I fredags var det exakt ett år sedan jag började ta hand om mitt hår. Förutom att mitt hår blivit mycket tjockare igen (dvs jag sliter inte sönder det) så har det framför allt blivit längre. Tänkte att det kunde vara kul att jämföra lite:


Första bilden är tagen den 23 februari 2017, alltså en vecka efter jag klippte av allt slitet hår. Den andra bilden är tagen i söndags (18 februari 2018). Det är alltså mindre än ett år mellan bilderna. Jag klippte mig även en gång i juni förra året, samt toppade håret lite för ett par veckor sedan.

För mig är detta ett sådant kvitto på att mitt hår verkligen mår bra. Förut gick det bara av. Ska bli spännande att se hur det ser ut om ytterligare ett år!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hade planerat ett inlägg om bland annat hur man får längre, starkare och friskare hår samt ett enkelt tips på hur man kan avgör om det hår du tappar är naturligt håravfall eller om ditt hår faktiskt går av. Har dock en krasslig liten här hemma, så det får bli senare under veckan helt enkelt! Har även lite produkter att visa upp och ett litet experiment på gång. Om ni har lite tålamod med mig så kan det nog bli lite intressant att läsa här framöver :)Likes

Comments

Hur torkar du ditt hår? Första bästa handduk? Turban? Gnuggar du håret med handduken eller går du direkt på hårfönen? Eller rent av plattången?

Hur man väljer att torka sitt hår är faktiskt viktigare än man tror. Särskilt om du har lockar och vill undvika frissigt och slitet hår. Eftersom lockigt hår är naturligt torrare än rakt hår är det viktigt att packa in så mycket fukt som möjligt i håret för att undvika att det blir torrt, sprött och slitet. Ju torrare håret är, desto lättare går det av. För att håret ska kunna må så bra som möjligt bör du därför se över hur du väljer att torka ditt hår efter duschen.

- Mikrofiberhandduk
Skrota frottéhandduken! Den suger ut alldeles för mycket fukt ur håret och ger väldigt mycket friktion. Friktionen kan orsaka både frissigt hår och slitage, vilket kan leda till att håret går av. En mikrofiberhandduk är betydligt skonsammare mot ditt hår och är dessutom lätta att få tag på.

- T-shirt i bomull
Har man ingen lust att skaffa sig en mikrofiberhandduk så går det precis lika bra att använda sig av en helt vanlig t-shirt i bomull. Något som jag tror de allra flesta har hemma. Den tar bort överskottet av vattnet utan att torka ut håret alldeles för mycket och lämnar håret frissfritt. 

Oavsett om du väljer att torka håret med en t-shirt eller en mikrofiberhandduk, så krama ut vattnet ur håret. Gnugga aldrig! Det orsakar onödig skada på håret.

- Hårfön med diffuser
Har du lockigt hår och vill boosta dina lockar så använd dig av diffusern när du fönar håret. Det ger mer volym, särskilt om du diffusar upp och ner! Det absolut viktigaste här är dock temperaturen! Jag är stark motståndare till värme. Speciellt i form av hårfön eller plattång. Jag skulle nog säga att mitt beslut att avstå värme har varit den största anledningen till att mitt hår kunnat återhämta sig så bra som det gjort. De gånger jag fönar med diffuser använder jag mig alltid av kall luft. Har jag lite mer bråttom (speciellt på vintern) så använder jag mig ibland av svag värme samtidigt som jag trycker på kalluftsknappen med några sekunders mellanrum. Således hinner det aldrig byggas upp någon starkare värme, vilket är betydligt skonsammare för håret. Det finns visserligen värmeskydd av olika slag, men kom ihåg att inget värmeskydd är lika effektivt som att inte använda värme alls!

- Lufttorka
Det absolut skonsammaste sättet att torka ditt hår är att låta det lufttorka. Ska jag bara vara hemma eller det är varmt ute så är detta mitt förstahandsval. Jag kramar då ur det överflödiga vattnet ur håret med händerna, en mikrofiberhandduk eller en t-shirt. På senaste tiden har jag endast använt mig av t-shirts då jag har slarvat bort alla mina mikrofiberhanddukar. Då vattnet är urkramat låter jag helt enkelt bara håret vara tills det är helt torrt. Mitt hår tar i regel flera timmar att lufttorka. Tänk på att det inte är bra att ha blött hår utomhus då det är kallt, så vet du att du behöver ut så planera duschen så håret hinner torka eller föna håret med kall luft innan du går ut.


