Redaktionens bästa fototips

Redaktionens bästa fototips

#Nouw30DayChallenge - Det finns så mycket mer när det gäller fotografi än kameror, objektiv, ISO och Photoshop. Mycket handlar om de val du som fotograf gör "behind the scenes". Vi delar med oss av våra bästa tips! Blogging tips - 48

När det gäller fotografi är det helt klart en fördel att ha en fin kamera, men långt ifrån ett måste. Att lyckas ta fina bilder hänger inte bara på kameran, utan till största del på dig som fotograf. Det är du som är fotograf och tar bilderna, kameran är faktiskt bara ett av dina verktyg. Som sagt, så är handlar ett bra foto till stor del om allt det där som sker runt omkring!
Ljus
Nästan en av de viktigaste sakerna när du tar foton är ljus. Vare sig du fotar med en smartphone eller en dyrgrip till systemkamera så är det där bilden börjar - ljuset. Ser du till att du får ett bra ljus i bilden kan det lyfta hela känslan och vilken mobilbild som helst kan se riktigt proffsig ut.
Lär dig din kamera
Fotar du med en system- eller kompaktkamera - våga gå bortom auto-inställningen och lär dig fota manuellt. Så fort du tar steget bortom auto kommer du inte att vilja gå tillbaka. Du får en helt annan kreativ frihet så fort du börjat lära dig de manuella inställningarna på din kamera. Ett tips är att använda de halvautomatiska inställningarna som ett mellansteg när du går från att fota i auto till manuellt!
Vinklar & fokus
Ta samma bild ur flera vinklar och experimentera med hur bilden blir och hur ljuset faller när du fotar från olika håll. Böj dig ner, sträck dig upp, kryp omkring - experimentera mera! Lek också med fokus och låt olika mycket i bilden synas för olika effekt.

Bilder: @fridasfriday

Fota ofta
Övning ger färdighet, brukar ju folk säga. Och det gäller även fotografi. Ta med kameran ut ofta och fota mycket! Ju mer du fotar, och i ju fler olika situationer och ljusförhållanden du fotar i, desto mer van och självsäker blir du i ditt fotograferande. Dina foton blir inte bara bättre, du vågar också mer!
Oväntade motiv
Låter du din kreativitet löpa kan du skapa riktigt vackra bilder i vardagliga situationer eller oväntade motiv. Efter att du funnit din fotovana kanske du till och med inser att en av dina favoritbilder är på en oväntad sak eller situation.​
Ta fram din inre konstnär och tänk utanför ramarna! Ett bra ställe att starta experimentera är att fota saker i ditt eget hem.

Bilder: @sarasheart

Hitta din stil
Något som kan ge dig en riktig inspirations-push är när du hittat "din stil". Det är något som kommer naturligt för många, när du väl fått in din fotovana. Det kan vara allt ifrån vilka vinklar du gillar, till en viss redigering eller färgskala du låter vara genomgående i dina bilder.

YouTube
Mycket klipp på söta kattungar snurrar runt på nätet (något vi är tacksamma över!), men även en hel del fototips. Det finns många som lägger upp tips och tricks gällande foto, steg-för-steg-instruktioner och jämför vilken kamera som fungerar bäst för vilka situationer och behov. Är det något du undrar över när det gäller foto, så finns det med stor sannolikhet ett klipp med svaret på YouTube!

Vilket är ditt bästa fototips?


Omslagsbild: @bymartina