Så tar du de perfekta outfitbilderna

Så tar du de perfekta outfitbilderna

Vad är egentligen hemligheten bakom de stora modebloggarnas grymma bilder? Nouws fotoexpert Emelie Sundvall tipsar om hur du tar de snyggaste outfitbilderna! Lifestyle -

För det första rekommenderar jag alla att kunna kamerans inställningar då det gör en stor skillnad. Vid porträttfoto brukar jag ha en så stor bländare som går, dvs lågt bländartal. Det ger det korta skärpedjupet i bilden som får objektet att sticka ut. När man fotar outfitbilder till en blogg så är det bra att ha minst en bild som visar hela outfiten, en porträttbild och någon detaljbild på något som lyfter outfiten.

Inte direkt solljus

De flesta som känner mig vet att jag verkligen inte gillar att ta bilder i starkt solljus. Modellen måste kisa med ögonen och får ett för skarpt ljus i ansiktet. Det låter lite dystert men det finns inget bättre enligt mig än att fota när det är mulet väder. Om det mot förmodan skulle vara soligt så brukar jag ha två alternativ; att hitta en bra skuggplats eller alternativt fota i motljus.

Hitta en bra skuggplats

I de flesta fall väljer jag att hitta en bra skuggplats att fota vid. Det kan vara under ett träd, bakom ett hus etc. Det brukar ge ett fint ljus i ansiktet att stå i skugga i och med att man har ljus framför sig som lyser upp. Tänk också på att inte få med något onödigt i bakgrunden som får bilden att bli rörig. Försök få bakgrunden så clean som möjligt för att lyfta fram objektet.

Motljus

Det är något speciellt med motljusbilder, kanske är det därför att de inte är så lätta att lyckas med dem. När man väl gör det blir det ofta ett väldigt spännande ljus.

Dagens kameror är belagda med en ytbehandling som ska underlätta att fotografera i motljus genom att se till att det inte skapas några reflexer så att ljuset faller in rätt. Nano-coatade objektiv är speciellt bra att använda, men kostar lite mer. Motljusskydd är också att rekommendera, vilket för att ljuset inte kommer in från konstiga vinklar.

När man fotar i motljus så styr bländaren inte enbart hur kort skärpedjup bilden kommer att få och hur ljus/mörk exponeringen kommer bli, utan också hur stor ljuskällan i bilden blir. Detta får man bestämma vad man gillar bäst. Personligen gillar jag att ha en större bländare, vilket gör att bilden får en lite mjukare känsla.

Ett till tips är att ställa in ljusmätningen i kameran på centrumvägd. Det gör att man slipper siluettkänslan i bilden och får bilden att bli mer korrekt exponerad. Det är också en bra idé att lätta upp ljuset i ansiktet med en reflexskärm eller en blixt. Man får tänka på att anpassa kompositionen efter solen så att bilden blir bra balanserad.

Lek med vinklar och få in rörelse i bilden

Genom att leka med vinklar och kameransinställningar får man bilder med lite mer fart i. Prova att ha lite längre slutartid medan modellen slänger med håret t.ex. Det är när du hittar det perfekta ljuset och vinkeln som du blir garanterad en bra outfitbild.