Nu har det gått 2 m0nader sen Nelco blev skadad och vi är äntligen tillbaka! Jag har egentligen inte så mycket att säga tänkte bara göra en liten uppdatering om vad vi har gjort och vad vi ska göra. Vi har senaste veckan gjort lite bommar och små hinder för att börja bygga hoppmusskler som han tappat. Nu på fredag så ska jag tävla 1 meter och 1.10 på krk, bara för att ta mig runt 2 banor och ge mig och Nelco självförtroende och rutin för kommande 1.15 och 1.20 banor.

På min facebook finns en videon från dagens hoppträning som var den första på 8 veckor. Det känns att jag har tappat en del själv..😅😅

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu har det gått en vecka sen vi var på sjukhuset och det känns verkligen att jag och Nelco är på G igen! Vi har börjat trava nu och det känns äntligen som att han är som vanligt igen. För att rida igång en häst måste man ha tålamod. Det får inte gå för fort så man riskerar att riva upp skadan igen, vilket gäller alla skador. För att hålla tålamodet uppe är det viktigt att motivera sig själv och hästen. Det har jag gjort genom att stärka förtroende mellan mig och Nelco med frihetsdressyr och långa skritt promenader i skogen. Det har gjort att när jag nu har börjat trava lite och så småningom ska galoppera så kommer han att lita på mig och känna att det är roligt, skritt promenaderna har även gjort att han fått fina ryggmuskler då det är väldigt kuperat här, även i hans hage. På bilden över texten ser ni när jag hade Nelco lös i trådgården efter att ha ridit upp han från stallet i bara grimma. Jag litar på Nelco och det måste jag göra för att han ska ta mig över höga hinder, men då måste han också lita på mig. Och det är det förtroendet som vi bygger upp nu. För jag tror faktiskt att det är omöjligt att komma upp på en elit nivå med en häst man inte har någon bra relation till, och som man behandlar som en maskin och bara låter gå tills den stupar.


Idag finns det alla möjliga foder och vitamin pulver, just för att när vi har fått ett förtroende så ska man också kunna bygga muskler som är rätt för att en häst ska kunna leva upp till det vi ber den om. För det sliter på en häst att ta sig runt en hoppbana det gör det, och då behöver den få alla medel som finns till att kunna återhämta sig. Jag har tagit ner på Nelcos mat nu när han har varit skadad så att han inte blir så pigg så att han skadar sig själv i boxen eller hagen. Men nu när jag har börjat rida igång honom igen så har jag VÄLDIGT långsamt börjat öka hanns mat så att han kan bygga upp musklerna som han tappat.

Så om ni har en häst ni ska sätta igång så kan ni ta inspiration från mina top 5 tips som jag har använt mig av.

1. Bli inte arg på hästen, en skada är nått alla får då och då och det är aldrig hästens fel.

2. Se över hur mycket mat du ger hästen, tillräckligt så att den får i sig allt den behöver men inte lika mycket som om den inte är igång som vanligt.

3. Om ni ska skritta hästen för hand eller har den på boxvila se till att göra det mindre långtråkigt, göm godis i boxen och kela med din häst och tänk på tips 1. Gör mycket start och stopp övningar och även ryggningar när du är ute och går så att din häst blir tröttare psykiskt, och lyssnar på din även från marken.

4. Se över utrustning, ex skor och sadel så att du ger din häst har bästa möjlighet att bli frisk.

5. Låt skadab ta den tid den behöver och se det som något som kan föra er närmare istället för något negativt.

Hoppas att ni fått insperation till vad och hur man kan tänks under en igångsättning, lika och dela gärna ❤


Likes

Comments

Jag har tänkt att börja skriva här mer regelbundet och berätta mer om min ridning. Idag så var vi på ATG och Nelco var helt ren på alla fyra! Nu har han bara skrittat 4 veckor och blivit sprutade 2 gånger då han hade (enligt journalen) en lätt stukning efter att han sprungit  hem från anläggningen till stallet på asfalten och gått omkull. Nu ska jag försiktigt börja sätta igång honom i traven med intervaller under kommande veckan. Nu är vi påväg till vår gård i långserud där jag ska sätta igång han i 2.5 veckor. Tyvärr pga stukningen blev det inge flyinge i år men vi åker dit 2 veckor nästa sommar istället. Jag ser inte det som något dåligt faktiskt då vi kommer att ha utvecklats ännu mer då och förhoppningsvis kvalat och hoppat 1.30. Vårann inomhus säsong blev ju inte heller riktigt som vi tänkt oss då vi har hann med 2 tävlingar och 1 pay and jump. Den första pay and jumpen gick super men sen har dom andra tävlingarna inte gått som vi tänkt oss då han haft 2 hovbölder. När jag hade min praktik hos Emelie Von Essen så fick jag veta att han inte varit varken tränad eller tävlade så mycket inne i england, men jag är ändå så nöjd med vad vi har åstadkommit det här året!

