Processar alla kostråd

Kaffe påverar syra/bas balansen i kroppen på ett negativt sätt och kan bidra till att kroppen blir försurad. En försurad kropp fungerar inte som den ska och framför allt missgynnas förökningen av nya friska celler.

Cancerceller lever av socker och inte av syre, som oskadade celler gör. Att äta socker är praktiskt taget som att göda och mata cancern med sked.

Snabba kolhydrater (som vitt mjöl, vitt ris, pasta och annat skit) tas snabbt upp av kroppen och omvandlas i en hast till blodsocker/glukos. Det plötsliga överflödet av blodsocker får kroppen att reagerar med att massproducera en insulin. Och insulinet gör att sockret tas upp av cellerna. Att äta snabba kolhydrater är alltså lika direkt ohälsosamt som att äta socker.

En fet kosthållning ökar antalet fettceller i blodet. De aggressiva cancercellerna verkar beroende av vissa fettsyror och studier pekar på att en ökad mängd fettceller i blodet leder till ökad mängd aggressiva celler.

Alkohol. Jag vet inte nån direkt fakta om varför, men enligt forskning ökar ett alkoholintag risken för en rad olika cancersjukdomar. Nej, ett glas rött om dagen är inget som gynnar hälsan. Vill du hålla dig frisk och framför att bli frisk är det nolltolerans som gäller.

Tobak och cigaretter ska vi inte ens prata om. 

Linser, grönt, frukt, rätt sorts fetter, oprocessat, milt tillagat. Tillskott. Det är sånt som gynnar och som är bra.

Såhär inför stundande helg önskar jag faktiskt att jag inte läst på som jag gjort. För kostråden tenderar att bidra till ångest. Jag vill leva som vanligt och göra så som andra gör. Men att leva som andra omkring mig är att bryta mot alla regler jag satt upp för mig skälv. Jag tror att man kan hjälpa kroppen att bli frisk genom att leva ett hälsosamt liv. Jag tror verkligen det. Och kosten har en stor roll i hälsodramat. Men även om jag älskar linser och allt som ör grönt, så blir det urtrist i längden.

Jag gjorde som de andra i pressbyråkön idag och unnade mig en stor helsvensk fika. Den var god och den förgyllde tågresan hem från universitetet i Göteborg, men varje tugga ackompanjerades av en anklagande inre röst. Fördömande och fördummande tog den effektivt udden av det goda.

Och i kväll är det fest hos pappa. Där bjuds det på godis, chips, köttgryta och alkohol. Tar jag inte blir han orolig och ställer frågor. Tar jag inte är jag en riktig party pooper. Och om jag tar ser jag det onda växa till sig och få fäste rejält.

Do more of what makes You happy

Gillar