"Rätt personer fick se bilderna och vips var de publicerade i Vogue"

Denna veckan följer vi Hedda - fotografen som har ena foten i Stockholm och andra i Berlin. Vi snackar framgångsrecept i fotobranchen, att gå från en tonåring med kameran över axeln till att bli publicerad i Vogue - och drömmen om att leva och jobba ur en resväska. Profile - 11

Hej Hedda, berätta lite om dig själv, vem är du?
Hej Nouw! Jag är 22 år, bor i Stockholm med min pojkvän Max (@greppigraphics), men har också en lägenhet i Berlin som jag bodde i tidigare. Jag frilansar som fotograf, driver min blogg under namnet h3dd.com och jobbar extra som AD på en mediabyrå i Stockholm!

Vad får vi läsa om i din blogg?
Min blogg började som en modeblogg men nu är den mer under kategorin “livsstil”. Jag delar fortfarande med mig mycket av mode, men också massa annat! Jag har varit vegetarian i hela mitt liv och jobbade extra som assistent till en raw food-kock när jag gick på gymnasiet, så det blir en hel del gröna recept. Jag har alltid varit en väldigt kreativ person och delar med mig av mycket DIY’s - allt från hur man färgar håret grått hemma till att göra sin egen ansiktsmask. Såklart får mina läsare följa med på alla äventyr däremellan.

Vart får du din blogginspiration ifrån?
Allt möjligt! Himla tråkigt svar, men det är sanningen. Inspiration kan vara så klurigt tycker jag. Ibland flödar den - och ibland förstår man inte var den tog vägen. Jag är ganska introvert som person, så bloggen gör det lättare för mig att uttrycka saker som jag känner och uttrycka mig kreativt. Det är som mitt eget lilla universum på internet. Jag känner mig som mest inspirerad när jag gjort något helt nytt! Som att träffa nya människor, besöka en ny stad eller hitta ett nytt tumblr-konto att skrolla igenom. Jag fokuserar oftast på det visuella när jag jobbar med blogg, eftersom jag är så galen i fotografi. Så när jag behöver inspiration går jag alltid in och njuter av alla fina fotografier på mitt bästa tumblr konto!


I bloggen ser vi mycket gröna recept blandat med mode


Inne på din blogg möts vi av en kreativ boost - det är inte svårt att förstå att du jobbar som professionell fotograf. Hur tog du dig in i branchen? Vilka är dina bästa tips för de som drömmer om att jobba som fotograf?
Tack snälla! Det började på ett litet event i en butik i Berlin som jag fick i uppgift att plåta av min mamma. Hon hade nämligen ett ekologiskt hudvårdsmärke då som såldes i butiken. Rätt personer fick se bilderna och vips var de publicerade i Vogue Japan och Germany! Mina bästa tips är att tacka ja mycket i början och verkligen göra sitt bästa. Precis som med allt i livet kan de små besluten göra stor skillnad och övning ger färdighet. Oavsett hur duktig man är så kommer man längst på sina kontakter och då är det viktigt att ha något som både du och dina kontakter kan visa upp för kunder i framtiden. En blogg, ett Instagram-konto eller en portfolio online! Man kommer alltid längst på att vara trevlig och ödmjuk. Jag gick runt med min systemkamera över axeln nästan hela min tonårsperiod till exempel, bara det gör att alla som träffar mig tillslut refererar mitt namn till en kamera. Viktigast av allt: fotografi är ett otroligt snabbt yrke idag, så håll dina deadlines.

Vad drömmer du om att göra om 5 år?
Samma saker som jag gör nu, fast i större skala. Det känns otroligt skönt att vara så ung men ändå veta vad jag vill göra. Foto, sociala medier och media är i och för sig ett brett ämne. För att dra det hela i en mening: resa jorden runt och kunna packa ner mitt jobb i resväskan!

Fem snabba frågor:
Avokadomacka eller sötpotatis-pommes

Sommar- eller vintersemester

Sneakers eller klackar

Kaffe eller teHeddas blogg: nouw.com/h3dd