Recept på en Traditionell grekisk sallad

Är du sugen på att laga något snabbt och fräscht till lunch? Då bord du klicka dig in här! Lifestyle -

Nu är det dags för en ny tur in i i grekiska köket - men denna gång fokuserad på "riktig mat". Jag ansåg att det var passande och dags att visa en "mesimeriano" men då kanske ni undrar vad detta ord, mesimeriano, är? Det är egentligen ordet grekerna använder för lunch. Däremot brukar mesimeriano falla runt 14-tiden, och brukar vara av en - ibland - större mängd än vad lunch är. Inom mesimeriano ska jag visa det den grekiska matkulturen kan vara allra mest känt för - nämligen grekisk sallad!

När vi pratar om grekisk sallad så menar vi den sallad som i Grekland kallas "xoriatiki salata". Detta betyder mer exakt att salladen är från byn/landet, är "country style" eller helt enkelt är en "bondsallad". Salladen består inte av några gröna blad eller sallad (som den ofta gör i Sverige eller på turistställen), utan har framför allt tomaterna som basingrediens.

Vad jag tycker är roligt är att jag märkt att turister ofta går till en restaurang och beställer en sådan här sallad som deras huvudrätt. Jag har aldrig aldrig aldrig ens tänkt tanken på att göra det. Haha det känns rent ut sagt konstigt eftersom denna sallad i den grekiska matkulturen anses vara ett tillbehör till resterande mat man äter, men jag kanske borde testa det någon gång? Då blir ju hela måltiden vegetarisk i alla fall. Annars brukar denna sallad serveras med grillad fisk eller kött av något slag - t.ex. souvlaki (grekisk köttspett med pitabröd) eller biftekia (grekiska färsbiffar som ni ser i detta inlägg).

[Recept]

Traditionell grekisk sallad

2 stora bifftomater

½ grön paprika

1 mellan röd lök

Antingen gröna eller svarta kalamata oliver

Torkad oregano och/ eller färsk persilja

Fetaost (viktigt - INTE salladsost)

Kapris

Rikligt med olivolja

Rödvinsvinäger

Flingsalt

+ Gurka om du vill

Skär dina tomater, gurka och paprika i mellanstora bitar.

Skiva löken i runda ringar, och skär dem möjligtvis ytterligare en gång på mitten om de är stora, och lägg över de på resterande grönsaker.

Tillsätt oliver, fetaost (antingen i en enda stor bit i mitten eller som små bitar jag gjort) samt kapris.

Ringla över rikligt med olivolja, vinäger, samt strö över flingsalt, persilja och oregano.