DIY SOFFBORD

Homemade coffee tables BY ME

Herregud vad många kommentarer och meddelanden som trillade in när jag visade mina soffbord på Instagram i helgen haha. Så roligt!!! Och så himla kul att ni är så många som tyckte dom var snygga och vill veta hur man gör! Jag själv är SÅ himla nöjd och det blev verkligen mycket bättre än vad jag har vågat hoppats på haha. Jag anser liksom inte att jag är en händig person när det kommer till brädor, spikar och sågar och trodde inte att det skulle bli så bra haha, men jag lyckades minsann!

Jag har såklart tagit lite bilder på processen och tänkte förklara steg för steg hur jag har gjort. Speciellt också eftersom så många av er har frågat efter det. Det är faktiskt enklare än vad man tror, och väldigt prisvärt! Jag tror jag betalade lite mer än 1000 kr för båda borden, vilket är väldigt värt då jag sett liknande matbord och soffbord kosta från 3000 kr och uppåt.

____________________________________________________________

Du behöver:
Gjutrör
Kvartsstavar
Trälim
Träskivor (jag använde Ivar hyllplan)
Bets-färg
Såg

Jag köpte ett gjutrör på Bauhaus som var 30 cm i diameter och 1,2 meter lång. Tror det kostade 80-90 kr! Sedan kapade jag den i två delar med hjälp av en såg. Jag valde ju att göra två stycken soffbord, varav det ena 45 cm högt och det andra 50 cm högt.

Jag valde att köpa Ivar hyllplan på Ikea då det var mycket per prisvärt än att köpa brädor på Bauhaus. Tror dessa hyllplanen kostade 120 kr/st och då är dom redan "fina" i ytan. Dom är dessutom 50 cm djupa vilket var perfekt då det var det måttet jag ville köra på till mina bordskivor! Här hjälpte pappa mig att såga dom runda för det hade jag antagligen misslyckats med själv haha.

Sedan slipade jag kanterna så att dom blev någorlunda jämna samt inte så stickiga.

Jag köpte 14 stycken kvartsstavar (också på Bauhaus), vilket gick på ca. 850 kr, och kapade dessa i samma höjd som borden, dvs. 45 och 50 cm långa. Det slutade med att jag limmade på 34 stavar på vardera bord, men allt handlar ju om hur höga bord du väljer att göra samt hur långa kvartsstavarna är. Här var jag faktiskt orolig för att det skulle bli ett mellanrum i slutet, eller att den sista inte skulle få plats, men tur nog så fick alla stavar plats perfekt!

Såklart hade jag lyckats att räkna fel så att det saknades en (!!!!) stav till vardera bord haha, så jag fick köra bort till Bauhaus och köpa en kvartsstav till när jag hade limmat på dom andra haha. Så om ni nu undrar varför det är en kort stav med på bilden - det var för att dom helt enkelt skulle hamna rätt och inte glida runt medan jag var iväg haha.

Tips: Knyt två snören runt stavarna när limmet ska torka, så att dom inte böjer sig eller lossnar!

Dags att betsa borden! Som ni kan se så valde jag bara att betsa ovansidan på bordsskivorna (det är alltså undersidan som visas nere till vänster) då dom kan våga sig när dom blir fuktiga, vilket mina såklart gjorde. Panik haha. Dom rätade dock ut sig när dom blev torra igen, som tur är. Jag betsade ca. 1,5 lager per bord vilket jag tyckte blev perfekt!

Sedan är det bara att limma på bordsskivan på underredet. Detta glömde jag att ta bild på, men jag la bara lim överst på kvartsstavarna och limmade på skivan. Glöm bara inte att mäta innan så att skivan hamnar i mitten :)

Och såhär blev det! Nej alltså jag är så nöjd. Jag också i ett nötskal - ca. en timme efter att jag hade ställt fram borden så åkte jag till H&M Home och införskaffade lite nya kuddfodral. Jag har verkligen inget tålamod när det kommer till sånt här haha. Men iallafall - SJUKT nöjd med resultatet!

Hoppas ni gillade inlägget och att ni blev lite inspirerade!

Puss & kram

#bestofnouw #nouwoutfit

Gillar

Kommentarer

Linnealiebig
Linnealiebig,
Så så så himla fint 😊
nouw.com/linnealiebig
Toril
Toril,
Såå gaaalet snyggt!!
nouw.com/toril
beattriicee
beattriicee,
Så kul att få se och vill själv skapa dessa snygga bord! Wow du är så grym! 😍😍
nouw.com/beattriicee
agnesmathilda
agnesmathilda,

Så himla snyggt!

nouw.com/agnesmathilda
Marie,

Oh snyggt och vad den betsade färgen kommer fram i ramar, kuddar osv, snyggt

sweeetwordsbymirre.com
oliviamalm
oliviamalm ,

De är verkligen super fina!!

nouw.com/oliviamalm
fanip
fanip,

Shit, vad händig du är! Så duktig. Och blev ju grymt bra också, wow 😃

nouw.com/fanip
spiinaker
spiinaker,

wow vad snygga!!😍

nouw.com/spiinaker
corneliaeri
corneliaeri,

Så fint!! Detta ska jag försöka komma ihåg tills vi flyttar. <3

nouw.com/corneliaeri
Johanna
,

Vad hade ni för såg för att såga ut bordsskivan? Och hur mäter man ut hur många stavar man behöver så det blir exakt. (Så det inte blir nån glipa kvar)

malinkirstine
malinkirstine,
Jag ritade en ring med hjälp av en penna och snöre, för att få det jämnt, och sedan sågade jag ut det & slipade till kanterna. Du får mäta omkretsen på gjutröret & bredden på staven, och helt enkelt försöka räkna ut hur många du behöver. Lycka till! 😊
nouw.com/malinkirstine