The Kingdom of Sweden!!!

Won-Tae in action i Koreabåset

Andrew från Italien som bjöd på gudomligt god pasta

Pablo från Spanien som tillsammans med Joel bjöd på spansk omelett och vin

Céline från Belgien som tillsmmans med Elizabeth bjöd på öl brevid Manneken Pis ;)

Kiho och jag! :)

Elizabeth och Andrew under fashionshowen

En del av vårt danscrew. Sodam, jag och Eunji

Den 13 maj var det dags kulturfestival här på BJTU. Det var helt friviligt att delta, men självklart ville Madde och jag vara med och representera Sverige. Så med lite kontakt med ambassaden, en besök på Ikea och lite eget pyssel så lyckades vi tillslut dekorera ett bås med så mycket sverigesaker som vi kunde få tag på. Flaggor, en massa bilder (på mat, natur, kändisar, företag osv), pepparkakor, Absolut Vodka, Ikea pennor och en massa andra saker hade vi båset. Vi hade även två aktiviteter som kineserna fick göra när det kom till vårt bås. Första uppgiften var att peka ut vart Sverige ligger på Europakartan. Vi visste att det skulle bli svårt för många kineser så vi hade redan från början markerat ut Sverige med färg så att de fick en ledtråd. Men trots detta så hade många kineser svårt att peka ut Sverige. Och när jag menar många, så var det mer än hälften som inte kunde hitta Sverige trots att det var det enda landet med färg (Ja, jag och Madde roade oss väldigt mycket över detta). Andra grejen som kineserna fick göra var att dra en lapp med ett svensknamn på. En burk med killnamn och en med tjejnamn. Även detta var väldigt roligt att få se när de fick varsitt svensknamn. Bäst var helt klart när en liten kille på cirka 7 år fick namnet Glenn, oj som vi roade oss över det. Även killarna som blev överlyckliga över namnen Kjell och Stig kommer jag aldrig glömma.

Utöver alla båsen med länderna så hade vi även en scen där man kunde framföra tradtionella danser och sånger från sitt hemland. Det var även en fashionshow med elever som visa upp deras folkdräkter osv. I slutet avslutade jag och några klasskompisar hela festivalen med en dans mixade med en kinesisk och koreansk låt. Ja med tänke på min taktkänsla som jag har så var det ganska självklart att jag valde att dansa i den bakre raden. Eunji, Joel och Sodam som däremot är grymma på att dansa var givna i den främre raden och utan dem hade nog dansen inte blivit så omtyckt som den faktsikt blev.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Dörren ut till korridoren. Till vänster är dörren in till toaletten och duschen.

Skohyllan med bland annat mina bästa turkosa kinatofflor som har en lila tummen upp framtill. Fula som stryck men ack sköna och användbara. Kinatofflor är de bästa ;)

Min andra bukett rosor som jag har fått. Nej, jag vet fortfarande inte vem de är ifrån.

Mitt skrivbord som har allt möjligt. En hylla för kaffepulver, havregryn och andra ätbara saker. En hylla med böcker och plastmuggar. I vänstra hörnet står det alltid en massa vatten och nu har det även tillkommit lite öl. Till höger har jag mitt smink och alltid näsdukar (ett paket näsdukar måste man alltid ha med sig i Kina utifall att...). Har även en teckning som Fay har målat till mig samt två foton <3

Min säng

Welcome to my cribe

1508, Malin Anderssons rum. Även känt som movieroom, då vi alltid är i mitt rum och kollar på film. Främst för att jag är den enda som har rummet möblerat på detta sätt (dvs med sängarna mot samma väg, vilket är användbart som en stor soffa mot tv:n) men även för att jag bor ensam.

Under mina två första veckor på BJTU hade jag ju som tidigare nämnt en rumskompis från Sydkorea, men hon tyckte att hennes kurser här var för lätta så hon flytta ut och bytte universitet. I början var det lite tråkigt att inte ha någon rumskompis, men nu tycker jag bara att det är skönt. Med tanke på att nästan hela tiden under mitt vakna dygn spenderas med kompisarna så är det skönt att komma hem till ett tyst rum på kvällarna.

