Så fotar du en perfekt headerbild

Så fotar du en perfekt headerbild

Redaktionen tipsar om vad du behöver tänka på för att fota en perfekt bild till vårt nya populära headerformat Other - 22

Bildens komposition

I mobilen klipps sidorna av headern och får ett mer stående format - detta för att en väldigt bred header skulle bli för låg för att synas ordentligt på en mobilskärm. Viktigt därför är att placera modellen eller motivet i mitten av bilden och lämna god marginal på varje sida.

Filformat och bildstorlek

Bilden du laddar upp skall vara exakt 2880*1100 pixlar stor. Detta för att bilden skall kunna anpassas till alla skärmstorlekar och mobiler.

Skala inte upp en bild som inte är tillräckligt stor - använd hellre originalet direkt från kameran och beskär den till rätt storlek med ett bildredigeringsprogram. För att beskära din bild till rätt storlek rekommenderar vi Photoshop eller liknande billigare alternativ som Pixelmator. Det finns också bra alternativ online t ex pixlr.com.

Det går bra att använda både JPG- och PNG-bilder men vi rekommenderar att använda JPG då filerna blir mindre och därmed går snabbare att ladda in för besökaren.

Några exempel

Nedan ser du 3 bra exempel på hur en headerbild bör vara komponerad för att fungera bra även i mobilen.

mobilversion

mobilversion

mobilversion

Text eller inte text på bilden

I designverktyget på Nouw kan du lätt lägga på text på din header - det behöver du inte göra innan du laddar upp. Fördelen med att skriva den efteråt är att texten anpassar sig storleksmässigt efter skärmen - både för datorskärm och mobilskärm. Det finns ett 100-tal typsnitt att välja mellan.

Vill du att texten alltid skall ligga likadant - skriv texten på bilden med ett bildprogram. Tänk på att bara använda utrymmet i mitten av bilden så som @pdotter gjort ovan.

Lägga till animerad header

Först och främst måste du byta ut din gamla header-modul mot den nya "animerad header". Klicka en gång på din gamla headermodul och använd "krysset" för att slänga den. Dra sedan den nya animerade headern till bloggen. Tryck på kugghjulet på header för att ladda upp dina fina bilder!

Fullbredd

För att få din header kant-till-kant på bloggen (fullbredd) så klicka på knappen du ser ovan. Du hittar den direkt när du kommer in på sidan Din Blogg - Design.

Har du en toppmeny på din blogg så blir även den lika bred som headern.

Writer
Redaktionen