SÖTPOTATISGRYTA

Innehåller affiliate-länkar

September och hösten har officiellt gjort sitt intåg. Hösten med sitt lägre tempo än våren och sommaren. Det känns välkomnat att dra lite i bromsen. Andras krispig frisk luft. Klä sig i stickade tröjor, kappor och vadlånga kjolar. Laga grytor i alla dess smaker. Barnen frågar mera sällan efter glass efter sommarens frossande och även de börjar landa lite mera och har grävt fram legolådorna för att bygga. Vi planerar för kommande renovering av tvättstugan och så in med lite bergvärme om några veckor. Då gissar jag på att livstempot skruvas upp en aning för en tid. Sen är det sakta i backen igen.

Vi har skördat de allra sista röda vinbären och jag ser fram emot att testa ett nytt recept!

Här dammar jag av ett gammalt recept på en smakrik gryta som innehåller en massa härligheter för tarmfloran.

SÖTPOTATISGRYTA MED SAFFRAN OCH KIKÄRTOR

2 sötpotatisar

1 gul lök

1 st. paprika

2 burkar kikärtor

2 vitlöksklyftor, pressade

1 gram saffran

1 grönsaksbuljongtärning

250 ml havregrädde

1 burk krossade tomater

2 tsk spiskummin

1 tsk kanel

3 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 apelsin, skal + saft från 0,5 apelsin

salt och svartpeppar

Skala sötpotatis och skär i små bitar. Skala och hacka gullöken i bitar. Tärna paprikan i bitar. Skölj kikärtorna och hetta sedan upp en gryta och fräs lök, pressad vitlök, paprika och kikärtor. Krydda med saffran, spiskummin och kanel. Tillsätt sedan sötpotatis, tomatpure, krossade tomater, havregrädde och buljong. Låt grytan puttra ca 25 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk. Tillsätt apelsinskal och saft. Smaka av med salt och peppar.

Vill passa på att slå en slag för grytan från Le Creuset. Perfekt att laga grytor i och gör sig väldans fint på bordet!

Vilken årstid omfamnar ni allra mest?

Gillar

Kommentarer