Jag trivs jättebra i mitt rum, det är lagom stort och fräscht. Jag har utsikt mot väst och ser därmed solnedgången från mitt rum varje kväll. Är luften fin och klar så kan jag även se kinesiska muren från balkongen. Det är faktiskt coolt.

Likes

Comments

Alltså denna utsikt, helt otrolig

Bildbomb från gårdagens utflykt med Jakob, Maddie, Kevin, Joel, Pablo och Victor :)

Igår tog vi en liten söndagsutflykt till Huanghuacheng som är den enda delen av muren som går ner i en sjö. För några veckor sedan besökte jag muren vid Badaling, men ojojoj vad jag gillar Huanghuacheng mer. Även denna del av muren är restaurerade så den var i princip den samma som vid Badaling. Men här var det betydligt mycket mindre folk och naturen runt om var helt otroligt. Att stå vid toppen av ett berg och se ut över sjön, bergen och hur muren slingrar sig längs med bergstopparna är magiskt. Och ja, återigen, man måste se det med egna ögon för att förstå vilket underverk muren verkligen är.

Efter en dag i solen och vid muren var vi ganska trötta när vi kom tillbaka till universitetet, men här är ingen vila. Igår var det nämligen Aubreys födelsedag och det ska självklart firas. Vi var cirka 30 personen som åkte till en bar i Andingmen och drack öl och umgicks tills midnatt. Perfekt avslut på en perfekt dag helt enkelt.

Likes

Comments

Nu i veckan har jag haft sverigebesök! Simon, Johanna, Madde och Fredrik har varit här under några dagar. I onsdags morgon mötte jag upp Simon och Johanna för frukost vid Xizhimen och sedan följde de med mig en stund till skolan. Vi gick runt på campusområdet, jag visa mitt rum och vi käka även lunch i matsalen.

Efter lunchen åkte vi till Sommar Palatset och gick runt där under eftermiddagen. Första gången som jag var där faktiskt och helt ärligt så blev jag inte jättetagen av området. Självklart finns där otroligt många gamla och fina byggnader och naturen är vacker. Men nu när jag har varit på resande fot i mer än 3 månader och sett en del tempel och gamla byggnader, så kändes detta bara som ett i mängden. Och för oss svenskar som är vana vid sjöar, träd och stora öppna landskap så kändes det inte heller som något speciellt. Däremot rekommendera jag alla att åka dit, för det är ett fint område och det är mysigt att gå runt där. Jag tror bara att jag behöver en paus från historiska platser ett tag så att jag kan uppskatta allt det vackra med dem.

Likes

Comments

Efter någon vecka här på BJTU blev jag tillfrågad av en lärare om jag ville lära ut engelska till en 7-årig tjej som heter Fay. Givetvis ville jag det så jag fick namn och nummer till mamman, som jag sedan kontaktade och kom överens om hur vi skulle göra. Vi kom fram till att 2 timmar varje vecka skulle vara lagom, och även det som jag hinner med utöver mina kurser. Då Fay redan lär sig lite engelska i skolan så är tanken att jag bara ska umgås med henne så att hon lär sig att använda språket i vardagen. De första lektionerna var vi hemma hos henne så att vi lärde känna varandra. Rita, kasta boll och leka med dockor gjorde vi, ja ni vet allt möjligt som man gjorde när man var 7 år gammal.

Varje vecka pratar vi om ett nytt ämne, och dessutom besöker vi platserna för att det underlättar lärandet. Än så länge har vi hunnit med att handla i mataffären och besöka en djurpark. Kommande ämnen är inte riktigt helt bestämt.

För mig är detta inte direkt något jobb, även om jag får betalt. För mig är det viktigare och roligare att jag får möjligheten att hjälpa Fay med hennes engelska. Det bästa är verkligen att få se hur glad hon blir varje gång hon ser mig och vet att det är dags att prata engelska. När hon hoppar upp och ner och ropar mitt namn när vi möts så kan man inget annat än le. Hon är så underbar och jag vet redan nu att jag kommer sakna henne när jag åker hem. ❤

Likes

Comments

Koreansk BBQ med Block C familjen.

