Ibland tar det sociala lite mycket energi

Det är härligt med vänner, det är det. Vänner ger energi, glädje och en ytterligare dimension till livet. Det är härligt med folk överlag faktiskt. Jag gillar folk. Att observera, studera och försöka förstå människor omkring mig, både de jag känner och gemene främling, har alltid varit lite av en smyghobby för mig. Jag är nyfiken på mänskligheten, helt enkelt, och vill gärna riktigt på djupet förstå hur den fungerar.

Jag trivs med att vara omgiven av folk, gärna ett myller av folk som är i rörelse eller på väg. Folk på väg signalerar liv och aktivitet. Och kanske gillar jag folk i rörelse bäst, eftersom folk som rör sig sällan har tid för småprat. För det där med småprat, det har aldrig varit min grej. När det ska småpratas tycker jag att det är svårt att hitta samtalsämnen som passar in i normen. Och i sammanhang där man förväntas mingla, finner jag mig alltid högst obekväm. Men jag har hittat en strategi som funkar rätt bra i mötet med människor som jag inte känner så väl. Jag ställer frågor som får min samtalspartner att prata på. På så vis slipper jag blotta min plumphet. Och strategin verkar funka, för ofta gillar folk när man frågar på och visar intresse.

Att socialisera tar rätt mycket energi från mig, eftersom det inte kommer helt naturligt. Så ibland behöver jag dra mig undan. När det ska åkas iväg på gemensam lunch, är jag en sån där knäpp tråkmåns som långt ifrån alltid följer med. De senaste åren har jag verkligen tråkat till mig ordentligt. Jag är trött och behöver ransonera med min energi och för att ha ork att vara trevlig hela långa dagen, måste jag ibland dra mig undan en stund. Som idag, tex, när vi hade en hel timmes lunch. Då gick de flesta ut på restaurang, medan jag åkte jag hem till katten, solen och min ljudbok. Helt tyst var jag. Helt tyst och avstängd från omvärlden. Sjukt tråkig var jag, men när jag kom tillbaka orkade jag vara fortsatt ganska trevlig även resten av dagen. 

Det känns trist att säga nej och inte följa med, men samtidigt känns det rätt. Det är viktigt att känna efter och stå upp för sig själv. Man ska inte göra saker och köra över sig själv bara för att man är rädd för vad folk ska tycka och tänka. Man gör det för ofta egentligen, stressar på och kör slut på sig, bara för att man vill vara till lags och göra sådant som man tror förväntas av en. 

Do more of what makes You happy

Gillar