Hur torkar du ditt hår? Har du några tips på skonsamma sätt att bli torr om huvudet så dela gärna med dig!


Likes

Comments

Idag var det dags att tvätta håret och passade då på att testa det balsam jag köpte för några dagar sedan, Jag började med att schamponera håret med Shea Moisture's Argan Oil & Almond Milk Smooth & Tame Schampoo. Använde sedan Loreal Botanicals Coriander Strength Cure både som balsam och leave-in balsam. Avslutade med att använda mig av Curl Keeper Gel för att lockarna skulle hålla sin form under dagen. Men så till balsamet och mitt första intryck:

Fördelar
- Krämig konsistens utan att bli för "tung"
- Bra glid, vilket gjorde håret lätt att reda ut
- Produkten känns dryg. Krävdes inte speciellt mycket, vilket gör den prisvärd
- Mitt hår känns återfuktat utan att bli tungt, platt och hängigt
- Går att hitta i fysiska affärer

Nackdelar
- STORT minus för lukten!
(Luktar väldigt starkt enligt mig. Ungefär som att kliva in i en LUSH-butik. Den avtar något under dagens gång, men luktar fortfarande lite för starkt för min smak. Jag är inte speciellt förtjust i "parfymiga" dofter)

Sammanfattning
Jag tycker detta balsam är helt okej. Inte det bästa jag provat, men absolut inte det sämsta. Precis som det står på förpackningen så tyngs inte håret ner och det känns återfuktat. Jag kommer använda upp denna förpackning, men tror inte jag kommer att köpa detta balsam igen. Lukten är inte alls trevlig. Har man ingenting emot starka parfymlukter så kan jag rekommendera detta balsam. Som sagt inte speciellt dyrt och innehåller varken silikoner, parabener eller färgämnen. Ha i åtanke att mitt hår inte tovar sig speciellt lätt. Har du en annan hårtyp som är torrare eller lätt trasslar sig, så kanske du behöver en mer återfuktande produkt. För mig gick det dock alldeles utmärkt att reda ut håret.

Jag är vanligtvis inte den som är den. Har ingenting emot att produkter har mindre trevliga lukter, men då måste produkten göra ett otroligt bra jobb för att väga upp för detta. Tycker inte riktigt att Loreal Botanicals Coriander Strength Cure gör det. Det är absolut ett bra balsam. Men finns balsam med samma egenskaper (och bättre) som inte luktar såhär starkt av parfym. Skulle dock kunna tänka mig att prova någon annan av Botanicals produkter, men i sådana fall provluktar jag först!

Resultatet

Har ni provat Loreal Botanicals Coriander Strength Cure? Eller har ni provat någon annan i Botanicals-serien? I så fall vilken och vad tyckte ni?


Likes

Comments

Häromdagen skulle jag göra lite ärenden. Kunde såklart inte hålla mig, så smög in på Åhléns. Fyndade lite produkter på rean.


Botanicals-serien har jag klämt och känt på många gånger. Vet att den finns på Ica Maxi bland annat. Nu passade jag på 😊 För 49,50 kr fick jag ett silikon-, paraben- och färgämnesfritt balsam. Valde just detta balsam för att det står att det inte tynger ner håret. Jag har väldigt tunna, fina hårstrån med låg porositet. Därför blir mitt hår tungt och platt väldigt lätt. Jag som gillar volym, måste därför experimentera väldigt mycket för att hitta rätt produkter och rätt mängd av dom. Men det är ju en del av det roliga! Än så länge har jag inte lyckats speciellt bra dock 😄

Av samma anledning passade jag på att köpa Björn Axén Instant Root Lifter, även den på rea för 95 kr. Ska bli väldigt spännande att testa dessa produkter! Kommer såklart visa före- och efterbilder på resultaten och skriva en liten recension 😊 Tänkte att det blir både ett inlägg om första intrycket och efter ett par användningar. Om det är något jag lärt mig under min hårresa så är det att inte avfärda produkter allt för snabbt. Det kan helt enkelt vara så att man använt för mycket eller för lite av produkten som gör att resultatet inte blir optimalt! Som sagt: trial and error 😊 

Fick även med mig en ögonskugga från Bare Minerals för 85,50 kr.

