Dagen då du fyller 40

Den dagen då du fyller 40 går du in i en ny fas i livet. Du har nog hört andra säga det förut. Men du har säkert tagit det för en klyscha. 40 är ju bara en siffra, tänker du. Så himla stor skillnad kan det ju inte vara. Det är bra att du tänker positivt, men tro mig. Det är skillnad.

Alla drabbas på lite olika sätt, men tro inte att du kommer komma undan. Kanske buffar 40 bara till dig lite lätt, eller också slår den till med en riktigt käftsmäll. Hur som helst är det lika bra at du är förberedd.

Så, vad händer då, som är dramatiskt?

Kroppen

Muskelkapaciteten och hormonproduktionen förändras. Det här gör att du inte helt kommer känna igen dig själv. Du som tidigare orkade med en hektisk vardag, fylld till bredden med allt du tycker om, behöver plötsligt planera in tid för återhämtning. Återhämtningen efter ett träningspass tar längre tid, likväl som återhämtningen efter en natt med för få timmars sömn. Om du slarvar med sömnen kommer det påverka din energi och hjärnkapacitet på ett helt annat sätt än tidigare. Du kanske tycker att du vet vad trött är, men vänta. Du ska få se. När du fyllt 40 är trött något helt annat. Trött som ett as och se ut som ett vrak kommer få en helt ny betydelse.

Biologisk minskad muskelmassa i kombination med en lägre ämnesomsättning gör att det som tidigare funkat när det gäller träning och kosthållning, nu inte funkar alls. Efter den dagen då du fyller 40 kommer det bli svårare att bygga muskler och lättare att lägga på sig fett. Att fuska lite eller unna sig kommer straffa sig direkt. Antingen får du lära dig att tycka om ditt lite mjukare jag eller också får du bli mer disciplinerad. Ett tips från coachen är att du väljer det förstnämnda. Jag säger inte att du ska lämna över stafettpinnen till de som är yngre och lägga ner matchen helt, men att du blir lite mjukare tycker jag nog att du ska acceptera. Annars blir varenda dag en kamp. Och när du har kommit såhär långt i livet tycker jag du är värd att sluta bråka med dig själv. Knäpp upp byxknappen och ge 40-strecket fulfingret.

Djupa tankar om livet
När man fyller 40 har man kommit ungefär halvvägs i livet (medellivslängden i Sverige är typ 82) och att ha kommit halvvägs föder per automatik vissa tankar. Man vänder sig lite inåt för att reflektera kring sin situation: Var befinner jag mig i mitt liv? Är det här jag ska vara? Är det såhär jag vill ha det? Såna där tankar väcks, vilket leder till att man ställer sig själv inför vissa val. Kanske leder tankarna till att man gör val som leder till förbättring. Kanske gör alla inre frågor dig lite förvirrad. Stay cool, tänker jag. Gör inget förhastat, som ställer till det och som du kommer ångra efteråt.

Bara skit?
Både spykiskt och fysiskt innebär det här med att fylla 40 en viss påfrestning. Men det finns bra saker som kommer med åldern också. När du är 40 kommer du antagligen känna att...

  • Du har kommit en bit i din karriär och du kan slappna av lite mer på jobbet.
  • Ditt självförtroende har vuxit till sig och du vågar säga vad du tycker.
  • Du vågar stå upp för dig själv på ett uppfriskande sätt och bryr dig inte på samma sätt om andras åsikter.
  • Du har lärt känna dig själv och din acceptans mot dig själv är större. Allt som oftast tar du dina knasigheter med en klackspark. Kanske skrattar du till och med åt hur härligt knasig du är, istället för att, som när du var yngre, tycka att du är pinsam.
  • Du vet vad du tycker om, vad som gör dig glad och vad som gör dig ledsen och kan göra klokare livsval baserat på den kunskapen.

Det sägs att 40 är det nya 30 eller kanske rentav det nya 20, men jag tänker att det lite beror på. Självförtroendet som kommer med åldern medför helt klart en viss grace och elegans. En slags stolthet och rakhet i ryggen. Där inuti känner jag mig faktiskt mer till freds än vad jag någonsin gjort. Men oj, vad jag hade kunnat ge mycket för att ha huden, förbränningen och energinivån som jag hade när jag var 20.

Vet du förresten om att jag fortfarande är 20 på insidan. I hjärtat och själen är jag det, även om det inte syns där utanpå.


Do more of what makes You happy

Gillar