det går bra nu

Pengar rullar visserligen inte in som de ska nu, men det går bra nu. Jag tycker att det flyter på ganska fint. Den där ofrivilliga och från något djupt och mörkt där inne sprungna oron över hur det ska gå med allt, hur det ska bli med framtiden, har dragit sig tillbaka för att ersättas av sprudlande livsglädje. Två helt olika känslor, den ena mycket mer angenäm än den andra.

Att jag är lugnare i mitt inre kan säkert bero på det positiva besked som kom i veckan. Läkaren ringde för att meddela att biopsin inte visade på rester av cancer där tumören plockats bort. Allt var inte helt läkt än, men det såg fint ut. Det blir ny röntgen och biopsi om tre månader, vilket känns bra. För att de röntgar och kollar upp betyder ju att de har mig under uppsikt. Risken för att större ingrepp ska behövas i magen och för att det ska ha skett en spridning minskar för varje gång läkaren kommer fram till det härliga som han kom fram till nu precis.

Självklart påverkar positiva läkarbesked mitt psykiska mående. De får tankar och känslor att ljusna och axlarna att sjunka ner med en lättnadens suck. Men hur jag mår handlar om så mycket mer än bara det som händer runt omkring mig. Jag märker att mycket handlar om inställning. För mig är det superviktigt att jag inte landar i känslan av att vara ett offer för situationen jag (och med det även mina nära) är i . Även om om cancer är en lurig rackare, känner jag att jag kan ha viss kontroll och uppleva att jag äger situationen genom att försöka kontrollera mina tankar.

Genom att aktivt och medvetet:
- styra tankarna till att vara positiva och acceptera rädsla och oro utan att helt ge mig hän och grotta ner mig i de känslorna

- se det jag har och verkligen uppskatta det
- bestämma mig för att inte känna mig som ett offer
- bestämma mig för att inte vara bitter över att situationen är som den är
- ha en inre målbild som tydligt visar mig hur sjukdomsresan ska sluta

Ja, genom att styra mina tankar åt det hållet, kan jag på ett bättre sätt ha makten över min situation och på så vis må bättre. Det är inte helt lätt, för känslor kan ju vara ganska bångstyriga, men jag märker tydligt att det blir lättare att styra tankarna om jag också gör aktiva vardagsval kring hur jag lever mitt liv.

Det blir lättare att tänka positiv om jag:
- motionerar och tränar några gånger i veckan
- käkar det jag mår bra av (det kan röra sig om allt från bladspenat för kroppen till gräddkola för själen)
- umgås med och är nära de jag tycker om
- inte hänger upp mig på småsaker
- gör sånt jag mår bra av och sånt jag känner att jag behöver och själv vill göra
- gör det jag kan för att nattsömnen ska bli bra

Det går att påverka hur man mår med ganska enkla medel. Men det är klart att det är det svårt ibland. Det händer att jag inte orkar, att ett inre mörker drar över mig som från ingenstans. Då orkar jag inte känna tacksamhet eller tänka positivt. Då behöver jag få vara sur och vresig och kanske få gråta av mig för att liksom pysa. Men jag tänker att det är OK. Och vi pratar mycket maken och jag, och dottern och jag också för den delen. De behöver få veta vad som händer där inne för att kunna hänga med när det svänger. De behöver få höra att det inte är dom jag är sur på när jag surar och att det inte är någon fara om jag gråter. Det går över snart och när det gör det känns det bättre.

Jag har stärkts av den här resan. Jag tror vi har det allesammans.
Men jag önskar ändå att vi sluppit den.


Do more of what makes You happy

Gillar