Header

För några veckor sedan fick vi en uppgift i Svenskan. Vi skulle läsa och analyserna en debattartikel och försöka hitta argument för eller emot. Vi fick några olika alternativ och för mig var det enkelt att välja vilken jag skulle analysera. Den som hade rubriken '' skolan måste förändras inte barnen'' skriven av mamma och skribenten Karin Elf.

http://www.expressen.se/debatt/skolan-maste-forandras---inte-barnen/

Jag tyckte att hennes debattartikel var väldigt onyanserad och även fast det är hennes åsikter hon vill förmedla är det otroligt viktigt att se på saker och ting från olika perspektiv. Hon skriver genom hela texten att den större delen barn med adhd misslyckass i skolan och alla föräldrar till barn med adhd '' smärtsamt lever med detta dygnet runt. Skribenten Karin tar även upp en rad exempel på symtomer som visas när man har adhd och jag tycker helt enkelt att det låter som om Karin dumförklarar alla som har denna diagnos och drar även ner alla lärare. Det låter inte alls som hon har koll på diagnosen, eller som Karin väljer att kalla den ‘‘sjukdomen’’.


Eftersom att jag har diagnosen adhd och dagligen utmanas med olika uppgifter precis som alla andra elever i skolan så vet jag hur svårt det är att lyckas. Men jag vet också hur lätt det är att lyckas om man arbetar med sin adhd. Det som jag tycker Karin gör fel är att hon väljer att skriva om adhd och få det låta som en hemsk sjukdom. I själva verket är det tvärtom. Att ha adhd är helt fantastiskt och jag är stolt över att jag klarar av att leva med diagnosen. Om man inte har denna fantastiska diagnos så tycker inte jag att man har rätt att tala om hur denne tror att personerna med adhd mår eller känner. Ingen kommer någonsin att förstå sig på denna otroligt speciella och känslosamma diagnos om man inte själv har den. Många brukar säga att barn som har adhd oftast är väldigt aggressiva och impulsiva. Istället för att bara nämna dessa egenskaper, som för övrigt inte beskriver i närheten hur det är, så tycker jag att man kan försöka förstå. Försök förstå hur vi med adhd känner om människor tror så om oss.

Det den här artikeln inte nämner är alla fördelar med diagnosen. De som har adhd eller som det kallas med ett finare ord en neurologisk funktionsnedsättning har en annorlunda fungerande hjärna. Forskare har upptäckt att barn med adhd i genomsnitt har lägre hjärnvolym och mindre grå hjärnsubstans än barn utan adhd, de områden som styr uppmärksamhet och känslor. Detta kan förklara varför en person med adhd kämpar för att vara uppmärksamma eller kontrollera sina impulser. Men varför måste adhd vara någonting negativt?

Tack vare min impulsivitet så har jag många gånger vågat stå upp för både mig själv och mina vänner i lägen som ingen annan vågade. Tex, höll de på att uppstå mobbning i min förra

klass men eftersom att jag med hjälp av min fantastiska diagnos är väldigt bra på att läsa av situationen och snabbt veta vad jag ska göra så eskalerade inte mobbing utom den tog slut innan det hann bryta ut ordentligt. Tack vare min känslosamma diagnos har jag en otroligt nära relation med min familj och vänner. Jag brukar ofta tala om vad jag känner för dem och hur mycket jag tycker om dem. Den känslosamma delen av min diagnos, eller som är en del av mig, har inte alltid har varit positiv. Det är många gånger som människor missuppfattar mig eftersom jag kan känna så extremt mycket känslor för saker och ting. När andra blir glada blir jag extremt glad och när andra blir ledsna blir jag extremt ledsen.


Den bästa med mig och tack vare min diagnos är min otroliga målinriktade sida. När jag går in för något så blir det så. Jag har alltid många bollar i luften och jag har höga mål och ambitioner i livet. Jag har alltid varit en sådan tjej som har sportat varje kväll i veckan, gått i skolan hela dagarna och när det äntligen är helg så tränar jag ännu hårdare eller så har jag jobbat. Jag vet att om man tränar hårt så lyckas man, men man kan alltid lite bättre. Om man jobbar så tjänar man pengar, fast man kan alltid tjäna mer pengar. Denna balans är väldigt svår att hitta och många gånger har det blivit för mycket för mig.

Samtidigt är jag så otroligt stolt över mina höga mål i livet och att jag alltid har prioriterat skolan. Med hjälp av min medicin och många dåliga år i skolan när jag var mindre så är jag nu en topp elev och har de högsta betygen i nästan alla ämnen. Med hjälp av min vilja så får jag de betyg jag vill. Men det viktigaste av allt, med hjälp av mina fantastiska lärare som hjälper de mig nå de betygen jag strävar efter, efter mina förutsättningar får jag det betyg jag faktiskt förtjänar. För jag jobbar så hårt för att nå de.Karin nämner att många lärare inte har den utbildning som krävs för att ta hand om ett barn med adhd. Men jag har träffat otroligt många lärare som faktiskt har en otroligt bra utbildning och är väldigt hjälpsamma. Det tycker jag är viktigt att nämna så jag hoppas att Karin och även andra människor kan läsa denna text och kanske fundera på nytt om det verkligen är så dåligt som Karin få det att låta för alla elever med diagnoser. För mig och för tusentals andra ungdomar fungerar det hur bra som helst i skolan och för vissa inte. Jag tycker det är viktigt att förklara att de finns två sidor av allt, vilket Karin inte väljer att inte nämna.

