Metoder för läkning och Hippokrates soppa

Det finns så galet många metoder som säger hur man ska äta för att bli frisk. Den ena metoden är mer extrem än den andra och i regel finns det lika många motståndare som anhängare. Inte så sällan är metoderna rentav motsägelsefulla och det förvirrar förstås. Men det finns vissa detaljer och ingredienser som förenar. Grönsaker, och då framför allt sånt som är grönt, ligger högst i topp hos de allra flesta. Grapefrukt är också populärt. Mungbönor likaså. Det finns många fina historier från folk som blivit friska från både det ena och det andra och sånt sporrar mig väldigt. Berättelser från verkligheten och sunt förnuft. Det är det som driver mig framåt i den snåriga kostdjungeln.

Den metodbok som ligger högst i högen här hemma just nu är en som handlar om att läka med Gerson. Max Gerson var en läkare och forskare som menade att cancer och många andra autoimmuna sjukdomar utvecklas när det råder näringsbrist i kombination med förgiftning i kroppen. Gerson tog fram en helande metod som baseras på en form av övernäring och avgiftning av hela systemet. Frukt och grönt samt tillskott och avgiftande lavemang är det som metoden i stort går ut på. Genom att stärka det friska i kroppen kan man slå ut det sjuka.

Jag tror på mycket av det som metoden står för och har övervägt att faktiskt följa den fullt ut. Men lite skamset måste jag erkänna att jag inte har det som krävs. Åtta färska hemmapressade juicer om dagen. Kaffelavemang från tidiga ottan till sent in på natten, destilleringsmaskiner, ozonbehandlingar. Big no no till allt vad kött, socker, mjöl och alkohol heter. Nä, jag har inte det som krävs för att följa ett protokoll och en metod fullt ut. Jag önskar att jag hade, och det är konstigt att jag inte har det, för jag tror egentligen att det skulle kunna gå att leva sig frisk. Men måste det vara så himla extremt? Jag vill verkligen ta en drink med maken ibland. Det är en viktig del av livet för oss båda. Och om det serveras köttfärssås och spagetti hemma på kvällen, då vill jag vara som alla andra normala och ta en portion jag med.

Så nä, jag följer inget till punkt och prickar. Jag är helt enkelt för luststyrd. Men jag hittar inspiration både här och där. Frukost, lunch och mellis är jag verkligen tokduktig. Och sen på kvällen och framförallt på helgen, då lever jag lite mer som vem som helst.

Lunch för dagen har den senaste tiden bestått av Hippokrates soppa, som är en del av Gerson. Soppan är ganska god och går att variera i smak med hjälp av örter. 

Hippokrates soppa

500g potatis
500g tomater
1 stor gul lök
1 medelstor purjolök
3-4 stjälkar selleri
persiljerot
1 vitlök
persilja att toppa den färdiga soppan med

Gör såhär:
Behåll skalet på potatisen. Skär grönsakerna i bitar. Häll 5 dl vatten i grytan och koka upp grönsakerna. Låt de sjuda i ca 2 timmar under tillslutet lock. Kärl som används är rostfritt stål eller en emaljerad järngryta.

Om du vill följa receptet fullt ut ska du koka grönsakerna i destillerat vatten. Efter kokning ska allt passeras i en passerkvarn. Detta för att avlägsna överflödiga fibrer.

Do more of what makes You happy

Gillar