Lightsticks är alltid kul att få ;)

Eftersom vi var lediga på måndagen samma helg som jag hade varit i Tokyo (mer om Tokyoresan senare) så passade vi på att gå ut och äta i Wudakou på en koreansk restaurang som Kiho kände till. Det blev koreansk BBQ och seafood till middag. Något som jag gillar när man är ute och äter är att dela på maten och sitta ner och äta i lugn ro. Med en liten stekplatta i mitten av bordet och Kiho som grillmästare så var detta en jättemysig middag tillsammans med Block C familjen. Mätta i magen gick vi sedan vidare till Global Warehouse, en riktigt bra bar med bra musik så där stannade och dansade natten lång.

Likes

Comments

Som jag skrev för ett tag sedan så skulle jag få finbesök hit till Peking, och ja det var ingen mindre än mamma och pappa! Under deras första dagar här blev det en hel del turistande. Det mesta gjorde de på egen hand när jag hade lektioner, men en å annan tur gjorde vi tillsammans. Bland annat så åkte vi till Kinesiska muren en dag. Vi gick upp tidigt på morgonen för att ta tåget till Badaling (ett av de ställena där muren är restaurerad och turistvänlig). Nästan 1,5 timme åkte vi tåg och vi betalade endast 5 yuan för resan, vilket är cirka 6 kr. Ja, man blir ju inte direkt rånad på pengar här i Kina ;) Väl framme köpte vi biljetter till linbanan för att åka upp till toppen. Vi började med en liten fika på toppen och sedan började vi sakna och säkert gå nerför muren ner till dalen igen. Första delen var det väldigt mycket folk på, så vi valde att gå nerför den sidan där det var lite mindre folk. Denna sida var dock betydligt svårare att gå på, men mycket roligare. Utmaningar är ju bara kul! Det är så svårt att beskriva känslan av att gå på muren och kolla ut över landskapet och se hur muren slingrar sig över bergstopparna. Man måste faktiskt se det själv för att förstå hur mäktigt det är. Jag som gillar extrema och komplicerade konstruktioner är otroligt imponerad av de som byggde muren. Om tiden finns så ska jag absolut åka tillbaka, däremot vill jag åka till ett annat ställe av muren. Och drömmen hade ju helt klart varit att få springa marathon på muren, hur coolt hade inte det varit?!? Synd bara att plasterna är slutsålda och väldigt dyra... 

Likes

Comments

Tänkte att jag skulle visa lite bilder på Block C, nämligen den byggnande som jag bor i här på BJTU. BJTU har fyra olika byggnader för internationella studenter och sedan finns här ett x-antal byggnader för kineserna som pluggar. Block C har 15 våningar och jag blev lyckligt lottad som hamnade på toppvåningen. 15:e våningen är mest för språkstudenter och de som bara stannar en kortare tid, dvs en termin. Detta bidrar till att studenterna som har bott här innan har inte orkar ändrat så mycket i rummen, så de är i princip som nya. Mycket frächare och finare än de rummen som jag har sett på de längre våningarna. Lucky me!

Jag bor i byggnaden till vänster och jag bor på denna sida, så jag har utsikt mot norr och innergården som syns nedanför.

I den högra byggnaden bor kinesiska killar som pluggar. Kineserna har killarna i en byggnad och tjejerna i en annan. Vi internationella studenter bor däremot i samma byggnad, men uppdelat kille-kille och tjej-tjej i rummen.

Här finns en och annan cykel i Block C ;)

Säkerheten är väldigt viktigt här i Kina och det betyder att vem som helst inte kan komma in i vår byggnad. Här är det ögonskanning som gäller för att komma in. Vill man ta med en kompis som bor i en annan byggnad eller som ej är student så måste den registrera sig i receptionen på första våningen och jag måste godkänna personen.

