"Reser du ensam har du möjligheten att prioritera precis som du själv vill"

Denna veckan får vi följa Wilma Gadler - en kunskapstörstande tjej som har gett sig ut på livets resa genom Europa. I bloggen får vi följa hennes äventyr och i intervjun delar hon med sig av sina bästa tips och lärdomar om att ge sig ut i världen - och att göra det på egen hand. Profile - 13

Hej Wilma! Vad gör du för att peppa igång en måndag?
Genom att sjukanmäla mig. (Jag skoja, mamma). Nu när jag är ute och reser flyter dagarna samman, men handen på hjärtat så har jag och måndag aldrig varit på good terms. Mitt tips brukade vara att ta tillvara på söndags kvällen, t.ex med Wallander och en kopp té. Det hjälper någorlunda, MEN, i våras knäckte jag koden på riktigt.

Jag sa upp mig från mitt stabila och ganska välbetalda 9-18-jobb och antog en obetald praktiktjänst med väldigt osäker framtid. Det visade sig vara det bästa beslutet jag någonsin tagit. Sedan jag skapade mig en tillvaro där jag slapp leva för helgen har jag och måndag kunna begrava stridsyxan och har idag en mycket bättre relation.

Hur skulle du beskriva dig själv och din blogg?
Min blogg är en samling vykort från Europa runt-resan jag gör ensam. Jag blandar olika resguider med mina äventyr, inblickar i hur det är att resa själv, lite humor, och mina tankar. Jag tycker mycket om konst och historia, så ibland smyger jag in lite lättsamma faktalektioner.

Mitt nya favoritsätt att beskriva mig på är ”trygg i mig själv”, och det vill jag att fler unga tjejer ska kunna känna. Att resan ensam har definitivt bidragit till detta. Jag är en stor beundrare av ordspråket ”här går jag och duger”, och det hoppas jag ska kunna smitta av sig!

Utöver detta älskar jag att dansa, likväl på dansklasser som på bord. Jag spenderar min tid på att läsa, tänka, dra dåliga ordvitsar och observera. Mitt kunskapstörstande är väl en stor anledning till att jag har gett mig av på den här resan. Jag vill veta mer om den enda planet jag någonsin kommer leva på!

Varför började du blogga?
Den största anledning är att jag tycker det är asroligt att dela med mig av mitt äventyr till andra, speciellt nu när jag reser själv! Att blogga är ett bra sätt att verkligen reflektera över det man är med om. Sedan älskar jag att skriva. Jag är en ganska inåtriktad person som alltid funnit styrka i att skriva av mig. Ibland blir det lite överväldigande att resa själv, så då är det bra att jag har bloggen. Äsch, egentligen är svaret så enkelt som att jag bara tycker om att skriva, helt enkelt.

Du har gett dig ut på äventyr i Europa och reser runt själv. Vad har varit dina viktigaste lärdomar av att resa just på egen hand?
1. Ta tillfället i akt och säg JA, men glöm inte att det är okej att säga nej emellanåt
Det fina med att resa ensam är att man kan välja exakt vad och vilka man vill lägga sin tid på. Det är helt rätt att detta är ett tillfälle att vara öppen och utmana sig själv genom att säga ”ja” till nervkittlande saker. Man får dock inte glömma att det är okej att säga nej. Ödsla inte din dyrbara tid på folk du inte klickar med och saker du egentligen inte vill göra.

2. Du kommer känna dig nedstämd och ensam ibland, men det är okej
Om du vanligtvis är en person med mycket ångest och oro, så kommer inte det försvinna bara för att du befinner dig på en paradisstrand, tyvärr. Däremot tvingas du ta itu med det ordentligt när det inte finns någon annan där än dig själv. Det kan kännas riktigt hemskt, men jag vill tro att man har nytta av det sedan när man kommer hem.

Även om du är av den lyckligt lottade sorten som oftast känner dig glad så kommer du antagligen få några dippar under resans gång. Och det är okej, faktiskt helt väntat. Det är dock viktigt att vara förberedd på det, annars kan det komma som en chock och allt känns misslyckat. ”Varför går jag här i en av världens häftigaste städer och känner mig nedstämd? Jag har ju längtat efter detta så länge…” Du kommer ha bra och dåliga dagar, precis som hemma.

