Så får du samarbeten till din blogg

Så får du samarbeten till din blogg

#Nouw30DayChallenge - Att bara toppbloggare kan få samarbeten via sina bloggar stämmer inte alltid. Det handlar om hur man säljer in sig själv till företaget man kontaktar. Vi tänkte gå igenom några steg som kan vara bra att tänka på om du vill göra din blogg till en business! Blogging tips - 115

1. Ta fram alla företag du vill jobba med
Gör ett dokument med alla företag du kan tänka dig att jobba med. Här kan det även vara smart att ta med företag du har sett jobba med bloggare innan. Men här krävs det även lite nytänk, ta med företag du tror skulle vilja synas på sociala medier men som inte riktigt vågat ta steget ännu.

2. Bygg upp ett första mail
Dags att börja skicka ut lite mail. Ett första mail ska kort och gott vara en sammanfattning på vem du är. Presenterar dig själv, dina kunskaper, din blogg, Instagram och om varför de ska jobba med just dig. Du behöver inte vara speciellt noggrann med din statistik utan ta det först när de frågar om den. I mailet kan det vara smart att skicka med hur ett blogginlägg kan se ut hos dig. Avsluta mailet som att du redan vet att du kommer få ett svar, ett säljknep som är effektivt, förslagsvis: Ser framemot att höra ifrån er så att vi kan diskutera vidare hur samarbetet kan gå till.

3. Kräv vad du förtjänar
Kom ihåg att du är unik och kommer att kunna erbjuda detta företag fantastisk marknadsföring. Du ska inte vara tacksam över att de vill jobba med dig, utan de ska vara tacksamma över att få jobba med dig. Många företag förstår inte värdet i marknadsföring och det är såklart frustrerande. Att nå ut med sina produkter i en blogg är väldigt värdefullt för företaget, glöm aldrig det. Så var tydlig med att visa företaget din räckvidd & varför just du är en viktig profil i mediavärlden.

4. Prata med andra bloggare
När man är ny i bloggvärlden är det svårt att veta hur mycket man ska ta betalt för samarbeten. Prata med bloggare runt omkring dig för att veta vad de tar betalt. Vissa företag har inte budget att betala för samarbeten, vilket är lite konstigt. För man kan inte få en reklam visad på tv, utan att betala för det. Du kan här avgöra om du vill göra det "gratis" i utbyte mot produkter eller om du inte vill göra det alls. Om du gör för mycket gratissamarbeten så kommer din blogg automatiskt att kännas otrovärdig. Ta inte alla samarbeten som du blir förfrågad om - välj varsamt!

5. Leverera
När man väl har accepterat företagets erbjudande så gäller det att leverera. Glöm inte med att märka ut ditt blogginlägg som sponsrat eller "I samarbete med...". Om du ska fakturera ett företag och inte har ett eget företag kan du förslagsvis göra det via Frilansfinans. När ert samarbete är klart be gärna om en utvärdering och om ett framtida samarbete hade vart intressant. Det är alltid bra med långvariga samarbeten, det gör att du som bloggare känns trovärdig och verkligen kan stå bakom produkten.