Det har tagit emot att ge industritillverkad gröt till Nova pga alla tillsattser, så för ett tag sedan började jag att göra egen gröt. Välling har jag totalvägrat, men sen tänkte jag att det kan ju faktiskt vara mysigt att ha henne i soffan med flaskan som ett sista mål på kvällarna, istället för att sitta vid köksbordet och äta gröt. Vissa kvällar har hon varit så trött så hon inte ens har orkat äta gröt. Så efter en hiiiiimmla massa googlande så mixade jag ihop ett recept på välling...och hon gillade det! :) Kruxet med hemmagjord gröt och välling är att få tillräckligt med järn i. Men det går! Nu får Nova mest gröt, som innehåller mest järn, men som ett sista mål kommer hon nog få välling.

Alla ingridienser ska helst vara ekologiska!

GRÖT

½ dl mixade havregryn (INTE fiber!)

ca 1½ dl vatten

1 msk mixat paltbröd

1 msk aprikospure

1 tsk kallpressad rapsolja

Jag har en burk med mixat havregryn och en burk med krossat paltbröd, så slipper man göra detta varje gång man ska laga gröt! :) Går jättesnabbt!

Rör ihop havregryn, vatten och paltbröd och värm i micron i ca 2 minuter. Tillsätt sedan rapsoljan och aprikospuren och ev lite mer vatten. Det står 1 msk aprikospure för det är den mängden som krävs för att få tillräckligt med järn, men jag tar mer för att få gröten sötare, hon gillar den mer då :)

Aprikospuren gör du så här (storkok)

Lägg 4 påsar torkade osvavlade aprikoser (Saltå Kvarn har dessa) i en kastrull med vatten så att det precis täcker. Låt de ligga ett par timmas så att dom blir mjuka. Koka sedan så att de blir riktigt mjuka och stavmixa sedan och häll i glasburkar. Perfekt att ha i frysen och ta fram efter hand! Aprikospure är dessutom bra för hårda bebismagar :)


VÄLLING (kan förvaras i kylskåp 3-4 dygn så man kan göra mer än så här på en gång!)

1½dl vatten

1 msk quinoamjöl (innehåller mycket järn)

1 msk bovetemjöl

1 dl havremjölk (eller kokosmjölk)

1 tsk kokosolja (INTE det silvriga paketet med kokosfett!!) eller 2 msk kallpressad rapsolja

Koka upp mjölen och vattnet och vispa under tiden. Häll sedan i mjölken. Blir vällingen för tjock så tillsätt mer vatten eller mjölk.

Och sen när du ska servera vällingen kan du hälla i rapsoljan eller kokoksoljan (kan härskna annars)

Jag smaksatte den med lite kanel och ½ tsk vaniljpulver. (Man får vara försiktig med kanelen, farligt med för mycket!) Nova älskade vällingen och sov hela natten! ;)

Jag förvarar i glaskflaska, det är det bästa. Inga gifter, som finns i plast... Har även köpt glasnappflaskor till Nova från Lifefactory (bilden) :)Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Fredag = gottedag! Slängde ihop en Nutellakaka. Den fick toppbetyg av Andreas och tyckte själv den va heeeelt ok! ;)

Hällde en burk på 250 g Nutella i en skål och värmde en stund i mikron så den blev mjukare. Vispade sedan 5 små ägg så det blev ett vitt skum. Sen ner med Nutellan och blanda. Smörade och hällde lite mjöl i en form och ner med blandningen. In i ugnen på 180 grader i 25 min och sen på med lite florsocker. Lite grädde till! :)

Trevlig helg!


Likes

Comments

Det var ett tag sen jag skapade denna blogg, men sedan har det inte blivit av att jag bloggat. Men NU så! Denna blogg kommer mest att handla om livet som en barnklädestokig mamma till Nova. Men då jag jobbar på att komma i form igen efter graviditeten så kommer jag även att skriva om träning och kost. Mycket för att peppa mig själv, men förhoppningsvis även inspirera andra.

NU KÖÖÖÖR VI! ;)

Likes

Comments