Så tar du hand om din hud – inifrån och ut

Så tar du hand om din hud – inifrån och ut

Visste du att huden har en yta på nästan två kvadratmeter och att den därmed är kroppens största organ? Därför är det viktigt att ta hand om den, både från insidan och från utsidan. Beauty -

Hudförändringar börjar långt innan de blir synliga i spegeln. Det beror på att många av dem kommer inifrån, i något av hudens tre lager: epidermis (överhud), dermis (läderhud) och hypodermis (underhud). Dermis (läderhuden) utgör största delen av hudens tjocklek och består av en hög andel vatten som tillsammans med hyaluronsyra bildar en geléliknande konsistens. Kollagen och elastinfibrerna i denna vävnad ger huden dess fasthet och elasticitet, vilket är kopplad till mjuk, smidig hud.

Över tid förändras hudens egenskaper. Barriärfunktionen i epidermis försvagas och försvaret mot fria radikaler blir sämre. I dermis påskyndas nedbrytningen av elastin, kollagen och hyaluronsyra samtidigt som den naturliga förnyelsen sker alltmer långsamt. Huden förlorar i elasticitet och densitet, vilket gör den tunnare och leder till synliga linjer. Med åren blir ansiktskonturerna mindre tydliga då hudens spänst minskar.

Livsstilen påverkar huden
Rökning, alkohol, stress, sömnbrist, klimat, luftföroreningar och solvanor är alla faktorer som påverkar hudens kondition. UV-ljus ger upphov till fria radikaler som i sin tur bryter ned kollagen och elastin i dermis. För mycket sol leder därför till att huden förtjockas och blir mindre följsam. Fenomenet kallas ocksaå för ”photo-ageing”.

Mat för huden
Så hur kan du få din hud att må bättre? Att se till att du får i dig mycket vitaminer är en bra start. Så kallade ”super foods” har ett högt innehåll av till exempel vitamin C och E, som bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress. Några exempel livsmedel som är rika på vitamin C eller E är granatäpple, acai, paprika, spenat och avokado. Tomater utgör dessutom en källa till betakaroten och lykopen.

Forté Pharma Laboratories grundades 1999 i Monaco av Dr Yann Rougier. Hans vision om att erbjuda kvalitativa kosttillskott med naturliga och noggrant utvalda ingredienser utgör kärnan i Forté Pharma Laboratoires. Läs mer om vilka produkter företaget erbjuder på Fortepharma.se och följ dem på Instagram!


Artikeln är ett samarbete med Forté Pharma Laboratories

Writer
Redaktionen