pussa och krama henne, så sött! Hon älskar även att sjunga och sjunger gärna med till musik. Såpbubblor och dockor älskar hon att leka med och att bada är väldigt kul. Djur älskar hon och just nu är Hasse hare och hundvalpen Tessi hennes favoriter. Det bästa som finns är att dega, att rita, hoppa på studsmatta, dockor och att vara ute.

Just nu: Hon älskar att göra kullerbyttor, hoppas tidsmarkörer, gunga och att rita. Tre års trottsen är här och hon testar ofta gränserna. Om hon fick välja själv skulle hon gå klädd i klänningar varje dag. Hon älskar rosa och lila, glitter och prinsessor. Alicias vilja har verkligen vaknat till liv, hon vet vad hon vill och är en bestämd liten tjej. Eller ja, stor tjej, det är en väldigt viktig detalj för henne just nu. Hon är i en så go ålder nu, så medveten och busig. Älskade unge!


Jennifer <3

Gillar

Kommentarer