Denna helgen är vi på tävling i Karlstad, en mycket trevlig tävling och så bra arrangerad!
Men ännu en gång får man bevittna hur dåligt vissa ryttare behandlar sina hästskötare. Nu menar jag inte kompisar som följer med sin kompis för att hjälpa till utan etablerade tävlingsryttare som livnär sig på sporten.

Ett vanligt scenario som man ganska ofta kan bevittna när man befinner sig på dessa tävlingar är när ryttaren suckar över att utrustningen inte är tillräckligt bra putsad eller så har hästen någon liten fläck någonstans på kroppen som hästskötaren lyckats missa. Ett litet mänskligt fel som kan hända den bästa.

Men ett scenario som jag fick bevittna idag fick mig att koka i ett x antal timmar. Jag hamnar bredvid en familj inne på lunchserveringen där det yngsta barnet frågar varför de inte beställt mat än. Vad jag antar är mamman i familjen svarar att de väntar på hästskötaren som är i stallet och fixar. Och där börjar skitsnacket, hästskötaren var lat, slarvig och frågade alldeles för mycket. Där satt de bland alla dessa människor och pratade högt om hur dålig de tyckte att deras hästskötare var.
Mamman frågar sedan den yngsta dottern som inte ens har åldern inne för att sitta på en storhäst om hon verkligen orkar mocka idag, dottern svarar då nej. Mamman skrattar och säger samtidigt ja men då får hon göra det också och resten av familjen skrattar med.
Just där och då ville jag bara skrika rätt ut, att de kanske skulle lyfta på sina arslen och gå till stallet och hjälpa till för att kunna äta fortare. Om inte annat för att underlätta för sin personal? För så här är det, hade inte deras hästskötare funnits där hade de aldrig kunnat sätta sig i lunchserveringen i lugn och ro. De hade istället varit tvungna att göra alla sysslor själva. För just nu behöver de faktiskt bara sitta upp på hästen som hästskötaren leder fram till framridningen och när de ridit klart lämnar man över hästen till hästskötaren igen som sedan får gå upp till stallet och ta hand om den hästen som ridits och sedan börja göra iordning nästa. Och så fortsätter det tills alla hästar har tävlat sina klasser. Därefter ska det mockas, all utrusning ska putsas, sen ska hästarna även gå en runda för att inte stelna fram till morgonen då de ska ut och gå igen.
Sen är det kvällsfodring när allt är klart på kvällen.
En hästskötares arbetsdag på tävling tar i stort sätt aldrig slut. Medan ryttarens arbetsdag ofta slutar när de tävlat sista hästen.

Det visade sig senare att familjen hade med sig 6 hästar. En hästskötare på 6 hästar är ganska lite, det funkar men det är slitigt om det är tight mellan starterna och hästskötaren behöver göra alla sysslor själv och ofta är det så det ser ut.
Självklart är vi som hästskötare anställda för att göra detta, det vårt jobb. Men jag kan trots detta inte förstå att man inte ibland kan underlätta för sin personal som man gör på andra arbetsplatser, man hjälper till om det skulle behövas helt enkelt.
Jag förstår inte heller hur man har mage att helt öppet sitta och prata skit om sin personal. Är du inte nöjd med din personal så ta det med han/henne.
För din hästskötare är en del av ditt team, en viktig del för att du ska kunna rida på en hög nivå och framförallt den personen som sätter dina hästar först i alla lägen.
Alla hästskötare har det inte så här, det finns många bra arbetsgivare inom hästsporten precis som det finns många dåliga.
Men jag tror att många ryttare glömmer bort hur viktig hästskötaren faktiskt är för deras framgång och det är något som egentligen aldrig får glömmas.

Jag däremot har hamnat hos en bra arbetsgivare, jag får hjälp när jag behöver, vi två för en dialog när jag gör något dåligt och detta uppskattar jag otroligt mycket även om det borde vara en självklarhet enligt mig.
Men ni som har det dåligt, snälla säg upp er eller i alla fall ryt ifrån. Ni förtjänar att bli uppskattade för det arbete och engagemang ni lägger ner!

