Vad ger dig lite extra energi?

Lite här och var ploppar det upp artiklar och texter som handlar om det positiva som en tupplur på dagen kan ge. Jag är avundsjuk på de som kan sova på dagen. Det har aldrig varit något som funkar för mig. Kroppen vill liksom inte. Och inte jag heller, egentligen. Sover gör jag ju på natten. (Hur hittar man förresten tid till att sova på dagen?)

En tupplur är säkert bra, för den som vill, kan och hinner. Men det finns ju andra källor till energi.

Kramar
Att krama någon som kramar tillbaka. Sådär äkta och innerligt. Det ger så himla mycket. Kramen ger styrka och trygghet, samtidigt som den har en fint lugnande effekt.

Asgarv
Ett spontant asgarv är en riktig energiinjektion. Det plötsliga ohämmade skrattet får spänningar att släppa och att det tunga känns plötsligt lättare. Att ha roligt ihop och småfnissa titt som tätt är viktigt, men det där höga garvet från magen är det som ger mest. Jag fick en knasig film skickad till mig i morse. Den visade hur folk simulerade olyckor för att slippa gå till jobbet. Skitfult och oväntat roligt. Jag skrattade högt för mig själv, vilket blev en riktigt härlig start på dagen.

Spontana avbrott från vardagen
Att bryta rutiner och göra något man inte brukar. Det ger energi. Oftast ser dagarna ut på samma sätt hemma hos oss. Särskilt vardagarna. Men så härom dagen fick jag mig ett ryck. Jag ringde dottern när jag var påväg hem från jobbet och frågade om hon var sugen på att ta en sväng i köpcentrat. Så glad hon blev! Hon gjorde sig i ordning i ett nafs och mötte mig på uppfarten när jag kom. Vi spenderade några timmar med att titta på folk, prova kläder och fika. Hur mysigt som helst och varken dyrt eller komplicerat.

Fysisk aktivitet
Det är lätt hänt, när man känner sig trött och sliten, att man väljer bort träningen. Men det är när man är trött som träningen behövs som mest. Den ger en massa energi och hjälper kroppen att bli stark och stabil. Man behöver inte känna att man måste träna länge och hårt. Det lilla är gott nog.

Spontan positiv respons
Att spontant och oväntat få bekräftelse, det ger mig energi. Det kan vara att någon säger något och på så vis sätter ord på sin uppskattning. Men det kan lika väl vara en positiv blick eller nickning. Eller en hand på axeln. Eller en present. Jag älskar små presenter! Både at ge och att få.


Do more of what makes You happy

Gillar