Tänk att det har gått fyra år sen vi blev ett par och att vi har varit förlovade i två. Jaa man säger ju att tiden går fort när man har roligt och det har vi. Mycket har hänt under dessa år och allt har gjort oss starkare tillsammans. Älskar dig min själsfrände och bästa vän❤️

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Årets jul har firats i dagarna två. Den 24:de firade vi i Björksele med mamma, pappa, Linda, mina kusiner och deras föräldrar. Mycket mat och klappar blev det och Ella fick träffa tomten för första gången, hon satt som ett ljus och var så nyfiken på honom som tillochmed fick en kram av henne. Så mysig jul, och så kul att fira även med kusinerna.

Den 25:de firade vi jul i Malå med Olovs familj, julbord hos Anneli sedan paketöppning och julklappsspel hos oss. Ella har varit så snäll och duktig dessa dagar då det har varit så mycket folk och aktivitet hela tiden. Så roligt att se henne denna jul då hon verkligen har varit med.

Stort tack till alla inblandade denna jul, det har varit super roligt💗

Likes

Comments

I helgen har Ella och jag varit i Tärna, tillsammans med mamma, Linda, Julia och Cathrine. Cathrine var den som hade bjudit upp oss till hennes stuga för en tjejhelg och svampplockning.
Ella och jag åkte upp fredag morgon med Cathrine och Julia så vi var i Tärna vid lunchtid, mamma och Linda kom upp vid sextiden.
Lördagen for vi ut för att plocka lite svamp, dom var svår att hitta men 15liter fick vi ihop iallafall. Annars har vi bara ätit god mat, skrattat och haft det super. Tack tjejer för i helgen och ett extra tack till Cathrine för din gästfrihet.

Likes

Comments


Jag tänkte skriva lite om vad jag hade velat veta innan graviditet, förlossning och föräldraskap. Givetvis går det ju inte att förutspå hur det kommer att vara, men detta är mina små ahaa upplevelser inom ämnet.

Graviditet:
Att min mage helt plötsligt blev allmän egendom. Visst det hade jag hört innan men att det var något många kunde prata om och vilja känna på var något jag trodde att jag skulle reagera så starkt på.
Att illamåendet inte bara är på morgonen. Jag mådde väldigt dåligt ända fram till v17-18 och jag mådde dåligt hela dagen och ville somna så fort som möjligt för att slippa känna att jag mådde dålig.
Att man måste dricka världens äckligaste blutsaft när man har lågt järnvärde. Jag hade väldigt lågt järnvärde och åt både järntabletter och drack blutsaft för att få upp det. Och blutsaften var INTE god.
Att förstoppning är vanligt och att järntabletterna gör det bara värre, jag hade då som rutin att dricka ett glad med linfrön på morgonen som hade ståt under natten för att blötas upp. Inte gott det heller.

Förlossning:
Att det är den gravida som vet hur hon vill ha det. När jag kommer till ett lasarett så lägger jag över allt ansvar på de som jobbar där, med allt vad som heter bedövning, tips och råd. Men när man ska föda barn så är det du som ska bestämma. (Så länge som allt ser bra ut) Hur du vill föda, vilken ställning och smärtlindring. Det är absolut så det ska vara, att det är du som ska föda som ska bestämma. Jag hade tillochmed skrivit ett förlossningsbrev, där jag beskrev att jag bara ville ha lustgas, jag ville stå på knä eller ligga på rygg. Men när jag väl låg där och hade den värsta smärtan jag varit med om och personalen säger att det är jag som bestämmer om jag vill ha något mer för smärtan. Det enda jag ville var att smärtan skulle ta slut, jag ville att dem skulle säga att "vi ser att du har så ont och det skulle va bra med lite bedövning nu". Jag hade ett val att dämpa smärtan, men såhär i efterhand är jag glad över att jag höll mig till min plan, att det var jag som fick bestämma hur jag ville ha det.
Att varma handdukar minskar risken för att man ska spricka. Att man spricker är något som inte är ovanligt, men att det finns ett väldigt enkelt och effektivt sätt att minska hur mycket/lite man spricker önskar jag att jag hade vetat. Jag kom ihåg att personalen tryckte varma handdukar där nere och jag tyckte inte om det, jag sa att de skulle ta bort det. Men om jag hade vetat varför de höll handdukarna där hade jag nog accepterat det bättre.
Det är inte över bara för att bebisen är ute. Grattis bebisen har kommit till världen, smärtan är över!!! Nej, nej, nej... Om du har hört talas om en massage på magen man ska få efter en förlossning är det något man inte ska längta efter. Ett par minuter efter att bebis är född ska moderkakan också komma ut, för att den ska lossna trycker personalen på magen och det känns som att bli sparkad i magen. Man är så fruktansvärt öm i magen, det sista man vill är att nån ska vara och knåda där.
Efter värkarna gör ont, när livmoderns ska dra ihop sig vill man bara ligga i fosterställning. Men jag fick mina kraftigaste efter värkar när jag ammade och då vill man inte röra en muskel för man är så glad att bebisen fått tag om bröstet.
Att gå över tiden är vanligt för förstföderskor och om ens mamma gick över tiden. Dessa två punkter stämde in på mig. Mamma gick över tiden en vecka med mig och Olov stannade kvar i magen 10 extra dagar. Jag var så inställd på att jag skulle gå över tiden, dagen innan satt jag och pratade om hur länge jag skulle gå över. Men hon ville komma ut, 5 dagar före bf.

