Magiska Lago di Como

Den ganska smala och slingade Comosjön är omgiven av kuperade gröna bersgkullar och vackra italienska byar. Mest känd av alla byar är nog Bellagio, där en imponerande andel av världens kändisar och jet sets har sommarhus.

Kändisspaning är kul, men vi trivs bättre i det sobra och inte så märkvärdiga. Så när vi tar oss till sjön hänger vi i den stillsamma staden Como, som ligger vid sjöns sydligaste fot en dryg timmes tågresa från Milano. Bergsmiljön och det nordliga läget gör att vädret är lite nyckfullt här. Här är alltid vackert, men ibland bäddas utsikten in av låga täta dimmoln.

Vad gör man i Como då? Man traskar runt och bara är. Antingen går man nere i byns mysiga centrum, med byggnader och prång med anor från romarriket, eller så följer man strandpromenaden och spanar på häftiga stenhus och suger in sjöns storhet. I centrum och längst strandpromenaden finns mängder av trattorior, restauranger och gelaterior, som drivs av pratglada och öppna italienare.

Vad jag tycker att man absolut måste göra när man är i Como är att ta den tågliknande linbanan, som på några minuter för dig dryga 1000 meter upp i bergen. Linbanan stannar i byn Brunate. Är du här under sommarsäsong kan du ta dig hit för att äta lunch eller kvällsmat. Eller för att bara vara med ett glas vin eller en grym kopp kaffe. Restaurangerna här bjuder på spektakulära vyer som gör riktigt gott för själen. Här finns ett lugn som är svårt att beskriva med ord.

Har du promenadskorna på och känner dig lite sprallig kan du vandra runt i bergen. Vandringslederna är av varierad längd och svårhetsgrad. De allra flesta lederna är välordnade, om än något tilltufsade av kraftiga regnforsar som dragit med sig lite av underlaget och gjort stigarna knöliga.

Under sommaren är här varmt och fuktigt, så om du inte är en van vandrare kanske du ska nöja dig med turen som tar dig genom täta bokskogar till fyren Faro Voltiano. En brant ca 2 km stig leder från Brunate till fyren. Vissa tider är fyren öppen för besökare, så att man kan gå hela vägen upp i fyrens torn. Men även om du är här när fyren är stängd lär du inte bli besviken. Under de rätta väderförhållandena är utsikten alldeles spektakulär.

Nedanför de 143 trappstegen som leder upp till fyren ligger byn San Maurizio. Här finns ett par restauranger, en pizzeria och även hotellet Paradiso Sul Lago, där vi den här resan hade bokat vårt boende. Ett hotell med pool och solterrass som veter ut mot sjön. Ägarna är underbara och standarden typiskt italiensk. Boendet kan helt klart rekommenderas för ett par nätters stillsam rekreation. Vad vi gjorde, som jag kanske inte rekommenderar, är att vi vandrade från linbanan i Brunate upp till hotellet med våra resväskor. Det gick, men det var jäklars så slitsamt. Smartare hade nog varit att ringa hotellet och alldeles gratis få skjuts.

Efter tre dagar i Como drog vi vidare till myllret i Milano. Kontrasterna mellan den rofyllda vistelsen i Como och hetsen i storstaden var något i hästväg.

Tar du dig med tåg till Como anländer tåget mitt i stadens centrum. Smidigt och nära till allt.

Vyer från strandpromenad och från centrum nere vid sjön. Att bada går tyvärr inte då vattenkvaliteten är dåligt skött. 

Linbanan från Como upp till byn Brunate.

En flera timmars lång fika, som övergick till apertivo, i Brunate.

Vandring från Brunate till hotellet i San Maurizio. Att kånka med sig resväskor och bagage gör vandringen till ett riktigt äventyr.

Hotel Paradiso Sul Lago. Som godis för själen.

Utsikt från fyren Faro Voltiano.

Do more of what makes You happy

  • Postad i: Resor

Gillar