Likes

Comments

Sen i Torsdags den här veckan så har det varit en festival i Karlstad (putte i Parken), den har varat i 3 dagar och varit gratis. Under dom här dagarna så har x antal övergrepp inträffat. Ni som läser det här tänker antagligen, men gud stackars tjejer. Ja det var det tjejer och ledsamt nog är jag inte förvånad. Jag har slutat vara förvånad över att det är killar som antastar tjejer... Det är lite som en vardag faktisk, eftersom man hör om det var och varannan dag. Ska det behöva vara så? Ska en 13 årig tjej, (vilken tjej som helst) behöva oroa sig för att någon går fram och klämmer dom på rumpan eller kommer bakifrån och tar på brösten. Ska det vara såhär killar? Ni kanske inte tänker på det då men det ni gör kan förstöra den tjejens liv oavsett hur gammal hon är. Du kanske glömmer det snabbt men det gör inte hon det kan jag lova.

Jag pratar tyvärr från erfarenhet. Och hur sjuk är det inte att kunna säga att "jo tack det där hände mig med" för det är inte ovanligt alls. Jag är trött på att behöva oroa mig för att det ska hända igen och att jag som tjej inte för vara ute till en viss tid bara för att jag är tjej. Att behöva titta mig över axeln och jag ska gå hem från en sen buss. Jag vill kunna gå till putte i parken själv utan mina vänner och lyssna på musik till sent på kvällen utan att behöva förbereda mig på att någon kommer att ta på mig, och denna någon en kille. Det spelar ingen roll om du är full eller inte, du tar inte på en främmande människa utan samtycke. Det finns inga ursäkter! Vi tjejer måste hjälpas åt, alla måste det, uppmuntra att anmäla så folk förstår hur många övergrepp som görs varje dag, anmäl så att dom som gör det här får sina straff. Straff som borde vara mycket hårdare en vad dom är. Att som tjej våga berätta om övergrepp är modigt och att ta det steget och våga är väldigt stort oavsett vilket typ av övergrepp som det är. När någon då berättar om det är det också viktigt att bli bemött bra. För jag vet att ett utav dom värsta sakerna som finns när man vågar berätta är att få svaren, "hon gör det för uppmärksamhet" eller "han sa att han inte gjorde det med flit". Hur folk tror att man hittar på nått sånt gör mig helt mörkrädd. Detta är ord som flera hundratals tjejer får hört när dom vågat stå upp för nått som är fel. Ord som inte bara sagts av killar. Vi tjejer måste hålla ihop och så är det bara! Och om det är någon som läser det här som faktiskt blev utsatta under dom här dagarna så vill jag att ni ska veta att jag tror på er och att det aldrig finns ursäkter för sånna här handlingar.

Dela gärna det här, för jag tror att fler behöver se det här. Då det är så många där ute som blundar för det.

Likes

Comments

Ja vi alla har ju varit med om något som inte gått som man tänkt sig. Oavsett om det var matte provet man trodde att man skulle få A på... Eller att du missat ett viktigt möte. Det kan vara små och stora saker, spelar igentligen ingen roll. För oavsett om du missat en buss eller ett möte, är oro och stress alltid lika tråkigt. Hästar fungerar ungefär likadant som oss, förutom att dom kanske inte överanalyserar vad boxgrannen åt till frukost, eller varför hen frustade i ett annat tonläge. Dom gillar kortfattat "inte stress". Jag tror att många kan känna igen sig i att komma till stallet och kunna släppa all stress och känna att man lungnar ner hästen lika mycket som hästen lugnar ner en. Och jag tror det är ofatbart viktigt att man har en platts där man kan släppa allt och bara va. Att inte behöva tänka på hur håret ser ut, om man sticker ut för mycket, för lite, om man målat sina ögonbryn i rätt nyans, att bara kunna vara sig själv.