Från en hästskötare till en annan, vi äger.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej på er!
Det var ett tag sen vi hördes. Jag har varit ledig ett par dagar förr förra veckan och begav mig då hem till Ronneby ett par dagar vilket var riktigt skönt!
I måndags åkte jag dock tillbaka och tog med mig min lillasyster upp som åker hem imorgon igen.

I torsdags åkte vi till Gislaved för att tävla. Resan började allt annat än lugnt då Tiara var brunstig och Harry var allt annat än lugn på bilen. Fick stanna en gång och spänna fast honom så han inte kunde se henne.
När vi sen kom fram hade vi fått boxar med enbart galler emellan och detta är inte så populärt när man har en hingst med sig, så vi blev förflyttade till ett eget litet stall på anläggningen!
Sen kom nästa bakslag, jag hade glömt Richards ridstövlar.. Så det var bara att leta upp någon som kunde köra de 4 timmarna och lämna dom morgonen efter. Som tur väl löste det sig!

Hästarna presterade bra allihopa och Harry placerade sig som 3:a i en 130 och 6:a i en 140, Cadance gjorde fina rundor i 120 och 130, Tiara gjorde en ganska dålig runda på fredagen men gjorde bra ifrån sig de andra två dagarna!

Igår skulle vi då åka hem men då kom nästa bakslag, lastbilen hade gått sönder.. Att hitta en mekaniker sent en söndagskväll är allt annat än lätt så vi fick helt enkelt stanna en natt till!
Så imorse rullade vi hemåt efter att lastbilen blivit lagad och tyckte att allt var frid och fröjd men möts då av en trafikolycka på E4an. Då vi har en häst som inte vill stå på bilen när den står still var detta inte precis det vi ville vara med om. Skulle hon få panik är det bara att lasta ut. Som tur väl gick det fort och vi kunde köra iväg efter bara 40 minuter!
Så nu är vi hemma och allt är inpackat och klart, vi har duschat och nu ligger vi i soffan och kollar på beck.

Hoppas allt är fint med er!
//MAJA

Likes

Comments

Det blev ingen resa till Göteborg.. R känner sig fortfarande krasslig så att åka och tävla 3 hästar då är ingen bra idé!
Så idag har bara varit en vanlig dag. Jag avslutade min dag med ett pass i ridhuset på Fancy. Gick inte så bra idag, hon var trött och bråkade mest men till slut käbdes det ändå helt okej. Så ett pass som skulle varat i ca 30 min dubblades till en timme. Vet inte vem som var svettigast, hon eller jag.

Nu ligger jag på soffan och tänker enbart förflytta mig när jag ska kvällsfodra och när jag ska lägga mig. Är helt slut.
Hoppas allt är fint med er!

//MAJA

▫️Världens finaste Fancy ▫️Oskar var också sliten idag▫️

Likes

Comments

Jag önskar att jag kunde skriva att vi var på plats i Göteborg just nu men så är tyvärr inte fallet.
Inatt blev R sjuk och vi kunde därför inte åka idag som planerat, men mår han bättre imorgon så åker vi då istället.

Så idag har jag fått rida hästarna och nu har jag ännu mer träningsvärk efter igår, skönt..
Blev precis klar i stallet för en stund sen så nu ska jag bara ta det lugnt resten av kvällen.

// MAJA

▫️Oskar kom och mös en stund ▫️ Cadance Z även kallad "surkärringen" ▫️

Likes

Comments

Hej på er!
Igår var jag som sagt ledig så försökte ta sovmorgon men vaknade halv 8 och trodde jag försovit mig innan jag kom på mig själv, så typiskt!
Spenderade min dag i ett shoppingcenter där jag hittade lite smått och gott.
På kvällen tog jag och Fancy runda i skogen och självklart började det ösregna när vi kommit halvvägs, så det gick ganska så fort hem haha.

Idag har jag börjat packa inför helgens tävling i Göteborg och vi åker imorgon förmiddag. Så innan avfärd ska hästarna ridas och badas och lastbilen ska packas klart.
Idag hoppade jag även Fancy ordentligt för första gången och det gick bättre än förväntat, även fast jag är duktigt ringrostig så är jag faktiskt nöjd!

