Vegansk & glutenfri choklad brownie

Sugen på lördagsgodis? Här bjuder 100kitckenstories på ett recept till en vegansk & glutenfri choklad brownie tårta. Lifestyle -

Jag hatar att slänga mat. Verkligen hatar också. Jag försöker alltid använda mig av kreativiteten för att ta slut på de ingredienser och matrester vi har hemma, och blir sur om mamma får för sig att slänga något. I Sverige är matavfallet generellt sett otroligt stort, och ofta är det dumt att vi slänger maten när man faktiskt ta vara på mycket. Idag ska jag visa en produkt du aldrig någonsin tidigare använt dig av men som kan göra något så vackert och fantastiskt som en vegan och glutenfri choklad brownie!

Jag hade gjort bönröra på ekologiska kidneybönor för några dagar sedan i Sverige, och efter att ha haft ett minne att man kan ta vara på spadet från bönorna och göra vegan maränger av det, så hällde jag i det i en burk och satte in det i kylen. Dagen efter tog jag tag i det och klurade länge ut vad jag skulle göra. Jag var inte sugen på maränger i alla fall, och chokladälskare som jag är så vill jag istället göra något med choklad - såklart. ;)

När du vispar kallt bönspad så blir det väldigt väldigt fluffigt (fluffigare än vispade ägg men fortfarande mindre än vispgrädde) och är helt fantastiskt att använda som substitution för ägg. Resultat blev därför denna vegan chokladbrownie som är wow!

[Recept]

Vegan och glutenfri chokladbrownie gjord på spad från bönor

20 gr kakaosmör (kan bytas ut mot kokosolja)

2 msk rå kakao

1,5 msk eko kokosolja

2 msk agave sirap (eller honung)

½ dl steviaströ

1 tsk äkta vaniljpulver

en nypa salt

1,5 dl kall vätska från eko kidneybönor (den ungefärliga vätskan från en förpackning)

1 msk kallt kaffe

1,5 dl bovetemjöl*

2 msk raw cacao nibs + för garnering

* Jag har själv inte testat, men om du inte har bovetemjöl så kan du byta ut det utan några större problem mot andra mjöl: t.ex. mandelmjöl, kikärtsmjöl eller teffmjöl. Ha dock i åtanke att konsistensen kan förändras lite.

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader, och smöra en hyfsat liten form med kokosolja och ströbröd.

Smält kakaosmöret och kokosoljan i en liten kastrull. Sila ner kakao och blanda om.

Tillsätt stevia, agave sirap, salt och 2 msk cacao nibs.. Blanda om.

Är din vätska från dina bönor kall? Då kan du vispa din vätska för ca 2 min till ett skum. Inte lika kompakt som vispgrädde men mycket fluffigt.

Häll i chokladblandningen och blanda om med en slickepott/slev (viktigt - vispa INTE). Tillsätt vanilj och ditt kalla kaffe och blanda om igen.

Sila ner ditt mjöl för att undvika att klumpar skapas. Blanda om.

Häll i blandningen i din smörade form, och sätt in i ugnen för ca 25 min. Var noga med tiden,. Jag hade den inne i ca 30 min och då tyckte jag att den var liiiite för torr.

Ta ur från ugnen och låt svalna för 15-30 min innan servering. Då kan du servera med pudrad rå kakao och cacao nibs, med en god chokladglasyr eller lite kokosgrädde. Pick and Choose, och njuuut!