Att planera en trädgård

Jag har haft lite mer än en halv veckas semester och eftersom maken fortfarande arbetar och dottern haft fullt upp i stallet, har jag spenderat mina lediga dagar ganska mycket för mig själv. Ensam är ett rätt så skönt sätt att börja semestern på, i alla fall när man vet att resten av ledigheten kommer att spenderas i sällskap. Som vanligt vid semesterns inledning har jag känt mig rastlös och full av rörelseenergi. Att sitta ner med en god bok har varit fullt omöjligt och för att ha någon stans att göra av min energi har jag startat projektet Trädgård.

Vi har en liten fyrkantig gräsplätt på framsidan och en lite större släntande på baksidan. Jorden som gräsmattan vila på är torr, tunn och av riktigt usel kvalitet. Vår framsida är omringad av av liguster och baksidan av avenbok, häckar som tar sig mer och mer för varje år. Många är timmarna som jag blickat ut över våra gräsmattefyrkanter och funderat över vad jag ska göra med dem. Jag har skissat, letat inspiration och kollat växter. Smygkikat in i befintliga trädgårdar som lockat, snott en gren eller två och grubblat över hur jag ska få till en mysig helhet av vårt lite kala öppna.

En lummigare trädgård än den vi har vill jag få till, en trädgård som leker med höjder och grönt, som lockar ögat och bjuder på en känsla av flera olika rum och som samtidigt är en symetrisk lugn helhet. En trädgård som till viss del sköter sig själv är ett måste, för några gröna fingrar har jag inte. Jag kan inte bjuda på speciell omvårdnad av delikat växt, men vill gärna ha något som sysselsätter mig med avkopplande aktiviteter som grov och inte jättenoga beskärning, rensning av ogräs och krattning.

Fem år i huset har gått och även om vi har pysslat en hel del i vår trädgård har jag inte riktigt vågat mig på mer än några små rabattprojekt. Jag har inte riktigt landat i hur helheten ska bli. Men så, förra sommaren, när vi gick på skogspromenad under en minisemester, öppnade skogen upp sig i en vacker japansk oas. Dottern blev helt såld och bestämde sig för att flytta till japan när hon blir stor. Vi vuxna delade entusiasmen och ville också ha mer av det vi såg och kände, för känslan som den gömda trädgården förmedlade var något alldeles särskilt. Den hade ett lugn som inte går att beskriva och den var spännande i all sin enkelhet. Det var ju något i den stilen vi ville ha!

Men inte kan väl jag, har jag tänk. Inte kan väl jag ha det som krävs att för att skapa något liknande. Jag vet inte. Jo, kanske.

Efter att ha läst på och skrivit listor, känner jag mig faktiskt ganska redo. I stället för att åka till Grekland i sommar, ska vi försöka ta Japan hem till oss.

Trädgården 2015

Trädgården 2016

Trädgården 2018

Trädgården 2020

Do more of what makes You happy

Gillar