MEN VARFÖR ÄTER DU LIK DÅ?

Note: Jag gillar inte att placera mig i facket vegetarian eller vegan. Jag äter inte kött och utesluter andra animaliska produkter så gott det går. Sen får man kalla det vad man vill!

99% av dom gånger som jag säger att jag inte äter kött får jag frågan "varför äter du inte de?" Jag vet inte om personen i fråga är genuint intresserad och vill höra en hel utläggning kring varför jag har valt att avstå från kött eller om det...Bara hör till? Är folk så outbildade idag att man inte fattar varför man avstår kött och andra animaliska produkter?

Jag, som alltid har älskat kött sås och potatis har gått från det helt. Med handen på hjärtat är jag så glad över att jag har funnit en livsstil som innebär att inte äta från djur, att köpa hem växtbaserade produkter så som ost, mjölk och smör. För vet ni, nu äter jag inte kött och potatis varje gång jag är på resturang, på mina födelsedagar, vid festligare tillställningar eller som ren och skär vardagsmat. Jag har funnit en sån kärlek till mat på ett helt nytt sätt. Jag har hittat nya substitut, nya recept och massor av ny inspiration till att laga god och hälsosam mat utan att någon har blivit mördad eller våldtagen för det.

Så, kära köttisar. Varför äter jag inte kött?

  • För djuren. Trots att många anser att djur i Sverige har haft ett "bra liv" innan dom hängs upp och ner, töms på blod (ibland fortfarande vid liv) så känns det etiskt inte bra för mig att äta köttet från dessa djur. Jag vill inte se skillnad på din lilla hund Fido eller min katt Oliver jämfört med en kyckling eller en gris. Djur är djur. Och varför se skillnad på ett "sällskapsdjur" och ett djur du kanske inte träffar på varje dag? Dom har fortfarande känslor, ett hjärta som slår, en hjärna att tänka med.
  • För miljön. Kor skapar metan. Metan är en gas som har uppemot 86 gånger starkare växthuseffekt än koldioxid. I kossornas avföring finns det lustgas som har nästan 300 gånger så stark växthuseffekt som koldioxid. Alla djur behöver såklart äta. Av det kilo kött du äter så har det gått åt omkring 2 och 10 kilo foder för det djuret. När djur bajsar så åker avföring ut i vattendrag vilket leder till att haven övergödslas. Det finns 500 döda zoner i våra hav som beror på avföringen från djuren Vi är 10 miljoner människor i Sverige och i 90 miljoner kommer kor, grisar och höns gå till slakt bara i år. HÄR kan ni höra mer kring detta (även källa till denna text)
  • Upptäcka nytt. Det finns så mycket köttsubstitut, miljontals av recept och så mycket annan mat att äta. Glöm inte att kryddor spelar så stor roll i matlagning (jag tror knappast att du skulle slakta en oxe och lägga på grillen utan kryddor eller marinad) samma sak med vegetabiliska matvaror, Krydda mycket och upptäck nya kryddor. Våga hitta nya recept att göra. Sen behöver man inte komplicera till det så mycket. Vill jag äta köttbullar eller köttfärssås så gör jag det! (tro mig, substituten är hur goda som helst)

Jag kanske inte övertalar er till fullo, det är inte ens min tanke. Men när jag står vid spisen och lagar ta mej fan världens godaste vegansk kött(fria)sås så undrar jag, över hela mitt hjärta hur folk kan välja att äta ett lik över detta. För mig är det självklart att välja ost, smör och mjölk utan animalier. Jag tycker att det är lika gott, om inte godare att veta att man gör en bra gärning av dom små valen man gör i vardagen.

"We all have lungs to breathe, legs to walk, ears to hear, a nose to smell, a brain to think, a heart to feel...the only difference is your perception."

Gillar

Kommentarer

Pengarellerpyssel
Pengarellerpyssel,
Åh vad bra skrivet! Jag är själv lakto-ovo veg men testar att byta ut mot helt vegetariska alternativ. Finns ju som du säger så många bra nu. Vilken bra förebild du är. Ja märkligt att alla inte vid det här laget vet om hur djuren har det och att det påverkar miljön att äta animaliskt. Kanske vill de bara inte se...? Det är ju jobbigt att ha dåligt samvete.
nouw.com/pengarellerpyssel
amandagroth
amandagroth,
Exakt 🤗😘
nouw.com/amandagroth
JosefineMedE
JosefineMedE,
Såå bra skrivet! Är varken vegetarian eller vegan men äter ofta sådana maträtter och har äntligen hittat veganska hud & Skönhets-produkter 👏
nouw.com/josefinemede
milefjords
milefjords,
Jag är varken vegan eller vegetarian då jag absolut inte gillar ex bönor , linser , tofu osv , men jag tycker man ska acceptera andras val ändå!
nouw.com/milefjords
Maawl
Maawl,
WOW! Alltså jag hade inte kunnat sagt det bättre. Känner så igen mig i din text till 100%. Så skönt att du lyckas sätta orden på det som så många av oss känner och tänker. Tack! ❤️
nouw.com/maawl
artibus
artibus,
Men vilket inlägg! Känner exakt lika, såfort man säger att man undviker att äta kött får man ”onda ögat” jag mår bra i min kropp och i mitt samvete när jag undviker att äta det. Tack för de fina inlägget! Starkt!! ♥️
nouw.com/artibus
lovisaelin
lovisaelin,

Håller verkligen med dig, såå bra skrivet! Känner verkligen igen mig i det du skriver, du satte ord på det jag tänkt och känt sen jag också uteslöt kött! Bra skrivet! ❤️

nouw.com/lovisaelin

Instagram @malinasenlund