3. Det är du som bestämmer hur din resa ska se ut
Det är du som bestämmer vilka upplevelser du vill ha. Bara för att du är i London måste du inte nödvändigtvis inte trängas med andra turister kring Big Ben för att det är något ”man inte får missa”. Om du reser ensam har du den fantastiska möjligheten att prioritera precis som du själv vill, ta till vara på den! Här i Barcelona t.ex har jag struntat i allt vad Antoni Gaudí och upplevde kulturen genom att ta en siesta istället. Sen åt jag en nutellacrêpe. Because I can. Och glöm inte- det är okej att vila ibland.

4. Shit happens
Du somnar på tåget och missar hållplatsen. Du tappar bort nyckeln till hostelet. Du får din favoritväska stulen. Kameran går sönder. Du råkar köpa en dyr biljett på en fakesida… Det mesta känns mer när man är ensam, både på gott och ont. När något dåligt sker är det lätt att bara lägga sig ned och vilja ge upp, man känner sig så liten och ensammast i världen. En viktig lärdom är att bara släppa det man inte kan ändra. Skit händer, let it go. Skulle det handla om något mer allvarligt är det bra att ha en plan i förväg på hur man ska reagera. Vad gör jag om min mobil blir stulen? Vad är numret till polisen där jag befinner mig? Hur säger man hjälp på det här språket?

5. ”Du kommer träffa sååå mycket nya människor”
Detta var en mening jag fick höra väldigt många gånger innan jag åkte iväg. Även om det här med att träffa nya vänner är otroligt roligt och intressant, så är det ju faktiskt så att jag har åkt ensam för att jag vill spendera mycket tid själv. Åker man iväg på en resa själv och känner sig stressad över att man kanske kanske kommer vara ensam 5 minuter, och hela tiden måste hitta människor att umgås med, ja men då är det nog inte en ensamresa man ska göra. Ta tillvara på tillfället att upptäcka en ny plats ensam! Nya människor kommer du träffa utan att du behöver tänka på det, promise!Vad gör du helst på helgen?
Slår på stort. Det senaste året har jag levt extremt sparsamt för att kunna åka på den här underbara resan. Det har varit värt varenda fika som jag inte har har fikat, men det är inte så jag vill leva när jag kommer hem igen. Då vill jag aldrig igen stanna upp livet för något som kommer längre fram, utan istället ta tillvara på varenda dag.

Vilka influensers inspireras du mest av? Och varför?
Ehm, Kenza bloggar fortfarande, va? Skämt åtsido. Jag inspireras av allt. Från min värsta fiende till vädret. Musik, människor, konst, tvätt som hänger från balkonger i Italien, vackra gatlyktor i London… Nu när jag är ute och reser är inspirationskällan oändlig, men även hemma i regniga lilla Borås kan jag se en viss inspiration i enkelheten. Och till och med tråkigheten. På senare tid har jag märkt att jag blir väldigt påverkad av böckerna jag läser. Jag kan komma på mig själv med att tänka som berättarjaget och anamma personlighetsdrag från karaktärer.

Vad har du för mål med din blogg?
Jag vill inspirera andra till att våga! Att åka på den här resan har varit min dröm i flera år, äntligen gör jag det!
Förutom detta så tycker jag att det vore så himla roligt om jag lyckades skapa en blogg som blir som en ”fristad” i den annars ganska stressande bloggvärlden. Jag vill inte bidra till någon ytlighet eller press. Tvärtom. Jag vill hålla min blogg mänsklig och fri från ytligheter. Jag vill att man ska känna sig lugn när man läst den, redo att anta världen på det sätt man orkar just den dagen. Jag hoppas även att jag kan bidra till ett litet leende och inspirera till att lära sig saker och tänka efter. Ett annat mål jag har är att det vore kul om man besökte min blogg tack vare att man gillar texterna jag skriver.

Vad gör Wilma om 5 år?
Om 5 år har jag förhoppningsvis ett jobb som jag älskar med mycket frihet och kreativitet där jag utmanas dagligen. Efter jobbet sätter jag mig på ett fik i Göteborg och läser en bok, för att sedan gå hem till min lägenhet som är inredd i samma murriga stil som i Malou efter 10-studion, men full av minnen från mina resor. I mitt badrum ligger lyxiga handkrämer utspridda lite varstans och mina bästa vänner har en extranyckel som används flitigt. Jag läser mycket, tar dansklasser, möter upp vänner över kanelbullar och planerar min nästa resa. Eller kanske studerar jag något? T.ex Defence Against the Dark Arts?

Vad önskar du dig just nu?
Att få fortsätta känna ro i själen. Jag hoppas att allt bara kan få vara som det är just nu ett tag till, inte nödvändigtvis med resandet, men att ingenting ska vändas upp och ned på ett bra tag.Wilmas blogg: nouw.com/wgadler