Hej 2020

Fasen va kul med nytt år! Visst känns det lite grann som att ett orört fräscht år öppnar upp för nya möjligheter? Hoppfullt liksom. Det blir alltid lite att jag går och funderar såhär i början av januari. Vad vill jag ha ut av det här året? Ska jag sätta några nya personliga mål? Är det något jag kanske ska passa på att förändra för att förbättra?

Tidigare år har jag fått för mig lite lite småroliga grejer. Jag har lovat mig själv att ha klänning oftare, att le åt de jag möter på mina promenader, tänka mig för inför varje klädinköp, ta cykel i stället för bilen, inte gå igång på småsaker (som maken gör som gör mig galen) och att springa ett och annat långlopp. Jag brukar se löftena som mål att sträva mot och jag når allt som oftast i alla fall en bit mot det jag tänker att jag målen ska leda till.

På ett rent personligt plan går tankarna i regel i temat träning, kost och hälsa såhär år, men i år är jag mer kluven än annars. Mina senaste sjukdomserfarenheter har fått mig att vackla i vad hälsa egentligen är. Jag ser mig som hyfsat påläst när det gäller hur man ska ta hand om kroppen, men den hårda vägen har jag fått bekräftat att det inte finns några garantier. Jag brukar ta hand om mig genom att äta medvetet och träna varierat för att det yttre och inre ska må bra. Men är det värt att trycka in en massa träningspass i vardagsschemat och envist byta chipsen mot spenat? Januari brukar betyda 10 dagar med juicediet för clensing och sen periodisk fasta ett par månader för frisk tarmflora och optimal celldelning. Men det blir nog inget av det i år. För vad är vitsen, liksom? Sjukdom, rynkor och grått hår kommer uppenbarligen oavsett. Den hälsolinje jag har levt efter har varit en livsstil, inte en uppoffring, men som det känns nu håller jag på att byta bana till en lite mindre radikal. Trist på ett sätt. Lite skönt på ett annat. Kanske. Eller, jag vet faktiskt inte riktigt hur det känns. Vem är jag, om jag inte är Hälso-Lina? En småfet gråhårig tant?

Så vad känns rimligt när det gäller hälsa för mig?

Gröna och färgglada grönsaker som bas
När kött - Bra kött
Väldigt lite snabba kolhydrater
En massa härlig vardagsmotion
Ett par gympass i veckan
Inte mer än lagom med socker

Det kan jag stå bakom. Det vet jag att jag mår bra av, det är ju liksom så jag äter, så det känns oftast inte som något svårt eller konstigt. Det får fortsätta utgöra grunden in min mer stillsamma hälsolinje, så får vi se om jag kryddar med några andra spännande inslag allt eftersom.

Om jag blicka utåt och se till det jag har runt omkring, har vi i min lilla familj pratat en hel del om året som ligger framför oss. Vi är överens om att att vi ska försöka göra 2020 till ett lugnt och odramatiskt år. 2020 låter och ser rätt runt, gosigt och flyffigt ut. Det är ett år som flyter på bra när man säger det. Och precis så vill vi ha det.

Vi ska resa, för det älskar vi. Till Grekland i sommar och lite längre till vintern. Vi har ingen vinterresa bokad, men vi vet att vi vill till sol, värme och neonstarka färger. Det finns inget härligare än att resa dit när det är som mörkast och gråast här. Vi hade ju en resa till Puerto Rico inbokad för något år sedan, men planen blev ändrad på grund av en jäkla orkan. Kanske är det till Puerto Rico och hästön Vieques vi åker, för att hedra landet som kämpat så sedan stormen drog fram.

Jag byter inte jobb, har jag lovat, om jag inte blir head huntad till ett som gör mig snuskigt rik.

Att göra mitt bästa för att sprida glädje och ha så roligt som möjligt varje dag står kvar som mina livsmål. Ett hemligt mål, som jag inte tänker berätta för någon eftersom det är så töntigt, är att ha låg procents kroppsfett. Men Tanitavågens budskap får mig att tveka på om det målen ens är värt att ägna en tanke...

Där står jag nu, i min plan för året som kommer.

Och du då? Har du något kul på gång?

Do more of what makes You happy

Gillar