Alla har inte en sån platts och alla vågar inte vara sig själv. Hett tips då, skaffa dig en häst. För hästen kommer alldrig dömma dig, oavsett om du kommer dit en dag och bara står och gråter, eller tränar på spanska glosor, inte ens om du står och snackar skit om chefen. Men det bästa av allt är att oavsett vad du säger så kommer aldrig din häst gå bakom din rygg, och snacka skit om dig. Det är en väldigt skön och trygg känsla, att kunna veta att du har en själ som aldrig skulle hugga dig i ryggen. Och det om du frågar mig är ett utav dom bästa botemedlen för all stress som kommer när saker inte går som du tänkt dig.

Likes

Comments

Det var ett tag sen jag skrev nu men jag har nu hittat något jag både brinner för och har erfarenhet av. Ridsporten och avundsjuka, kanske inte det första alla tänker på när någon säger ridsport, men det är ett ämne som inte är så uppmärksammat. Att höra det viskas bakom en på tävling, och när mamma kommer och berättar om folk som ståt och pratat om en som alldrig ens hälsat på en. Allt från, "var inte hennes häst halt" eller sånt som "har hon en ny häst igen". Jag vet att jag är långt bort ensam om det här! Då kan man ju undra varför...? Varför förekommer det just så mycket "skitsnack" bland stalltjejer och killar när vi alla vet hur fruktansvärt svårt det är? Man ska få allt att stämma ,sadel, känslan, hästens humör, ditt eget hummör och mycket mer. Jag tror att många som står och viskar glömmer hur svårt det är.


Det kommer alltid att finnas folk som vill tracka ner på en, och som njuter av att se en misslyckas. Det viktiga är då att se vilka dom människorna är och hålla sig borta från dom. Det är lättare sagt en gjort många gånger men viktigt är det. Jag står idag i ett fantastiskt stall och har fantastiska tränare som passar mig. Alla har inte den turen att hamna i ett sånnt stall, men ska det verkligen behöva vara just tur? Jag känner många som inte trivs i sina stall just på grund utav att det är mycket skitsnack. Kan vi inte alla bara ta oss en tankeställare och tänka på vad vi säger, och hur vi utrycker oss istället så slipper vi alla så mycket ilska och hat. I sommar ska jag på ridläger nere på flyinge och i helgen så var min första träff. Jag var gätte nervös just på grund utav det här men vilken lättnad det var när jag kom ner och fick träffa alla. Ett härligt och glatt gäng tjejer! Så tycker jag alla ska få bli bemötta i sina stall oavsett vilken höjd dom hoppar eller häst dom har. Och man ska inte behöva vara nervös just för att det är just hästtjejer eller killar. Så alla kära häst läsare ~säg nej till skitsnacket~.

Likes

Comments

Dom flesta av er vet ju vem jag är men nu har ni en bild på mig också. Jag skulle inte vilja kalla mig en vanlig tjej eller en typisk häst tjej. Anledningen till att jag inte skulle vilja kalla mig det är för att jag har själv inte riktigt kommit fram till definitionen vanlig. Vi alla har olika hästar, rider olika, och är olika uthålliga. Jag skulle nu vilja kalla mig uthållig, jag har snart säkert åkt av 100 gånger, men oavsett så är ju ändå ridningen en bergodalbana. Jag tror att grunden till att jag "biter ihop" så att säga, är underbara ridlärare från dag 1.


När jag började rida skulle jag precis fylla 6. Då red jag på ridskolan i Säffle på en ponny som hette Pelle. Pelle var min bästa vän och jag fick ha han som min egen. Sussanne och hennes dotter Bea Ödqvist, dom hjälpte mig med Pelle och lät mig tävla. Dom hjälpte även mamma med hennes häst Herkules. Alla borde ha en Bea när dom är små och ska börja rida! En som säger åt en att bita ihop på röriga framridningar och uppmuntrar till att göra sitt allra bästa hur mycket hästen en kastar av en. Och en sussanne som ger en värsta självförtroende boosten. Dom här två fantastiska personerna och min fantastiska mamma ligger i grunden till min ridning och är en stor anledning till att jag kommit så långt.


