Så fotar du i mörker

Så fotar du i mörker

Nu börjar vi gå mot mörkare tider vilket gör det svårare att få till bilder till bloggen innan solen går ner. Fotoexperten Emelie Sundvall ger dig de bästa tipsen på hur du får till snygga bilder i vintermörkret! Lifestyle -

Nu på hösten när det börjar bli mörkt så tänkte jag dela med mig av lite fototips i mörker. Jag själv tycker väldigt mycket om att fota i mörker då jag tycker att det blir så stämningsfulla bilder när man tar tillvara på det lilla ljuset som finns. Digitalkamerans sensor kan ackumulera ljus och se färger som med våra ögon bara ses som ett grått mörker.

Fota innan det blir becksvart

Det är när solen precis gått ner och himlen är fint mörkblå som jag tycker är den bästa tiden att fota då man får ett sånt fint ljus. Jag fotar sällan när det är becksvart, då det lätt blir för mörkt om man inte har tillräckligt med ljuskällor.

Långa slutartider

För att använda dig av långa slutartider så är stativ nästan ett måste. Ställ ISO-talet på 100 för att inte få något onödigt brus och ställ in slutartiden och bländaren utifrån hur mörkt det är ute och hur stort skärpedjup du vill ha. Med den långa slutartiden kan du få bilar som åker förbi att framstå som ljusa streck. Du kan också ”måla” en del av motivet med en ficklampa eller liknande för att få det att framträda bättre. T.ex. kan du om det snöar ute lysa upp ett område i luften för att visa att det snöar. Nedan är ett sådant exempel där jag använde mig av en ficklampa.

Utnyttja det ljus som finns

Utnyttja dig av gatulampor, strålkastare eller helt enkelt det ljus som finns. Vid handhållen fotografering är en stor bländare nästan ett måste. Jag fotar alltid med ett fast objektiv med bländare 1.8 när jag fotar mörker och porträtt just för att det släpper in så mycket ljus och skapar ett så fint skärpedjup. Sedan får man beroende på hur mörkt det är ute balansera upp det med en tillräckligt snabb slutartid för att det inte ska bli någon rörelseoskärpa och välja ett ISO-tal utefter det. Dagens kameror klarar av högre ISO-tal utan större problem, men man ska såklart försöka hålla talet så lågt det går.

Självporträtt av @emeliesundvall