Nu har jag precis kvällsfodrat så nu ska jag krypa ner i sängen och läsa lite.
Hoppas allt är fint med er!
//MAJA

▫️ lunch ▫️ dyngsur ▫️ stallkatten Oskar ska alltid vara med ▫️ så mycket att putsa inför varje tävling ▫️

Likes

Comments

Välkomna min nyaste familjemedlem!
Fancy Fearne är hennes namn, ett sto född 2010 efter Spartacus-Concorde.

Det var alltså denna hästen vi hämtade hem från Örebro, hon skulle säljas och jag nappade direkt.
Ingen är lyckligare än jag just nu och nu hoppas vi på att allt går bra mellan oss.
Kanske ser ni oss ute på tävlingsbanorna nästa år? Vem vet!

Likes

Comments

Hej på er!
Jag har inte bloggat på ett par dagar då jag inte mått så bra. Har haft ont i huvudet, varit snuvig och allmänt hängig.
De senaste dagarna har varit lugna och har bestått av några skogsturer.
Nu sitter vi i lastbilen på väg till Örebro för att hämta hem en häst som varit iväg ett tag. Ska bli så spännande att se vad detta är för individ.
Ikväll kommer även mamma och Emma igen och hälsar på ett par dagar, så roligt! Längtat efter dom sen de åkte hem sist.

Hoppas allt är fint med er så hörs vi senare med update om den nya hästen.

//MAJA

Likes

Comments

Hejsan!

Idag har jag som sagt varit ledig, så skönt. Vaknade dock redan vid halv 8 men tvingade mig själv att somna om till halv 10. Då tog jag bilen bort till Ica och köpte frallfrukost. Har varit sugen på ostfrallor i flera veckor så kände att det var dags nu!
Efter frukosten la jag mig vid poolen och har legat där resten av dagen.
Nu håller jag dock på att städa och tvätta, så tråkigt men det måste tyvärr göras ibland.

Nu ska vi grilla lite hamburgare till middag sen blir det tvn resten av kvällen!
Ha de gött.

//MAJA

Likes

Comments

Hola amigos!
Igår kom vi äntligen hem från Vetlanda, R bestämde sig för att inte starta hästarna igår pga värmen och att vi åker på nästa tävling redan på torsdag. Har nog aldrig varit så trött som jag var igår när vi kom hem, värmen tar verkligen på en.

Imorse fick hästarna gå i skritten som vanligt medan jag mockade och tömde lastbilen. Därefter red jag Tiara och Harry medan Cadance endast longerades. Egentligen skulle alla longeras men jag var otroligt ridsugen idag så två fick ridas istället. Hade jag ridit alla tre hade jag förmodligen inte kunnat gå imorgon. Det känns redan i benen vill jag lova haha.
Efter lunch badade jag Conlux och Tella, veterinären kommer imorgon och då måste de vara rena och fina! Så nu hoppas vi bara på bra besked imorgon... Håll tummarna ni också är ni snälla!

Imorgon är jag ledig men kommer vara med när veterinären är här som en extra hand ifall det skulle behövas. Kommer ändå inte göra något speciellt kul, måste städa och tvätta. Bläääää
Är det fint väder ska jag försöka spendera någon timme vid poolen också.

Hoppas ni också haft en fin dag! Vi hörs imorgon.

//MAJA

Harry & Tiara

Conlux & Chantelle

Likes

Comments

Hej på er!
Idag har det varit lika varmt som igår och jag har nog aldrig svettats så här mycket i hela mitt liv.
Hästarna verkade dock obrydda då de leverade riktigt bra resultat idag!
Harry kom 3:a i sin 140 debut, Cadance var felfri i sin 130 debut men Tiara hade dock ett stopp. Hon tvekade på samma hinder igår men idag blev det ett stopp. Resten av rundan var hon dock superfin!

Emma och mamma har också varit här idag, så roligt att ha dom här. Blir alltid lika glad och pigg i deras närhet!
Att de körde 5 timmar sammanlagt fram och tillbaka över dagen för att umgås är guld värt för mig.

Nu är klockan strax 8 och vi ska försöka få i oss lite mat. Mamma hade med sig lasagne så det ska bli så gott!!
Sen ska hästarna ut och gå en sväng innan det är dags att kvällsfodra.

Hoppas ni inte varit allt för bakis idag för att kunna njuta av dagen.
Vi hörs imorgon!

//MAJA

Syns det att jag trivs med mitt jobb?

Likes

Comments