ADHD är helt fantastiskt. Jag älskar min diagnos
Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

http://www.ugg.com/uk/classic-mini-ii/1016222.html

I 17 års present fick jag ett par Uggs av min älskade fina mamma!

De senaste 5 åren har jag haft två olika beigea Uggs, 2012 fick jag ett par av de högsta uggsen och två år senare fick jag mellan storleken. Nu fick jag äntligen ett par svarta mini Uggs! och jag vet att det finns ingen fulare sko än Uggs, MEN de är ju så otroligt sköna och mysiga. Svarta mini uggs är dessutom väldigt diskreta och passar till väldigt många olika outfits.

Jag skulle rekommendera att beställa på nätet eller om någon som ni känner ska till USA eller liknade så kan du be dem köpa där. Det är väldigt mycket billigare men det kanske ni förstår ;) Jag skulle även rekommendera att testa Uggs i butik då det kan vara ganska speciella i storleken. I och med att det är så mycket fluff inuti kan de kännas ganska trånga när man provar de första gången, men fluffet lägger sig och de som alla andra skor töjer ju ut sig. Jag tog storlek 37 och det är den storleken jag brukar ha i skor.

Vill ni att jag ska visa fler av mina födelsedagspresenter är det bara kommentera så fixar jag det.

Likes

Comments

Idag har jag verkligen varit ute och flängt hela dagen. Mamma och jag har varit och lämnat tillbaka grejer som vi inte ska ha, vi har köpt grejer som vi ska ha och handlat inför brunchen jag ska ha nästa söndag. Det är verkligen mycket grejer som behövs då jag ska baka allting själv.

Innan det blev mörkt vid typ 17?! så åkte jag, mamma och mormor till Spånga Kyrka där morfar är begravd. Vi tände lite ljus och la dit pumpor och det blev verkligen supermysigt. Vi ska tillbaka dit på lördag då det är allhelgonaafton och då är det verkligen hur fint som helst. Massor med människor och tända ljus överallt.

Nu ska jag börja packa för imorgon åker ju jag till Bryssel tidigt på morgonen, är supertaggad. + att jag har köpt en systemkamera så nu blir det verkligen fina bilder här på bloggen.

Kram

Likes

Comments

Söndag 30 oktober - 2 november

Åker jag och min pojkväns familj till staden Bryssel. Som alltså ligger i Belgien. Hade verkligen ingen koll på verken staden eller landet. Har aldrig varit där tidigare men något jag vet att jag ska göra är att köpa massa belgisk choklad, käka belgiska våfflor och shoppa. Det verkar som en jättemysig stad.


Fredag 4 november

Är det min födelsedag! äääääntligen. Jag är ju den som fyller sist i mitt kompisgäng och sist i min klass. Många snackar om att de får ta körkort om typ 3 månader, själv har man ett helt ÅR kvar. Menmen. På min födelsedag blir det väl middag hemma med min familj och släkt som vi brukar göra. Det mysigaste med min födelsedag är helt klart att träffa alla i min familj och äta mysmiddag.


Söndag 6 november

Då är det dags för min födelsedagsbrunch, som jag är väldigt taggad på. Lördagen den 5 nov blir det bakning hela dagen då jag ska ha väldigt mycket bakverk på brunchen. Jag har bjudit in ungefär 15 av mina kompisar som är välkomna hem till mig på brunch.

(inte min bild) men hoppas det ser såhär gott ut på min brunch också.


När det fantastiska lovet är över så är det dags för skola igen i ungefär 6 veckor sen är det dags för jullov, och gud vad taggad jag är. Hoppas ni också får ett bra lov, vad ska ni hitta på?

Likes

Comments

ÄNTLIGEN HÖSTLOV!

Inledningen av lovet började jätte bra, jag slutade vid 12 tiden och åkte hem och sedan lite senare åkte jag in till stan och mötte jag min tjejkompis Ebba och sen gick vi tillsammans och käkade på nyöppnade Vigårda på Vasagatan. Jag tog en asgod hamburgare m pommes och ebba tog nån veganburgare. Anledningen till att vi sågs var att vi skulle på ett event. Andrea Hedenstedt och hennes kompis Mathilda Lundqvist som tillsammans har en poddcast som jag har lyssnat på i flera år, hade en livepodd igår där de pratade om ämnet ''Vänskap'', det var verkligen intressant. De lottade även ut 50 goodiebags och Ebba vann en! Det var riktigt nice saker i. Tex ett skal från Richmond and Finch, hårprodukter från Maria Nila, en glossybox och lite annat. Riktigt nice.

Likes

Comments

Nu är jag äntligen klar efter att ha rensat bort alla gamla inlägg på bloggen. Ville ta bort allt gammalt och starta om bloggen på nytt.

Jag är så peppad för att börja blogga, då jag känner att jag vill skriva av mig mer och visa vad som händer i min vardag (som oftast inte alla är intressant). Under flera månader när jag inte har bloggat så är det ändå ungefär 40-50 personer som läser den, vilket betyder ju att någon verkar vara intresserad.

Vad har hänt under tiden jag varit borta från bloggen då? JO mycket. Jag har börjat i tvåan på gymnasiet. Jag har tagit en paus från handbollen som länge varit en del av mitt liv. Jag har blivit några år äldre och även klokare får jag hoppas. Ni kommer ju såklart få reda på mer om mitt liv men för att avsluta detta så hoppas jag verkligen att folk kommer tycka om detta, för att blogga tycker jag är väldigt roligt.

(Bild från i måndags när jag precis hade klippt mig!)

Likes

Comments