Ska du backpacka i höst? Vi listar 15 saker att tänka på

Vart i världen du än ska resa har vi listat 15 saker värda att tänka på, både innan resan och under resans gång! Lifestyle -

INNAN DU ÅKER:

1. Försäkring. Vi tar det tråkigaste, och kanske viktigaste, först. Slipp onödiga kostnader och gör ett djupdyk i reseförsäkringar och vad som just du och din resa behöver. Rådgör med ditt försäkringsbolag för att vara helt säker innan du reser.

2. Rätt backpack. Köp en backpack i en storlek som passar just din vikt och längd. Viktigt att ha rätt storlek så att du både orkar bära den fullpackad och att vikten fördelas rätt på din kropp.

3. Packa lätt. Svårt, vi vet. Men reser du med sällskap kan ni möjligen dela på saker som duschtvål, plattång och kanske även vissa klädesplagg?

4. Packpåsar. En backpack kan lätt bli rörig och genom att köpa packpåsar i olika färger kan du sortera och organisera. Det är särskilt skönt att kunna skilja smutstvätt från rena kläder.

5. Filterflaska. En vattenflaska med filter som tar bort kloret ur kranvattnet är guld värt. Du sparar både pengar & miljö när du slipper den ständiga jakten på flaskvatten. Dock viktigt att dubbelkolla om vattnet ändå inte bör drickas, trots filterflaska, just dit du ska.

6. Läs på. Frossa i resehandböcker och resebloggar! Kicka igång din research i god tid innan resan börjar - Googla dig varm. Är du påläst minimerar du risken att missa något fantastiskt men också att du inte bokar ett stopp du sedan ångrar.

7. Två bankkort. Har du fixat ett kort du kan ha i reserv, kommer du tacka dig själv om ett blir stulet under resan. Se även till att ditt huvudkort har fria uttag för att slippa extra kostnader. I många länder gäller fortfarande cash is king.

8. Nyckelplagg. Packa alltid ett par jeans, ett par stabila joggingskor och en finare kjol eller klänning - så är du beredd på det mesta. En av de tunna dunjackorna som du kan pressa ihop i en liten påse är både användbar i flera klimat och tar minimalt med plats i väskan.

9. Batteripack & adapter. Skaffa dig ett batteripack så att du kan ladda både mobil och eventuell laptop eller iPad när du är on-the-go. En adapter som är anpassad för dit du ska är också en nödvändighet.


UNDER RESANS GÅNG:

10. Dropbox. Skapa en gemensam Dropbox med ditt resesällskap, även användbart om du reser själv. Att tömma minneskortet och ladda upp bilder här gör att du kan nå dem varifrån du vill, när du vill. Hur smidigt?


11. Rörliga planer. Låt inget skrivas i sten. Planera din resa, men lämna även plats för spontana stopp eller ändringar i agendan. Det är just plats för spontanitet som gör din resa till ett äventyr!


12. Hostelworld. En bra site när det gäller att söka hostel. Sidan ger dig en bra översikt av vad som finns och du kan även se vad tidigare gäster tyckt.


13. En dag i taget. Lägg upp en plan för nästa dag varje kväll, så att ni alla är på samma sida. När ni bor och reser så tätt är det hjälpsamt att alltid snacka ihop sig med jämna mellanrum. 


14. Snacka mera. Våga börja prata med andra backpackers du inte känner. Ta tillfället i akt och lär känna människor från andra kulturer och delar av världen. Att snacka med folk på vägen kan också leda till att du får nya tips om ställen att åka till, käka på eller om roliga saker att göra! 


15. Ha så kul du bara kan! Om reseförsäkring är viktigt så är denna punkten snäppet viktigare. Ha kul, njut till fullo, skratta ofta och din backpacking-resa kommer bli något du kommer minnas resten av ditt liv! Ska du iväg och backpacka? Berätta gärna vart du ska, vi är nyfikna! Och självklart lite avundsjuka. Lycka till med planerandet och ha ett underbart äventyr!

Bilder tagna av @Matildadjerf