Ta bättre bilder – 20 saker att tänka på 

Ta bättre bilder – 20 saker att tänka på 

Vad ska man egentligen tänka på när man fotar? Ljuset, bakgrunden, kamerainställningar? Ibland vet man knappt vart man ska börja. Idag tipsar därför vår fotoprofil Celine Lundqvist, som även är fotostudent i Edinburgh, om 20 saker du kan tänka på när du fotograferar! Blogging tips - 14

1. Har du sett den här bilden förut?
Eller någonting väldigt liknande? Vad kan du göra för att göra bilden annorlunda från de du har sett innan?

2. Det handlar om de små detaljerna.
Är det något som stör i bilden? Ta bort det, låt det inte bara vara kvar. Är det någonting du kan lägga till i bilden för att göra den mer unik? Det finns ju en anledning till att jag ofta slänger in blommor i mina porträttbilder!

3. Fota ALLTID på manuell om du använder en systemkamera.
Allt annat är ett slöseri på en bra kamera. De grunderna du behöver lära dig när du fotar manuellt är att hantera exponering, bländare och ISO vilket faktiskt inte är allt för svårt. Youtube är till stor hjälp där, precis som med allt annat med fotografering.

4. Gör hellre bilden för mörk än för ljus.
Om det vita i bilden saknar detaljer så är bilden alldeles för ljus, gör den hellre mörkare då, det är alltid enklare att ljusa upp bilden i efterhand än att göra den mörkare.

5. Vilka Inställning ska man ha på bländaren?
Ett nybörjartips är att använda en hög bländare (litet nummer) när du fotograferar porträtt och inte vill ha bakgrunden i fokus och att använda en liten bländare (högt nummer) när du fotograferar landskap eller en bild där du vill att mycket ska vara i fokus. Jag använder dock 1.4 till exakt allt vilket jag får otroligt mycket skit för av mina lärare, oops - well well.

6. Ha ögonen i fokus.
Det absolut viktigaste i ett porträtt är att ögonen är i fokus, är dem inte det så är porträttet oftast inget att ha.

7. Håll koll på dina horisonter.
INGA SNEDA HORISONTER ÄR NÅGONSIN OKEJ. Inte ens om du fotograferar porträtt och inte fokuserar på bakgrunden. Det skriker nybörjare och olärd, oops.

8. Ha inte för mycket luft ovanför modellens huvud.
Detta är något jag ständigt måste tänka på då jag älskar luft över huvuden på modellerna - men nej de ska ta upp så mycket av bilden som möjligt eller vara precis i mitten (i alla fall enligt mina lärare på universitetet).

9. Kapa aldrig huvuden på modeller.
Det skriker också nybörjare, plus att det blir en rätt skev bild.

10. För mycket redigering är oftast just det - för mycket.
Jag har haft perioder då jag redigerat mina bilder aaaaalldeles för mycket. Oftast ser det bäst ut när du bara småjusterar bilden.

11. Ha inte för "stökiga" bakgrunder.
En enkel bakgrund fungerar oftast bäst i längden. Om ni tittar på mina bilder så använder jag mig i princip aldrig av bakgrunder som inkluderar mycket detaljer, de alla är oftast väldigt "rena".

12. Du kan visst placera motivet i mitten.
Folk håller jämt på med att "motivet ska vara efter tredjedelsregeln" och ja, många gånger använder jag mig också av tredjedelsregeln, men du kan placera motivet precis var du vill i bilden för att det ska bli snyggt. Allt annat är bara dumma regler skapade av okreativa människor (enligt mig hihi).

13. Porträtt = objektiv utan zoom.
När du fotograferar porträtt är alltid objektiv utan zoom bäst att använda (fasta objektiv). De har oftast bättre skärpa och bländare. Dessutom är det bra övning att röra på dig, testa olika vinklar, gå närmare och längre ifrån modellen, istället för att stå still på samma ställe hela tiden och bara använda zoomen.

14. Ha något i förgrunden för att ge mer djup.
Att ha något i förgrunden av bilden som inte är i fokus ger ofta bilden mer djup. Se min fjärde bild i denna artikel!

15. Kom ihåg att inte kapa kroppsdelar på konstiga ställen.
Du har till exempel med hela handen eller ingen hand alls. Det är aldrig okej att kapa av en tå eller ett finger för det ser faktiskt aldrig bra ut.

16. Tänk på skuggorna i ansiktet.
Konstiga skuggor får ofta modellen att se äldre och tröttare ut. Försök få så mycket ljus som möjligt i ansiktet utan konstiga skuggor. Reflexskärm funkar bra där, men är man lat som mig så kan man bara vrida och vända på modellen tills ljuset blir rätt, alltid hålla sig nära ett fönster om man fotograferar inomhus och undvika bilder i motljus. Jag hatar bilder i motljus, oops.

17. Molnigt väder för portätt.
En molnig dag är alltid bästa fotovädret för en porträttfotograf.

18. Undvik fake skratt och leenden.
Bilder när modeller fakeskrattar eller ler mot kameran ser oftast bara fake ut, så undvik det. Låt de ha deras naturliga uttryck när de tittar in i kameran. Råkar de skratta - toppen - då är det i alla fall inte fake.

19. Ta inspiration från andra fotografer men kopiera dem inte.
Jag brukar oftast sätta ihop "moodboards" med ca nio bilder från olika fotografer inför mina fotograferingar. Då har jag en klar idé i mitt huvud när jag fotograferar, men stjäl inte rakt av från någon. Att ta inspiration är superbra och det ska man alltid göra, men inte stjäla en bild rakt av. Varför ta en bild som redan existerar?

20. Ha kul!
Jag fotograferar för att det gör mig lycklig och jag älskar det. Fotar du av någon annan anledning så är det nog faktiskt inte värt det.

Bild och text: @celinelundqvists