Föräldraskap:
Sömnlösa nätter och skrikande barn är det man hör att livet förändras till efter man fått barn. För vissa kan det absoluta vara så, för min del har min bebis nog fått sina gener från sin far - när hon väl somnat sover hon bra och länge. Min sömn är däremot sämre, vaknar många gånger på natten för att titta till henne, vaknar när Olov rör på sig och jag tror att han ska rulla över Ella trots att hon ligger i sin egen säng. Den undermedvetna skyddsinstinkten man får när man blir förälder antar jag att det är...
Att bli förälder är att man ingår i ett livslångt åtagande, man kommer att få massor av tips och råd. Ibland så att man nästan börjar ifrågasätta sig själv, men kom ihåg att du är den bästa för just ditt barn. Ett barn man kommer att göra allt för!

Likes

Comments

Idag har vi haft namngivningsceremoni för Ella. En dag fylld med härliga människor, sol på himmelen och många fina presenter. Stort tack till alla som var med oss idag, detta glömmer vi aldrig.

Ella har fått namnen Ella Aurora Viktoria. Olovs mormor som hette Edla kallades för Ella, och när namnet Ella kom upp älskade jag det direkt. Aurora heter Olovs farmor i mellannamn och det tyckte jag var väldigt ovanligt och unikt. Viktoria heter jag, min farmor i mellannamn, min mormor hette också det i mellannamn, min gammelmormor hette så, Olovs syster heter det och Olovs mormor hette det i mellannamn. Alltså namnet Viktoria var ju givet.

Likes

Comments

Älskar livet som mamma och mammaledig, att få vakna varje morgon bredvid världens sötaste och gladaste tjej värmer så i hjärtat. Att hon redan har hunnit bli över ett halv år är ju helt otroligt!!!
Vi har fått en liten unge som är världens matvrak, vilket är så kul. Hon äter allt man bjuder på, tillochmed broccoli.
Hennes första tand har också börjat att visa sig, hon sitter alltid med nåt i munnen. Lill valpen som vi börjat kalla henne, när hon har tex en snutte i munnen sitter hon och skakar på huvudet, så söt.

Likes

Comments

Påsken spenderades i björksele med familjen. Ella, Olov och jag åkte dit på fredagen. Vi körde ner på ån och åt lunch och spelade brännboll. På kvällen blev det påskmiddag som mamma hade gjort, supergott alltihop. Lördag så körde vi skoter till skogen där pappa hade lite vindfällor som vi tog hand om, blev lunch ut då också. På söndagen körde vi också skoter och åt lunch ute. Har blivit mycket skoter och som tur var tycker Ella det går väldigt bra att åka i skoter pulkan. Ella blev även 4 månader på lördagen och det firade vi genom att hon fick smaka lite mat för första gången, vilket hon såg ut att tycka om. Tack för en mysig påsk kära familj.

Likes

Comments

Igår körde vi till björksele för att hälsa på mamma och pappa. Även mina kusiner och deras föräldrar från Lycksele skulle också komma till dit. Väldigt kul att träffa dem och det var även första gången de fick träffa Ella. Mycket god mat, skratt och några lekar senare var det dags att få sig några timmars sömn, även det första gången för Ella att sova över hos mormor och morfar.

Likes

Comments

Lill tösen har hunnit bli tre månader redan, känns som hon har funnits här för alltid men ändå har tre månader gått så fort. Första vaccineringen är gjord och hon var så duktig, men det var inte roligt att se tårarna när dom stack henne. Men annars så växer och utvecklas hon för varje dag och det är så roligt att se. Hon skrattar, har upptäckt sina händer och har rullat från mage till rygg.

Ikväll är det bara Ella och jag hemma då Olov är i Skellefteå, så vi myser bara och har en riktig tjejkväll tillsammans.

Likes

Comments

För 19 år sedan föddes en fantastisk människa, en tjej som blev dotter till mamma och pappa, en tjej som skulle växa upp och bli en vän till många, men framför allt fick jag en syster. En lillasyster som har blivit min bästa vän. Vi har haft våra bråk och rivaler, men alltid vetat att vi kunde bli sams igen. Du är den som har hjälpt mig när det har varit som svårast, hjälpt mig på benen igen. Vi delar tankar, hemligheter, problem, skratt och tårar. Föralltid vi två - föralltid systrar!

Grattis på födelsedagen❤
Likes

Comments