Har även två stycken paket på väg hem som jag är SUPEREXALTERAD över! Visar såklart så fort jag fått dom 😊

Likes

Comments

Mitt namn är Anna. Jag påbörjade min resa mot hälsosamt hår för ganska precis ett år sedan, den 16 februari 2017. Då gick jag till frisören och klippte av mig allt slitet hår. Jag hade i åratal försökt spara ut mitt hår, men det tog sig aldrig riktigt. Ju längre det blev desto tunnare blev det, topparna gick sönder och jag tappade SJUKT mycket hår hela tiden. Jag trodde helt enkelt det var så mitt hår var. Det hade inte bättre kvalitet än så. Hade inte en tanke på att det var mitt handhavande som orsakade den extremt dåliga kvaliteten på mitt hår.

Ja, ni ser ju själva vilken katastrof håret var


När jag var yngre så ville jag inget hellre än att ha rakt hår. Så fort jag fick börja ta hand om mitt eget hår, så kom plattången fram. Vänner var ett populärt tv-program och Jennifer Aniston-looken med spikrakt hår var väldigt populärt. Eftersom jag inte visste hur jag skulle ta hand om mitt hår, såg mina lockar sällan bra ut. Vilket ledde till att jag ständigt plattade håret. Ju mer jag plattade, desto sämre blev lockarna och jag plattade ännu mer. Och så var den onda cirkeln igång. När jag gick i 7:an övertalade jag min mamma att hon skulle låta mig rakpermanenta håret. Om det är någon där ute som läser detta och funderar på att rakpermanenta håret: GÖR DET INTE! Mitt hår totaldog den dagen och återhämtade sig aldrig riktigt. Förrän jag hittade The Curly Girl Method.

Denna bild är tagen efter mitt frisörbesök i februari 2017 då allt slitet hår klipptes bort


Jag började läsa på om hur hår, särskilt lockigt hår, fungerar. Jag bestämde mig för att sluta använda värme och inte färga håret (något jag gjort väldigt regelbundet tidigare). Jag började lära mig mer om ingredienser i hårprodukter och vad jag borde undvika, nämligen: sulfater, silikoner och uttorkande alkoholer. Detta kommer jag gå in på mer ingående senare. Nu har jag för vana att alltid läsa ingredienslistan innan jag köper en produkt. Handlar jag på internet köper jag aldrig en produkt om jag inte först kan se listan över ingredienser.


Mitt hår reagerade med en gång. Min hårbotten, som tidigare kliat helt fruktansvärt, slutade klia. Mitt hår slutade gå av och jag tappade knappt något hår alls. Jag som alltid skojat om att jag skulle vara flintskallig innan 25 års ålder, fick tjockare och tjockare hår hela tiden. Att tappa en viss mängd hår är normalt. Det är så det görs plats för nya hårstrån att växa ut, men det överdrivna fällandet gick över. Mina toppar var inte längre kluvna. Frisörer, som alltid skällt på mig tidigare pga den dåliga kvaliteten på mitt hår, trodde mig inte längre när jag berättade hur länge sedan det var sen jag klippte mig. Helt plötsligt berömde dom kvaliteten på mitt hår.


Jag är absolut ingen expert. Inte frisör eller hårstylist. Jag är bara en helt vanlig mamma som försöker navigera genom hårvårdsdjungeln. Jag är snart ett år in i min resa. Jag lär mig fortfarande. Att lära sig ta hand om sitt hår består till stor del av trial and error. Vilka produkter som fungerar, hur de ska användas och hur mycket produkt man behöver är helt enkelt olika för olika sorters hår. Jag kommer dela med mig av min resa, olika tips och produkter. Ni får se både mina lyckade och misslyckade resultat. Jag tror det kan bli kul!

Likes

Comments