Så startar du eget företag

Är du sugen på att starta eget, men vet inte riktigt var du ska börja? Det behöver inte alls vara krångligt och du behöver inte heller ha pluggat företagsekonomi, menar vår karriärexpert Mikaela. Här har du hennes DIY-guide till hur du startar eget företag. Lifestyle - 41

Att tro på sin affärsidé och att ta steget att faktiskt starta ett företag är stort. Enligt Visma startar allt färre unga (mellan 18–25 år) företag. I undersökningen pekades det på att tröskeln för att starta företag måste sänkas. I dagsläget anser många att det både är krångligt och svårt att starta eget.

Jag startade mitt företag, Vägledningsverkstan STHLM, för två år sedan och i denna krönika kommer du få ta del av vad jag lärt mig sedan jag tog det där steget.

Precis som för många andra startade min företagsresa via otaliga Googlesökningar om hur jag faktiskt skulle gå tillväga för att starta eget. Min idé var klar men registrering av F-skatt, bolagsform och andra termer hittade via Skatteverket och verksamt.se gjorde att det kändes krångligt att faktiskt få en ansökan klar. Här vill jag göra en sak väldigt klart, det är inte krångligt! Ett byråkratiskt språk på tidigare nämnda webbsidor ger dock intrycket av att man måste ha pluggat företagsekonomi för att ens kunna ansöka om att registrera sitt bolag. Så här kommer min DIY-guide till hur du går tillväga.

1. Börja här
verksamt.se är samlingsplatsen för hur du går tillväga för att starta ditt företag. Spana framförallt in denna länk (klick!) för att få en checklista över vad du behöver göra för att registrera ditt bolag. Elin Häggberg aka Teknifik har gjort en superbra sammanfattning över allt du behöver veta här om bolagsform, skatt, moms etc. (klick!)

2. Myter om att starta eget företag
Precis som när du söker jobb, ska börja plugga eller något annat karriärmässigt så finns en mängd myter kopplat till företagande. I många olika sammanhang har jag hört uttalandet "det tar minst två år för ett företag att bli lönsamt" vilket är otroligt trist. Precis som att vi alla har olika förutsättningar i livet generellt gäller detsamma för företagandet. Det finns ingen mall för hur det "ska" göras som funkar för alla typer av företag eller affärsidéer. Beroende på din idé kan lönsamhet dyka upp direkt eller efter ett tag. Påståendet "att driva företag är svårt" är också något som jag fått höra oroväckande många gånger. Försök att inte dras med i andras förutfattade meningar utan lita till ditt omdöme och din idé.

3. Till dig som vill jobba med sociala medier i ditt företag
Det finns så otroligt många digitala verktyg som kan hjälpa dig på vägen i ditt företagande. Kanske är drömmen att bli influenser på heltid? Intresseorganisationen Influencers of Sweden har svinbra artiklar i sin kunskapsbank som kan reda ut allt från hur du skriver ett pitchmail till hur du ska annonsmärka samarbeten. Till exempel denna artikel om hur du kan tänka när du ska ta betalt för ett samarbete (klick!)

4. Vad jag hade velat veta när jag startade företag
Att det såklart är kul att få förfrågningar om samarbeten och projekt men att det är okej att fundera på om de verkligen passar företagsidén. Många gånger är det så lätt att bli smickrad över att ens ha blivit tillfrågad att jag glömt bort att ta hänsyn till vad det kunnat ge mig i långa loppet.

Tänk 80/20 när det gäller andra människors feedback. 80% ska vara dina egna åsikter, tankar och planer och 20% feedback från omgivningen är helt okej. Det är bättre att hitta sin nisch än att försöka vara alla till lags!Omslagsbild: @eddam


Skribent
Mikaela Aare