Miami - Att se och göra på Miami Beach

Strandremsan på South Beach är en sevärdighet i sig. Bakom de höghuskomplexen hittar du de färgglada och karaktäristiska badvaktstornen, stranden med den den ljusa finkorniga sanden, det klarblå oändliga medlhavet och horden av turister av alla dess slag. Barnfamiljer som har fullt upp i vågorna, livsglada undgomar med sina högtalare, oljiga muskelknuttar i speedos, asiater med paraply och damer med silikonstela läppar. Alla får plats och alla får vara precis som de är. Tiden går fort här och du kan spendera den genom att går i strandbrynet eller ligga platt i sanden. Vill du kan du hyra solstol eller parasoll. Det kostar mellan 10 och 100 dollar per dag, om du inte bor på ett hotell som tillhandahåller stol och parasoll gratis. 

Det är fartfyllt på stranden och om man mot förmodan skulle tröttna på att bada eller titta på folk, kan man hyra jet ski, åka bananbåt eller flyga fallskärm bakom speedboat. Du som gillar flygfordon lär inte bli uttråkad här, för ovan havet flyger de stora flygplanen lågt då de landar eller lyfter från Miami AirPort. Titt som tätt swishar även helikoptrar förbi. Polishelikoptrar eller sådana ämnade för turister som betalat dyrt för sightseeing från luften. 

Det säljs ingen mat eller dricka på stranden, om du inte lyxat till det med att bo på ett av de fina strandnära hotell. Bor du där kan du beställa ner det du önskar direkt till din solstol. 

För den som behöver gå toa är det svårt att hitta någon, om man inte är vid Ocean Drive eller vid 17:e gatan, där det finns toa öppen för allmänheten

Längst med stranden löper ett oerhört välordnat promenadstråk där det myllrar av folk under dygnets alla timmar. Många passar på att ta sig en löparrunda här, trots den dignande värmen. Det går också att hyra sig en City Bike att kryssa fram med, ett nöje jag rekommenderar för den som vill uppleva promenadstråket till fullo. För det är långt och sträcker sig runt ön, från stranden på östra sidan förbi småbåtshamnen på västra.

Längst med stråket finns strand, parker, lekplatser och utegym. Två parker väl värda ett besök är Lummus Park, med sitt häftiga utegym och South Pointe Park, där du har fin utsikt över kryssningsfartyg på väg in och ut ur hamnen samt av solen som går ner bakom Miamis skyline.

De mest kända gatorna på South Beach är Ocean Drive, Collins Avenue, Washington Avenue och Lincoln Road. Längst med med Collins och Washington finns en hel del affärer och även restauranger och caféer av olika karaktär. De flesta affärerna har utbud anpassat för den typiska turisten, som flip flops och artiklar med Miamytryck, men där Collins löper längst med Ocean Drive finns en och annan traditionell klädbutik. De tidigare kända outletköpcentran Barneys och Kenneth Cole har tyvärr stängt igen och därmed finns inte längre någon direkt outlet här på ön.

Längst med Collins och Washington går bussar och även en gratis en trolley. Trolleyn går tre rundor, makerkade med en färg och rundornas stråk finns på en karta vid varje trolley stop. På håll är de två gatorna Washington och Collins ganska lika, men om jag ska vara riktigt ärlig, så ger Washington ett stundtals och bitvis ganska osäkert intryck. Jag var inte helt nöjd med att gå här med min dotter. De många ganska skumma butikerna, pubarna och klubbarna fick moderskänslorna att löpa amok. Det kändes helt enkelt inte helt tryggt.

Ocean Drive, som går från 1:a till 15:e gatan kantras av restauranger. Den ena mer ståhejig än den andra. Inkastare gör sitt bästa för att få dig att välja bord just deras ställe. De är ivriga, men trevliga och inte gåpåiga på ett sätt som är jobbigt. Ocean Drive kallas för öns art deco distrikt, men jag upplevde det som svårt att urskilja någon direkt anmärkningsvärd arkitektur eftersom ståhejet från uteserveringarna tog all uppmärksamhet. Å andra sidan får jag mer ut av titta på folk än på byggnader, så den mer konstintresserade kanske ser andra detaljer än jag. Om du gillar bilar, förresten, är det på Ocean Drive du ska sätta dig en stund. Det är nämligen här man visar upp sina vrålåk. Nämn ett tjusigt. Ilmörke och jag är säker på att du kommer se det här

Lincoln Road är som ett utomhusköpcetra utan tak. Här hittar man lite finare restauranger och om man vill handla kläder är det hit man ska gå. Här hittar du allt från Armani till Forever 21. På Lincoln finns även trevliga marknader, allra mest på lördagar och söndagar. Gatumusikanter och uteserveringar gör gatan glad och livlig.

En annan gata som är värd att nämna är den korta lilla tvärgatan Espanola Way, som ligger mellan Jefferson och Pennsylvania mellan 14:e och 15:e gatan. När mörkret har lagt sig lever den lilla vägsnuppen upp till max. Dukklädda bord under bar himmel. Exotisk dunka dunka och massvis av glada människor. Espanola är helt klart värt ett besök. Här är det mysigt och ja, ganska dyrt, men inte dyrare än på Ocean Drive. Du kan förresten även äta lunch och frukost här om du vill. (Fast det lan du på de andra gatorna också.)

Miami är ett mischmasch av kulturer, vilket märks om inte annars så på det stora utbudet av mat från världens alla hörn. Priserna på mat och dricka är ungefär som hemma i Sverige. Lite dyrare på vissa ställen. Lite billigare på andra. Under turistsäsong (som det egentligen är året om) är det ganska bökigt att välja ”rätt” restaurang när man är ute och hungrig. Inkastarna, vimlet och det enorma restaurangutbudet gör det svårt att tänka klart. Det är inte fel att kolla recensioner och menyer i lugn och ro innan man gör sitt val och jag rekommenderar att man via hotellets eller något av stans alla gratis wi fi, tex med appen Yelp, orienterar sig bland restaurangerna och från webben kollar upp den matupplevelse och den prisklass som passar. Eftersom allt är ganska dyrt, vill man ju ha något som är värt pengen.

För den som vill försöka hålla låg budget kan det vara värt att veta att flera ställen erbjuder en slags happy hour på eftermiddagen och tidiga kvällen, med specialpris på öl eller drinkar och delar av menyn. Även här vinner man på att kolla runt lite innan man väljer ställe, för det är inte alltid det är så prisvärt som det kanske låter väl på plats.

Besök Miami Beach! Jag tycker verkligen det. Och maken och vår tioåriga dotter håller med. Det är en upplevelse att minnas för livet. Om vädret är fint kan du behöva en sisådär fem dagar för att lära känna och få ut det mesta av allt som ön har att erbjuda. Tröttnar du på Miami Beach kan du alltid ta buss, taxi eller båttaxi in till downtown. Där finns också lite att se och förutom längst med Bay Front, är tempot downtown betydligt lugnare.

Do more of what makes You happy

  • Postad i: Resor

Gillar