Imorgon ska jag hämta hem Nelco från Emelie, och när man inte kunnat rida på 2 veckor så har man verkligen tänkt mycket på ,hur jag rider, varför rider jag, varför utvecklas jag hela tiden. Tur existerar men på låg nivå skulle jag våga säga, resultat kommer med utveckling och kunskap om sig och sin häst. Min utveckling under detta år ska jag tacka Mia Grane för, som jag tränar för idag. Ennu en person som betytt mycket för min utveckling.

Så ta er tid och tänk igenom, vad skapar min utveckling, vem skapar den, varför skapas den, vad kan jag göra för att förbättra den.

Likes

Comments

Stallet som ni ser på bilden tillhör Emelie Von Essen, hon har nu nitton hästar. Under veckan har jag lärt mig en massa! Jag fick chansen att träna för Emelie och vara med på den hon åkte på. Nelco som nyss blivit frisk från hovböld stortrivdes och har verkligen fått tillbaka det vanliga "suget" på hinder. På onsdagen så fick jag följa med när hästarna skulle tränas (6 hästar). Tränaren hette Henrik Lanner, han har ridit OS i Barcelona och varit landslagstränare. Han hade ett otroligt lugn och var tydlig med vad han ville få fram av både ryttare och häst så även en sån som mig (orutinerad) kunde förstå och lära mig mycket!

Torsdagen hade kommit och tillbaka till stall arbete, jag som skulle ha tävlat i helgen, skulle hoppa lite för Emelie, men först skulle hästarna ridas ut. Jag skulle få rida Joy Ride, en 6 årig valack. Turen gick toppen och alla hästar var relativt lugna, vi är 100 meter från stallet då en bil kommer, som saktar in och kryper förbi Joy som då hade en häst bakom sig, framföroch ett dike bredvid vägen. Min teori är att han kände sig trängd och som 6 åring så blir ju allt läskigt läskigare. Det slutar med att han stegrar och välter, över mig.Jag får åka ambulans och efter röntgen kan dom konstatera att mitt bäcken har 2 frakturer var av på ett ställe det är flyttat en aning. Jag har nu ridförbud i 3 månader (hoppas vara i sadeln lite tidigare) och sitter i rullstol i cirka 1 vecka. Nelco är kvar 2 veckor hos Emelie så han hålls igång och sen hoppas jag på att kunna longera iaf.

Ja det var min vecka, slutade inte som jag tänkt med fantastisk!😍

Likes

Comments

Ibland blir det inte som man tänkt sig...i tisdag eftermiddag så skulle jag trimma Nelco och träna vattenmatta. Jag sitter upp och känner att han är spänd, och när jag börjar trava känner jag att det är nått skumt i bakärran. Mamma, stall ägaren och jag kan sedan konstatera att han är varm i kotan höger bak. Orolig blir man såklart, men vi väljer att avvakta.


Dagen efter så kommer hovslagaren och hon märker han är mycket öm i sulan, hon börjar karva och hittar en liten hov böld. Hon tar bort den och hela hästen ser mjukare ut på några sekunder. Förhoppningsvis så kan jag rida till helgen och han kan följa med till tävlingsstallet som jag ska jobba i hela nästa vecka. Mer om det får ni veta om nästa vecka!Eftersom han haft ont och blivit spänd så avslutade jag med massage.

Likes

Comments

Idag har jag ridit min tredje 1.15 och min tredje 1.20, för att vara min tredje gång är jag riktigt nöjd. Det första många tänker är ju då, hon blev placerad. Det blev jag tyvärr inte men jag kunde inte bry mig mindre för idag hade vi känslan av att vinna OS fast tre nerslag på 1.20, han kom rätt på hinder och det var bra tempo+att han tog vatten matta utan beskymmer. 1.15 fick vi två slarv Pet och ett skit stopp på vatten mattan för han blev lite tittig.


Att vinna och få rosett är roligt men det behöver inte betyda att det var en bra runda. Ja tränar nu på att rida noggranna vägar och ha bra tempo, om det svår 4 fel eller inte spelar ingen roll. Vi tränings tävlar för dom stora klasserna för det är då man ska rida på i omhoppning och det är då vi ska vara felfria, men man måste träna för att komma dit. Idag hoppade jag och Nelco en fantastisk 1.20 runda och det är det som är det viktigaste!

(Tyvärr fick jag inte in videon här men den ligger uppe på min facebook kolla gärna)

Likes

Comments