"Världen bestämmer hur vi ska se ut"

"Världen bestämmer hur vi ska se ut"

I tidig ålder måste vi lära oss att ta ansvar för oss själva och lära oss vad som är rätt och fel. Rent kroppsligt tänker jag nu. Vi får tidigt lära oss hur en "perfekt" kropp ska se ut och hur könsrollerna ska se ut. Krönika -

Något som det pratas mycket om idag är kroppshets och kroppsideal. I dagens samhälle är allt för många, unga som äldre, beroende av sin kropp och sitt utseende. Alltså, vi har blivit fixerade vid våra kroppar. Och det hetsas mycket i modevisningar. På ena sidan kan det stå: "Älska dig själv". På de andra fem sidorna står det: "Gå ner i vikt med hjälp utav denna produkt", "Såhär blir du smal snabbt" eller "De bästa tipsen för att se ut som modellerna". Det här är något som jag faktiskt har reagerat på. Hur ska vi kunna älska oss själva när världen bestämmer hur vi ska se ut? Hur ska vi kunna älska våra kroppar när samhället ständigt kritiserar oss?

Enligt vårt samhälle är det fel att se ut på ett viss sätt och det är fel att väga "för mycket". Enligt samhället är det ju då alltså fel att tycka om sig själv. Dubbla budskap. Vi ska älska oss själva men ha klart för oss att vi ser fel ut. Enligt samhällets normer.

Det sätts alldeles för mycket press på unga och man märker hur kroppshetsen börjar ta över. Överallt visas den "perfekta kroppen" upp. Överallt; på tv, på internet och i tidningar. På bilder i stan och på bilder i butiker. Listan kan göras hur lång som helst.Vi möter dagligen kroppshetsen och vi jagar efter en perfektion, en perfektion som egentligen inte finns. De flesta kroppar som visas upp i t.ex modetidningar, är mer eller mindre photoshopade. Modellerna för tidningar är alltså oftast redigerade för att de ska passa in i kroppsidealen.

Jag tycker verkligen att detta är helt sjukt. Varför kan man inte bara acceptera att vi inte är gjorda för att vara perfekta. Vi är gjorda för att existera och vara verkliga. Vi måste alltså lära oss att tycka om oss själva och känna att vi är fina som vi är. På riktigt. Det är en jättetuff process för många, men i slutändan kommer man att se så många glada människor med ett stort självförtroende och en god självkänsla.

Att lära sig att gå sin egen väg, bort från samhällets påhittade skönhetsideal, kan vara tufft. Riktigt, riktigt tufft. Men ibland är det faktiskt det enda sättet för att på riktigt må bra.

Skribent: @hildasahlgrens

Skribent
Redaktionen