Insläppta och inne i byggnanden! Andrew som har registrerats med glasögon kan bara göra ögonskanningen med glasögonen på och det funkar ej utan. Så en kväll när vi var ute och festa och han gick själv tillbaka till universitetet kunde han inte komma in för han hade inte på sig glasögonen. Receptionen är dessutom stängd på natten så han kunde inte bli insläppt via dem, så han fick helt enkelt vänta utanför tills någon kom eller gick. Som tur var fick han inte vänta allt för länge :)

Toppvåningen!

Den lååånga korridoren. På varje våning finns ett kök, en liten tvättstuga och 23 dubbelrum.

Andrew och Victors rum.

Även känt som The Monkey Room :)

Bilder från mitt rum kommer jag visa upp någon annan gån

Likes

Comments

Förra söndagen var vi ett 30 tal personer som hade planerat in en picknick i en park för lite påskfirande. Vi hade bestämt att ha lite knytis så alla tog med sig lite mat som vi sedan delade på. Tanken var även att alla skulle ta med sig eller tillaga (om möjligheten fanns) något från sitt hemland. Det var lättare för en del och svårare för andra. Jag däremot kunde bidra med lite ost och skinkmackor, en maraboukaka och pepparkakor. Våren har verkligen kommit till Peking nu och värdet var helt underbart. Över 23 grader och sol, låg luftförorening och klarblå himmel. Jag och Maddie var överlyckliga och hade på oss shorts och linne för första gången. De andra tyckte självklart att vi var lite galna, men med tanke  på att detta är som svensksommar för oss så kunde de andra sedan förstå vår reaktion. God mat, musik och bra sällskap är som sagt allt som behövs för att jag ska trivas så denna söndagen kunde inte blivit bättre. Kan även tillägga att pepparkakorn från Ikea blev en stor favorit. Joel som hade missat att de var svenska och att jag hade tagit med dem försökte ge mig några och intala mig om hur goda dem var. Jag skrattade bara med och tog en pepparkaka. Efter att han nästan hade tömt hela paketet själv så passade jag på att berätta att det var jag som hade tagit med dem och att det var från sverige. Han trodde mig inte först men efter att ha vissat Ikea symbolen på ena hörnet så insåg han att jag faktsikt talade sanning. Vi både bara skratta om hur komiskt det hela var när han nästan predikade för mig om hur otroligt goda pepparkakorna var.

Likes

Comments

Här kommer några mobilbilder från den senaste veckan som egentligen inte har varit så händelserik. I tisdags åkte jag, Maddie och Pablo till U Town Mall för lite shopping och jag fyndade bland annat denna snygga jacka inne på Zara. Perfekt nu när våren börjar inta Peking. Kinesiskan blir sakta men säkert lite bättre för varje dag och det är nog tack vare att alla lektioner är på kinesiska. I början tyckte jag att det var lite svårt att hänga med, men nu börjar jag bli van. På bilden ovan kan ni se en grammatik genomgång för ett kinesiskt tecken. (Kan ni läsa och förstå vad som står på skärmen?). Veckans bästa inköp är dock mitt gymkort för universitetets gym. Inte nog med att det var extremt billigt, 170yuan för 3 månader, så är jag dessutom förvånad över gymmet. Här finns nästan allt som man kan tänkas behövas och all utrustning är även nytt för denna terminen så det är ju ett plus i kanten. I fredags firade vi inköpet av gymkortet med att gå till en japansk restaurang i Xizhimen där vi beställde in en gudomligt god och stor glass som efterrätt. Kvällen avslutades sedan med en utgång till Windows i Wudakou. Då de flesta sov hela lördagen så passade jag på att storstäda mitt rum samt att tvätta och även skypa med familjen. I söndags kände man av våren för första gången så då passade jag, Joel, Victor och Pablo på att gå en liten runda runt universitetet. Många studenter var ute och spela pingis och njöt av att solen sken och att luften var fin, alla var nöjda och glada helt enkelt. Som sagt, en ganska lugn vecka här i Peking, men nu till veckan blir det tvärtom. Jag kommer få finbesök från 瑞典 och jag kommer dessutom ha min första engelskalektion med 7-åriga Lily (mer information om detta senare).

Likes

Comments