Husdrömmar

Hur länge har vi bott här nu? Sex år kanske. Ja, nåt i den stilen är det nog. När vi flyttade hit var det för att lite tillfälligt landa och ta en paus från renoveringskarusellen. Vi lämnade villalivet för en mellanstor bostadsrätt i kedjehusmodell. Flertalet umgängesytor både inne och ute. Ljust och luftigt. Inte superbilligt, men ändå hållbart, för vi visste ju att behovet av renovering var helt under kontroll. Bygget var ju alldeles sprillandes nytt. Vi skulle bo här ett tag, vill ju egentligen äga vårt boende helt och ha friheten som kommer med det, så under åren har vi sneglat på Hemnet och varit på en och annan visning. Men, fasen så svårt det är att både leva drömmen och ha båda fötterna på jorden.

Egentligen trivs vi bra där vi bor. Vi har inget faktiskt behov av att flytta, men man lever bara en gång och har man en dröm kan man ju i alla fall ge det ett litet försök att uppfylla den. Lyckas vi inte är det bra som det är. Men om vi skulle leva husdrömmen, vad är det då vi drömmer om? Ju fler av punkterna nedan som uppfylls desto närmre drömmen kommer vi:

- Eget ägande när det gäller såväl tomt som hus
- Stadsnära, men ändå nära både hav och skog i den delen av staden där vi känner oss hemma
- Tillgång till stall inom cykelavstånd
- Platta på mark, ingen källare eller krypgrund. Blä för fukt.
- Tak, fönster, kök och badrum ska inte vara i behov av renovering under tiden vi bor i huset
- Fasaden ska vara i gott skick. Maken vill ha tegel. Jag vill ha trä. Jo jag vet, trä behöver underhållas, men lite pyssel med huset gör oss bara gott. Det märker vi ju om inte annat nu när vi bor som vi bor nu. Vi hittar ju på alla möjliga lite halvt onödiga byggprojekt i ren rastlöshet. Så vi löser det här med att ha träfasad, tänker jag.
- Huset behöver inte vara stort, men det ska upplevas luftigt och rymligt
- Stora fönster för ljuvligt ljusinsläpp.
- Öppen planlösning är ett stort plus, för det underlättar känslan av att vara tillsammans och nära fastän man sitter i olika rum.
- Två badrum och gärna tre sovrum.
- Trädgården med en känsla av att vara naturnära, med träd, mossiga stenar och annat sånt lugnande mysigt.
- Kvällssol vid trädgårdens umgängesytor.

Ja, det var nog det tror jag. Eller förresten, braskamin, garage, och insysnsskyddad trädgård. Det ger också stora plus i kanten.

Är det för mycket att begära? Nä, det är faktiskt inte. Så länge du har tillgång till Pippis kista med guldmynt går allt att lösa. Av en ren slump stötte vi på nåt som liknar vårt drömhus igår när vi var ute och körde. Så det finns faktiskt. Vi blev till oss allihop, för retligt nog är huset till och med till salu. Självklart lite för dyrt. Inte mycket för dyrt, men ändå på gränsen till vad vi skulle klara av för att det skulle kännas ekonomiskt tryggt.

Vi har det bra, men det är kul ändå att drömma. Lite svårt bara för en sån som mig, som vill krydda livets gryta så mycket det bara går innan den slutar att puttra. Jag kan inte riktigt släppa det där huset som slumpen ledde oss till igår. Fasen också!

När ska den dyka upp, den sorrika släktingen som vill överlåta det saftiga arvet till oss?

Do more of what makes You happy

Gillar